Capitolul 4 - Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului
Art. 21. Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.
Art. 22: Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.
Fara a pune in discutie insasi constitutionalitatea textelor de lege criticate, Curtea retine ca normele imperative care instituie confidentialitatea datelor privind pacientul pot ridica, in anumite situatii, probleme cu privire la posibilitatea unor persoane de a-si realiza drepturile, in masura in care acestea depind de informatiile privind starea medicala a pacientului. Acesta este motivul pentru care prevederile art. 22 din Legea nr. 46/2003 au permis legiuitorului sa instituie exceptii de la regula prevazuta de art. 21 din aceeasi lege. In acest sens, art. 39 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, stabileste ca folosirea informatiilor privind pacientii este permisa in situatia cand: "a) exista o dispozitie legala in acest sens; b) exista acordul persoanei in cauza; c) datele sunt necesare pentru prevenirea imbolnavirii unei persoane sau a comunitatii, dupa caz; d) datele sunt necesare pentru efectuarea urmaririi penale."
~ final discuție ~