avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 107 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate confidentialitatea dosarului medical!
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

confidentialitatea dosarului medical!

Cum as putea intra in posesia dosarului medical al tatalui meu ,decedat.
Mentionez ca tatal meu a avut internari repetate in aceeasi unitate spitaliceasca care sau soldat cu decesul acestuia.
As dori sa stiu care este baza legala ptr.a intra in posesia acestor acte.

Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 15:36, 28 Septembrie 2011

Din pacate nu cred ca puteti, pentru ca in Legea 46/2003 privind drepturile pacientului scrie:



Capitolul 4 - Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului
Art. 21. Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.
Art. 22: Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.



Au fost cazuri cand spitalele au fost date in judecata si tot nu s-a putut obtine accesul la actele medicale ale defunctului pentru ca mostenitorii au pierdut procesele.
As fi curios sa inteleg cauza pe care legea temeieze sa nu se da informatiile daca deja este defunct pacientului. Daca e vorba de onor (fiind o cauza foarte rar) o inteleg, daca e vorba de intimitate, nu. Daca e vorba de aparare medici intr-o practica neglijent inteleg cauza, nu o accept, dar judecatori (in caz de suspiciune) poate sa-i cer informatiile. Eu nu inteleg in acest caz, daca mostenitori succede in toate drepturile si obligatiile defunctului, nu au drept sa se informez despre procedurile medicale aplicate defunctului, fiind ce acest nu poate da -evident- consintamantul dar e suficient de clar ce exista prezumtia ce de ar fi viu o dadea?. Ce se ascunde la aceasta interzicere?. Lobby medicala?
@alvarolipo
:wassat:

Curtea Constitutionala Decizia 1429 din 2 noiembrie 2010 (Decizia 1429/2010) referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 21 si art. 22 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003

[ link extern ]
@ Ares. Multumesc!. Retin din curtea constitutionala aceste temeile juridice:
Fara a pune in discutie insasi constitutionalitatea textelor de lege criticate, Curtea retine ca normele imperative care instituie confidentialitatea datelor privind pacientul pot ridica, in anumite situatii, probleme cu privire la posibilitatea unor persoane de a-si realiza drepturile, in masura in care acestea depind de informatiile privind starea medicala a pacientului. Acesta este motivul pentru care prevederile art. 22 din Legea nr. 46/2003 au permis legiuitorului sa instituie exceptii de la regula prevazuta de art. 21 din aceeasi lege. In acest sens, art. 39 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, stabileste ca folosirea informatiilor privind pacientii este permisa in situatia cand: "a) exista o dispozitie legala in acest sens; b) exista acordul persoanei in cauza; c) datele sunt necesare pentru prevenirea imbolnavirii unei persoane sau a comunitatii, dupa caz; d) datele sunt necesare pentru efectuarea urmaririi penale."
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor ... Nicoleta Daniela Vlasiu Nicoleta Daniela Vlasiu Buna ziua, mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului(dosarul medical)? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Este obligatoriu ca spitalul sa elibereze apartinatorului unui ... Alina Avila Alina Avila Este obligatoriu ca spitalul sa elibereze apartinatorului unui pacient decedat scrisoare medicala? (vezi toată discuția)
Probleme de familie.... Costin85 Costin85 Buna ziua,Stiu ca nu sunt singurul cu probleme de familie dar cand ai si sfaturi de la altii poti trece mai usor ,sau macar din acestea poti gasii si ... (vezi toată discuția)