avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea sunt obligata sa platesc taxa radio?????
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

sunt obligata sa platesc taxa radio?????

Buna ziua!

Am o firma de consultanta, de 6 ani de zile. In urma cu o saptamana, am primit un plic de la Radiodifuziunea Romana, in care eram instiintata ca orice firma din tara trebuie sa plateasca taxa radio (10 lei pe luna) si sunt somata sa achit aceasta taxa pe ultimii 3 ani. Cred ca nu sunt sanatosi la cap. La sediul firmei nu exista nici un aparat radio. Daca tot trebuie sa platesc, de ce nu sunt pusa sa platesc aceasta suma de la momentul infiintarii firmei, ci numai pe ultimii 3 ani?
Ma poate lamuri cineva ce e cu nebunia asta?
Mi se pare o aberatie sa fiu obligata sa platesc un serviciu de care nu beneficiez si de care nici nu am nevoie!

Please, help!

P.S. Am mai discutat cu oameni care au firme, nimeni nu a platit niciodata nimic. Ce-au astia cu mine?
Buna ziua!

Stie cineva daca se poate depune undeva o cerere in care sa specific faptul ca firma mea NU BENEFICIAZA de radio, ca sa nu mai fiu obligata sa platesc aceasta taxa pentru anul 2009? Sau cum trebuie sa procedez ca sa nu mai fiu obligata sa platesc asta.
Multumesc anticipat!
Buna ziua,

In primul rand avem o lege cadru care reglementeaza taxa radio/ tv, si anume, Legea 41/ 1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, republicata in 1999.
Conform capitolului IV- " Activitatea financiara" art. 40 alin. (1), (2), (3), (4), din prezenta lege, stipuleaza ca :"
(1)Veniturile proprii ale societatilor provin din taxe de abonament de radio si de televizor, din surse realizate potrivit obiectului de activitate, precum si din donatii sau sponsorizari.
(2) Posesorii receptoarelor de radio si de televiziune sunt obligati sa plateasca o taxa de abonament catre serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune.
(3) Abonamentul se obtine pe baza unei cereri-tip care contine si angajamentul de plata al abonatului. Cererea aprobata are caracterul unui act autentic ce constituie titlu executoriu si se executa dupa aceeasi procedura ca si sumele datorate fiscului.
(4) Nivelul taxelor de abonament, pe categorii de platitori, modalitatea de incasare, precum si faptele care constituie contraventie se stabilesc prin hotarare a Guvernului. "

Alin.(3) prevede ca cererea aprobata are forta unui act autentic ce constituie titlu executoriu, adica este un inscris intocmit de organul competent in conformitate cu dispozitiile legii, in baza caruia se poate trece la executare silita.
Avand in vedere ca textul de lege predeve masura coercitiva in caz de neplata si anume:" executare silita cu trimitere la procedura fiscala". In aceasta situatie procedura fiscala ar fi urmatoarea:
" organul de executare începe executarea silită, conform legii prin trimiterea unei SOMAŢII. De remarcat că executarea silită începe numai în temeiul unui titlu executoriu şi poate fi concepută în diverse formule:
a) executarea silită prin POPRIERE pe venituri (din salariu, dividente, profit, etc.) Se pot folosi popriri inclusiv prin intermediul băncilor comerciale, unde contribuabilii îţi ţin afacerile, economiile, după caz;
b) executare silită asupra bunurilor mobile, cu excepţia bunurilor prevăzute de lege (bunuri personale de consum, pentru desfăşurarea activităţilor profesionale etc.);
c) executarea silită asupra bunurilor imobile, cu excepţia celor prevăzute de lege.
Executarea silită ca modalitate de stingere a obligaţiilor fiscale reprezintă o măsură prin extremis care trebuie aplicată ţinând cont de o serie de acţiuni (inacţiuni), comportamente ale contribuabilului şi numai în conformitate cu legea şi hotărârilor judecătoreşti."
SRR/ SRTV isi gaseste origini si in Constitutia Romaniei, astfel : " art. 56 alin. (1) instituie obligatia cetatenilor de a contribui la cheltuielile publice- o asemenea cheltuiala fiind fie cea privind finantarea celor doua organisme radio si televiziune in realizarea obligatiei prevazute la art. 31 alin. (2)- prin taxe si impozite. Din perspectiva acestui principiu constitutional au fost reglementate prin lege organica si stabilite prin hotarare de Guvern taxa radio si cea de televiziune, precum si cuantumul acestora.
In acest context, fundamentul platii taxei radio si a celei de televiziune de catre persoanele fizice si juridice este reprezentat, in mod esential, de obligatia constitutionala de a contribui la cheltuielile publice ale statului (cheltuiala privind organizarea si functionarea SRR/SRTV, rezultand din obligatia constitutionala a statului de a informa corect pe cetateni, dar si de a asigura si de a stimula accesul la cultura) si nu de definerea receptoarelor de radio si televiziune. Din aceasta perspectiva, este evident ca exceptarea unor persoane de la plata taxei radio/tv pe motivul declararii ca nu detin receptoare de radio si televiziune nu-si gaseste ratiunea constitutionala si legala, specificul acestei taxe fiind acela ca ea nu sedatoreaza pentru detinerea unui bun, ci pentru sustinerea cheltuielii publice a statului cu organizarea si functionarea SRR/SRTV, cheltuiala facuta pentru realizarea obligatiei constitutionale mentionate anterior.
Dincolo de principiile constitutionale anterior enuntate, prin Legea nr. 41/1994 s-a reglementat totusi posibilitatea persoanelor fizice de a se excepta de la plata taxei, prin simpla declaratie ca nu detin receptoare radio.

