Buna ziua!
Daca intr-un proces civil reclamantii renuntat la o parte din cerintele cererii exact in momentul in care trebuia pronuntata hotararea; noi nu eram de fata, iar avocatul nostru nu a protestat, mai putem cere judecarea in continuare acum? Hotararea s-a dat cu apel in 15 zile, dar noi nu vrem sa facem apel la tot, ci doar sa se judece toate capetele.
De asemenea, daca reclamantii au spus minciuni in cererea de chemare, si noi am dovedit ca sunt minciuni, cum putem sa actionam impotriva lor? Eventual penal, sau ce sa cerem?
dacă s-a renunțat la cerere, tot ceea ce au spus în acea cerere a rămas fără consecințe juridice, prin urmare nu v-a produs nici o vătămare și nu aveți motiv să formulați nici un fel de plângere împotriva lor, nici civilă și nici penală. nu puteți face apel la cererea lor de renunțare pentru că nu aveți nici o șansă. este dreptul fiecărei părți să pornească un proces dar și să îi pună capăt prin renunțarea la cerere dacă dorește. ce vroiați să spună avocatul dv-stră dacă era în interesul dv-stră ca reclamanții să renunțe la cerere? ce avocat sănătos la cap s-ar fi opus la așa ceva????
Multumesc pentru raspuns! In general aveti dreptate, insa in acest caz lucrurile stau diferit. In interesul nostru nu era sa se renunte, ci sa se continue. Adica noi avem dreptate si avem toate dovezile, iar reclamantii si-au retras doar o parte din cereri exact in ziua pronuntarii hotararii (dupa ce au prelungit artiificial procesul timp de 3 ani, cu amanari peste amanari, noi expertize etc.). Nici ei nu au crezut aberatiile din cererea de chemare, tot procesul a fost o sarada de minciuni, insa toate dovezile sunt in favoarea noastra, si sunt multe. Conf art 246(4), cred ca, deoarece s-a intrat in dezbaterea fondului, avem dreptul de a cere continuarea judecatii.(Cand partile au intrat in dezbaterea fondului, renuntarea nu se poate face decat cu invoirea celeilalte parti). Dar deoarece noi nu eram de fata si avocatul era atunci cand ei au renuntat la judecata, mai putem cere acum continuarea judecatii? (Hotararea suna asa: "instanta ia act de renuntarea recl. la capetele x si y, si admite granituirea. Cu apel in 15 zile").
Pe de alta parte, reclamantii au mai renuntat odata apoi au ne-au dat din nou in judecata, ca sa ne hartuiasca, si am fi preferat ca lucrurile sa fie judecate , sa treaca prin filtrul judecatorului, astfel incat sa nu ne trezim peste o luna ca fac o noua cerere deliranta. Ei ne-au si spus ca nu vor decat sa ne hartuiasca.
In alta ordine de idei, au avut 2 martori mincinosi. Daca au trecut 3 ani de la marturia mincinoasa ii mai putem acuza acum ? (noi am asteptat sa se termine procesul).
O seara placuta si multumesc pentru opinii!
Art.246 C.p. civ.:
Reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, fie verbal in sedinta, fie prin cerere scrisa....
Dacca renuuntarea s-a ffacut dupa coomunicarea cererii de chemare iin judecata,instanta, LA CEREREA PARATULUI, va obliga pe reclamant la cheltuieli.
Art.246 C.p. civ:
IIn caz de renuntare la insusi dreptul pretins, instanta da o hootarare prin care va respinhe cererea in fond si va hotara asupra cheltuielilor.
Nu stiu in ce situatie va aflati.
Poate fi vorba si de un abuz de drept din partea reclamantilor.
Multumesc pentru raspuns! Farte interesant ce spuneti legat de abuzul de drept... Reclamantii au renuntat la judecata, si doar la cateva capete de cerere, nu si la drept. Renuntarea s-a facut dupa administrarea tuturor probelor - interogatorii, expertize etc, deci dupa inceperea dezbaterilor fondului (nu asta inseamna inceputul dezbaterilor = administrarea de probe?). De asemenea, noi nu am fost intrebati si nu ne-am dat acordul. Am fost prezenti insa avocatul reclamantilor a mormait intentionat ceva din care NU AM AUZIT ABSOLUT NIMIC, deoarece acest avocat al reclamantilor aproape soptea. Am aflat cu stupoare de pe internet. Singura problema e ca dupa ce reclamantii ar fi anuntat ca se retrag partial, a mai trecut o sedinta de judecata (la care nu am fost si pe intrenet nu scrie ce s-a discutat) , iar la ultima s-a dat raspunsul. Deci daca nu m-am opus chiar la prima sau cand cica s-ar fi discutat, nu mai pot sa invoc abuzul de drept? Sau e motiv de nulitate absoluta a actului de renuntare?
Renuntare capat cerere
eok11
Am fost chemata in judecata. Reclamantul a mintit ca am daramat gardul si am construit pe hotar; a cerut demolarea cladirii mele, refacerea gardului, revendica ... (vezi toată discuția)