avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren ce urmeaza prevederile art. 47 din legea 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren ce urmeaza prevederile art. 47 din legea 18/1991

Buna ziua,
Am mare nevoie de ajutor in legatura cu o problema juridica in care se afla terenul aferent casei socrilor mei si tare mi-as dori sa ma ajutati. iata despre ce este vorba :
In data de 21.04.1997 Martin I. si Martin A. fosti cetateni romani, ce au la data vanzarii cetatenie germana si domiciliul in Germania, vand casa cu teren aferent in suprafata de 234 mp ce urmeaza prevederile Legii 18/2001 unui cetatean roman, care la randul lui vinde in 23.11.1998 casa altor doi soti cetateni romani, actuali proprietari, cu specificatia ca terenul ramane in proprietatea sotilor Martin.
Din nestiinta si de buna credinta, actualii proprietari au inregistrat atat imobilul cat si terenul la Primarie, platind din 1998 impozit pe teren desi in drept nu erau proprietari asupra acestuia.
In octombrie 2007 am contactat Primaria locala in scris ca sa ne lamureasca asupra regimului juridic al terenului aferent casei, intrucat in extrasul de carte funciara este mentionat faptul ca terenul urmeaza prevederile legii 18/1991 si ca a ramas in proprietatea sotilor Martin.
Primaria raspunde ca actualii proprietari au cumparat doar casa (ceea ce se stia deja) iar terenul nu poate face obiectul legii 18/1991 desi in contractul de vanzare-cumparare si in extrasul de carte funciara este prevazut acest lucru.
Considerand ca Primaria locala a dat un raspuns superficial si avand convingerea ca terenul urmeaza prevederile art. 47 din legea 18/1991 (“Persoanele fizice care nu au cetatenia romana si domiciliul in Romania nu pot dobandi in proprietate terenuri de orice fel prin acte intre vii. …. Persoanele prevazute la alin. 1 care au dobandit in proprietate terenuri inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt obligate sa le instraineze in termen de 1 an de la aceasta data, sub sanctiunea trecerii in mod gratuit a terenurilor in proprietatea statului si in administrarea Agentiei pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala.”), as dori sa ma indrumati in legatura cu pasii pe care ar trebui sa-i facem in continuare in instanta pentru a putea sa stabilim cine este actualul proprietar al terenului si daca exista vreo cale de a intra in proprietatea actualilor posesori ai terenul si proprietari ai casei.
Mentionez ca sotii Martin detin casa si terenul din data de 18.04.1981 si au dobandit cetatenia germana si au parasit Romania la data de 07.06.1989, inaintea aparitiei Legii 18/1991, si am convingerea ca acest teren a intrat in proprietatea statului dupa 1 an de la aparitia legii 18/1991, de aceea dansii nu au putut transfera si proprietatea asupra terenului.
As dori sa ma lamuriti daca exista si posibilitatea dobandirii terenului prin uzucapiune?
Va multumesc frumos pentru ajutor.

Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 21:55, 8 Septembrie 2008
opinia mea este sa va grabiti in demersurile pt obtinerea terenului. de la ultima mnodificare a contitutiei si dvs aveti dreptul la terenuri in romania. insa este posibil ca cei ce-au cumparat casa sa ceara ordinul prefectului ( fiind proprietari pe casa au dreptul la terenul de sub casa, curte si gradina... tb sa luptati, sa platiti, sa va inplicati daca aveti interes.................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate. bună ziua! vecinii mei și-au cumpărat, în perioada comunista, ... angelacoviti angelacoviti Bună ziua! Vecinii mei și-au cumpărat, în perioada comunista, o casa. În actul de vânzare-cumpărare este menționat ca, casa se vinde fără terenul ... (vezi toată discuția)
O lamurire privind legea 18/1991 va rog! claudia.m claudia.m Buna tuturor, Am nevoie de o lamurire privind legea 18/1991, si în special Art. 36. (1)\"[i]Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)