Sunt exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune persoanele fizice care:
Nu deţin receptoare radio/TV. Acestea vor depune urmatoarele acte:
declaraţie pe propria răspundere formular tip că nu deţin receptoare radio/TV la adresa de domiciliu;
copie după actul de identitate al titularului de contract.

Atat pentru persoana juridica cat si pentru persoana fizica am anexat formularele tip in Documente Utile ale contului meu !
Sper ca am reusit sa va raspund intrebarilor dumneavoatra si ca sunt utile in a va rezolva problemele.
O zi buna
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2009
andreea_060686, utilizator
andreea_060686 a scris:


In acest context, fundamentul platii taxei radio si a celei de televiziune de catre persoanele fizice si juridice este reprezentat, in mod esential, de obligatia constitutionala de a contribui la cheltuielile publice ale statului (cheltuiala privind organizarea si functionarea SRR/SRTV, rezultand din obligatia constitutionala a statului de a informa corect pe cetateni, dar si de a asigura si de a stimula accesul la cultura) si nu de definerea receptoarelor de radio si televiziune. Din aceasta perspectiva, este evident ca exceptarea unor persoane de la plata taxei radio/tv pe motivul declararii ca nu detin receptoare de radio si televiziune nu-si gaseste ratiunea constitutionala si legala, specificul acestei taxe fiind acela ca ea nu sedatoreaza pentru detinerea unui bun, ci pentru sustinerea cheltuielii publice a statului cu organizarea si functionarea SRR/SRTV, cheltuiala facuta pentru realizarea obligatiei constitutionale mentionate anterior.

=D> Am exprimat aceeasi convingere insa nu atat de clar si simplu de inteles.
Sper ca postarea sa fie citita
Dl. u.b..i.k. - fundamentul platii taxei radio/TV, asa cum ne este prezentat (teoretic) imi pare mai mult decat bun, din nefericire nici persoanele fizice/juridice nu se achita in totalitate de obligatiile constitutionale dar, nici SRR/SRTV nu se incadreaza la "a informa corect pe cetateni, dar si de a asigura si de a stimula accesul la cultura", si nu cred ca avem nevoie de exemple. De ce ? Simplu! Aceeasi cetateni ce nu-si "onoreaza" in totalitate (si in mod cert nu se bucura de drepturile ce le revin) drepturile constitutionale, muncesc/presteaza in cadrul SRR/SRTV. Principial, e ca si cum nu mi-as respecta cuvantul dat, dar am pretentia ca partenerul sa-si respecte promisiunea. Normal ca genul de gandire de mai sus e distructiva nu constructiva, haideti sa nu ne mai onoram obligatiile, scapa cine poate si cum poate dar, am fost de atatea ori calcati in picioare cu drepturile si obligatiile constitutionale incat mi-e lehamite si nu mai cred nici macar o farama in sistem. Culmea e ca-mi doresc sa raman in tarisoara asta, unde obligatiile se impun uneori cu interpretari ale legii, voit deformate, iar pentru drepturile tale trebuie sa inchizi ochii, pentru ca ti se vara pumnul in nas de esti persoana juridica, tocmai prin intermediul legislatiei -alambicata/stufoasa si interpretabila, ce se aplica preferential. Tare mult mi-ar placea sa vad ca se respecta drepturile si obligatiile dar, sa fie respectate de AMBELE parti.
Asadar "noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc" s-a schimbat in "noi ne facem ca platim, ei se fac ca informeaza".
TVR nu e un model. Insa doar asta avem ca televiziune publica.
Mai avem nevoie de TVR Cultural daca exista stirile de la ora 5? Ce facem cu Bach daca nu se prea vinde ? Vali Vijelie se vinde mai bine decat Liszt, Bach si Pachelbel la un loc si e mult mai "de viata". Eugenia Voda e un fel de Andreea Marin care se ocupa de cultura? Tolstoi e demodat? "Dansez pentru tine" e cumva inspirata din "Si caii se impusca, nu-i asa ?" ? Legea e prea interpretabila sau ... ?
@trifu2000 De acord. Nu se poate ca unul sa fi obligat sa pupe mereu iar celalalt doar sa ofere obrazul.

Alte discuții în legătură

Taxa radio tv opreamarcel opreamarcel de ce trbuie persoanele fizice sa plateasca taxa radio tv,daca avem antena satelit si platim la firma ,firma respectiva nu plateste sa transmita poaturile ... (vezi toată discuția)
Audiovizual Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Platesc taxa de radiodifuziune pe persoana fizica. Zilele trecute mi a sosit o instiintare de plata a taxei, pe persoana ... (vezi toată discuția)
Taxe date pt abonament radio zuzulici74 zuzulici74 In factura de la Electrica platesc si taxa pentru radio,mentionez ca nu am,deasemenea platesc si abonament de televiziune cu toate ca eu am cablu si prin ... (vezi toată discuția)