avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie in strainatate

cat timp am la dispozitie ca sa inscriu o casatorie facuta in strtainatate, in registru din romania?si dak depasesc ce se intampla? multumesc.
Cel mai recent răspuns: oonuta , utilizator 09:42, 27 Septembrie 2011
Conform art. 44 alin. 3 din Legea nr. 119/16.10.1996 republicată "cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază administrativ-teritorială are domiciliul".

În baza art. 43 alin. 2 din aceeasi lege, cetăţenii români aflaţi în străinătate pot solicita înscrierea în registrele de stare civilă române, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autorităţile străine".

Art. 66 litera e) Legea nr. 119/16.10.1996 republicată
— (1) Constituie contraventii la regimul actelor de stare civila urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni:
...
e) neprezentarea certificatelor de stare civila sau a extraselor eliberate de autoritatile straine, ofiterului de stare civila de la locul de domiciliu, pentru transcriere in registrele de stare civila romane, in termenul prevazut la art. 44 ;
...
(2) Contraventiile prevazute la lit. a)—c) se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 150 lei, iar cele prevazute la lit. d)—r), cu amenda de la 100 lei la 200 lei.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
mentionez ca ne-am casatorit in decembrie 2009,iar momentan sotia -eu sunt in romania iar sotul e in italia.ce pot face? stiu ca la ambasada trebuie sa fim amandoi?
Mergeti cu certificatul de casatorie la autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază administrativ-teritorială aveti domiciliul si spuneti ca ati sosit in Romania acum ...2 luni, nu au cum verifica, deoarece nu mai este pasaport cu viza.
Eventual, veti plati o amenda intre 100-200 lei.

multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere act de stare civila strain in romania mirustefi mirustefi Buna ziua! Am o \"adeverinta\" - \"extras din registrul de inregistrare a populatiei\" eliberata de autoritatile din Izrael, care atesta schimbarea prenumelui ... (vezi toată discuția)
Ce risti daca ai fost casatorit in strainatate, apoi divortat, fara sa fi declarat vreunul din aceste aspecte in romania, in momentul recasatoririi ? Tomorrow Tomorrow Am fost casatorita in Uk, dupa cateva luni sotul m-a parasit, in consecinta, nu am mai declarat casatoria la autoritatile romane. Acum sunt divortata. Nici ... (vezi toată discuția)
Casatoria in alta tara IOANA MARIN IOANA MARIN buna ziua!as vrea sa aflu ce trebuie sa fac pentru a inregistra in Romania,o casatorie realizata in Spania. multumesc! (vezi toată discuția)