avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este procedura pentru plata facturii de incalzire ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este procedura pentru plata facturii de incalzire in transe lunare?

CARE E PROCEDURA PENTRU PLATA FACTURII DE INCALZIRE IN TRANSE LUNARE ?

Va cer sfatul in legatura cu adresa RADET nr. 21.519 din 09.09.2011 trimisa asociatiilor de proprietari din Bucuresti prin care acestea sunt informate despre Hotararea CGMB nr. 14 /27.07.2011 referitoare, printre altele, la posibilitatea asociatiilor de proprietari de a opta pentru plata contravalorii consumului de energie termica pentru incalzire in transe lunare, pe parcursul unui an.

Mentionez ca, in conformitate cu art. 3, paragraf (3) din hotararea CGMB nr. 14 /27.07.2011, ?Pentru asociatiile de proprietari / locatari care vor opta pentru plata facturilor de energie termica pentru incalzire in transe egale aceasta se va realiza conform procedurii propuse de catre RADET si avizate de Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice?.

Am dat telefon la RADET si mi s-a raspuns ca PROCEDURA NU ESTE INCA FINALIZATA (!?)

Proprietarii din asociatia noastra doresc sa stie care este aceasta procedura (formula de calcul & exemple pt 1 camera, 2 camere, 3 camere, etc.) pentru a vedea daca este, intr-adevar, avantajoasa.

In conditiile in care procedura nu este finalizata tocmai de RADET, oare cum ar putea proprietarii din asociatia noastra (sau din alte asociatii de proprietari din Bucuresti) sa-si exprime optiunea pt respectiva procedura ??

Ma intreb cum de a trimis RADET adresa nr. 21.519 din 09.09.2011 catre asociatiile de proprietari si cum poate sa solicite un raspuns ferm din partea acestora pana pe 1 octombrie 2011 (!) in conditiile in care procedura pentru plata facturii de incalzire in transe lunare NU ESTE FINALIZATA nici pana azi ???

In concluzie: are cineva vreo idee depre procedura pentru plata facturii de incalzire in transe lunare? (formula de calcul si exemple)
Multumesc anticipat pt raspunsurile Dvs.

P.S. 1 Pt informarea Dvs. am postat la sectiunea "Documente utile" adresa RADET nr. 21.519 din 09.09.2011 si Hotararea CGMB nr. 14 /27.07.2011:
www.avocatnet.ro/content/con...
www.avocatnet.ro/content/con...
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:52, 27 Septembrie 2011
Toti am primit aceasta adresa.
De fapt sunt doua aspecte:
- instiintarea asupra pretului Gcal, stiindu-se impactul pe care il are acest lucru asupra locatarilor din blocurile Bucurestiului;
- o initiativa a RADET pentru a-si umple pusculita cu bani si pe timpul verii. Initiativa nu e rea in sine, daca am avea siguranta ca autoritatile ar avea o istorie pozitiva a consecventei.

Faptul ca RADET inca nu a fost in stare sa elaboreze o procedura spune foarte mult despre modul cum ar putea sa gestioneze aceasta procedura.
RADET nu e in stare sa-si puna pe site o sectiune unde sa ne putem vedea facturile, ce sa mai zicem de altele.......?!?

In principiu, cred ca v-ati dat seama, este vorba de a imparti poate consumul de anul trecut in transe lunare egale sau aplicarea unei medii abstracte la fiecare tip de apartament.
Acest aspect s-ar opri la emiterea facturii pentru ca modul cum va impartiti dv. costurile in cadrul asociatiei ar fi propriu fiecarei asociatii in parte, adica ar fi un fel de "spalat pe cap cu transele lunare egale".
Daca veti avea de platit caldura si pe timpul verii, o repartizati pausal si cand incepe sezonul rece cu repartitoarele incepeti sa faceti regularizari.....Adica o complicatie, dupa parerea mea!
Atentie! Daca aveti locatari care ar beneficia de ajutor pentru incalzire, acestia nu beneficiaza de acest ajutor decat pentru cota efectiv consumata, care in acest caz, al transelor lunare egale, nu mai poate fi evidentata.

In cazul in care doriti in mod real ca proprietarilor sa le fie mai usor sa plateasca facturile iarna, achitand o parte din prezumtivele costuri ale iernii vara, atunci o puteti face singuri, in cadrul asociatiei.

Pentru ca ne-ati cerut parerea, eu mi-o exprim: nu faceti experimente sau faceti-le, dar in cadrul asociatiei unde va puteti regla conturile mai usor si mai flexibil. A va amesteca cu autoritatile care nu ne convng nicio clipa de consecventa in deciziile pe care azi le iau si maine le modifica sau le lasa balta, e un risc mult prea mare si inutil.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
elga50, moderator
Total de acord cu sugestiile din finalul mesajului postat de @elga50.
In asociatie, prin buna intelegere si explicarea situatiei, proprietarii, fara a fi obligati, pot fi indrumati sa inceapa a plati cate ceva pentru caldura inca de pe timpul verii.
Apoi daca asociatia sta bine cu fondurile, se pot esalona o parte din costul caldurii consumate in sezonul rece in asa fel ca sa fie achita in sezonul cald.
Eu as opta pentru afisarea corecta, clara a costului pe fiecare luna conform facturii, fara vreo esalonare sau modificare. Apoi as decide in comitet ca pentru sumele restante la caldura (numai la caldura) sa nu se aplice penalizari dupa 30 de zile de la termenul scadent (asa cum prevede legea) ci dupa 90 de zile de la termenul scadent. In acest fel un proprietar care are de plata pentru decembrie 500 lei, o sa-i poata achita chiar pana in aprilie fara penalizari. Cei 600 lei din ianuarie sa-i poata achita pana in mai s.a.m.d.,
Astfel pana in toamna urmatoare, poate fi pe zero sau chiar cu ceva bani adunati pentru caldura ce va veni.
Daca s-ar aplica o esalonare din afara, din partea furnizorului, proprietarii si asociatia ar avea mai multe necazuri si complicatii. De exemplu daca unii vand apartamentele s-altii cumpara, va fi dificil de reglat debitele, restantele esalonate, intre asociatie, fostul proprietar, noul proprietar si furnizor. E doar un exemplu dar sunt si alte exemple si complicatii
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare costuri intretinere samlindt samlindt Buna ziua, Am un apartament in Bucuresti in chirie si as dori sa imi explice cineva cum merge cu intretinerea, pentru ca eu nu inteleg cum merge in Romania, ... (vezi toată discuția)
Refuzul la plata al anumitor cheltuieli care compun cotele de intretinere asbanulmanta asbanulmanta Sint contabil si casier la o asociatie de proprietari. In data de 30octombrie s-a facut incarcarea instalatiei cu apa. Radet vine si factureaza o suma intre ... (vezi toată discuția)
Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)