Buna ziua. Cum se poate sanctiona (de fapt ma intereseaza care ar fi temeiul legal) partea care solicita efectuarea expertizei medico-legale psihiatrie, dar nu se duce, desi la doua termene i s-a pus in vedere de catre instanta sa se prezinte personal la IML?
Speta: actiune pentru punere sub interdictie, fond si apel castigate de catre reclamant (paratei i se administreaza tratament si datorita acestuia este aparent lucida, astfel ca a reusit sa angajeze avocat care da dovada de zel mai mult chiar decat clienta sa); la recurs C.A.B. a dispus reefectuarea expertizei cu trimiterea dosarului la instanta de apel, motivat de faptul ca s-a scurs un an (!) de la cea precedenta, efectuata in fond. Acum, in apel, instanta a dispus la 2 termene ca partea sa se prezinte personal la IML in vederea efectuarii expertizei, dar aceasta, cu toate ca a achitat onorariul stabilit de IML, nu se prezinta, motivand ca "nu a fost chemata la expertiza". Se poate sa fie decazuta din aceasta proba? Daca da, va rog sa-mi aratati care ar fi temeiul legal, intrucat inteleg ca art. 170 CPC nu se aplica, ea achitand onorariul de expertiza.
Multumesc.
Pai dvs solicitati si sa fie declarata iresponsabila si sa fie sanctionata! Daca urmeaza tratament care da rezultate vizibile -si aceasta constituie o circumstata in favoarea persoanei respective-, nu poate fi expertizata impotriva vointei proprii. Deasemenea, chiar si in cazul declararii incapacitatii, hotararea poate fi revocata daca se constata ulterior contrariul. Se pare ca dvs urmariti altceva, in loc sa va bucurati ca face eforturi pt controlul bolii!
Nu este vorba de ceea ce urmarim noi; in cazul schizofreniei cuvantul cheie este disimulare, credeti-ma ca sunt diabolici si capabili de cel mai incredibil teatru. Tratamentul da rezultate atunci cand este administrat sistematic, ceea ce este o mare problema deoarece nu recunoaste ca e bolnava (precizez, are acelasi diagnostic pus de catre 3 psihiatri diferiti, are numeroase internari la "Obregia" si aceeasi concluzie stabiltia prin prima expertiza, confirmata de Comisia Superioara a IML). Dar chiar si asa, are foarte dese perioade de "cadere", cand se impune internarea si schimbarea schemei de tratament. Problema este alta, am banuiala ca avocatul este cel care depune eforturi mult mai mari decat ar fi interesata clienta sa de proces (apropo, desi este numit un curator pe toata durata procesului, avocatul nu s-a deranjat sa ceara si acordul acestuia pentru a-si indeplini mandatul). Avocatul a solicitat repetarea expertizei, a adus niste rapoarte de ancheta psiho-sociala semnate de un medic psiholog (!), pe care era negru pe alb scris in preambul ca in nici un caz nu vor fi folosite ca probe in instante de judecata, ci doar ca recomandari pentru comisii de specialitate in vederea incadrarii intr-o grupa de invaliditate (deci pentru a primi pensie ii convine sa fie schizofrenica), dar se pare ca curtea (iertati-mi cacofonia) nu a vrut decat sa se spele pe maini. Acum, dupa 2 termene la tribunal, nu se prezinta sub cele mai nastrusnice motive la IML si nu mai stiu ce sa fac ca sa urnim carul de pe loc.
Expertiza iml
leonardy44
Buna ziua!
care este pretul pentru o expertiza psihiatrica la iml?
expertizqa se face cu persoana,nu cea in care persoana nu trebuie sa fie prezenta(doar ... (vezi toată discuția)