avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Este obligatoriu ca spitalul sa elibereze ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Este obligatoriu ca spitalul sa elibereze apartinatorului unui ...

Este obligatoriu ca spitalul sa elibereze apartinatorului unui pacient decedat scrisoare medicala?
Cel mai recent răspuns: Alina Avila , utilizator 07:40, 16 Martie 2025
Doar daca pacientul l-a desemnat ca persoana care are dreptul la informatii despre starea sa de sanatate , in toate spitalele ti se da un formular de completat la internare . Datele acestuia sunt confidentiale chiar si dupa deces .
Legea insa considera ca mostenitorii nu au dreptul de a intra in posesia datelor medicale personale ale defunctului , pentru ca mostenirea nu presupune si acest drept.

Exista o decizie a Curtii Constitutionale, definitiva si general valabila , in care Curtea arata “ca dreptul la mostenire nu presupune dreptul mostenitorilor de a obtine informatii cu privire la starea pacientului “

“In virtutea respectului datorat persoanei umane, memoria persoanei decedate si optiunile facute in timpul vietii trebuie ocrotite si ulterior decesului. Dreptul de optiune al pacientului privind pastrarea confidentialitatii cu privire la starea de sanatate nu este transmisibil mortis causa, pastrandu-se astfel optiunea exprimata pana la momentul mortii titularului dreptului.”

DECIZIE Nr. 1429 din 2 noiembrie 2010, publicata in M.O. .

Prin urmare mostenitorii, in lipsa unei imputerniciri, date de catre defunct in timpul vietii, nu au dreptul sa solicite, iar unitatile sanitare nu au dreptul sa eliberaeze datele personale medicale ale defunctului catre mostenitori.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si nu trebuia sa imi elibereze scrisoarea de externare avand in vedere ca exista consimtamantul pacientului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

confidentialitatea dosarului medical! maria tofan maria tofan Cum as putea intra in posesia dosarului medical al tatalui meu ,decedat. Mentionez ca tatal meu a avut internari repetate in aceeasi unitate spitaliceasca ... (vezi toată discuția)
Anularea unei rate in caz de deces ravi79 ravi79 Ce pot face in situatia in care ,banca nu vrea sa anuleze rata mamei mele , care a decedat in noiembrie 2010, pe motiv ca, fara copie de pe fisa medicala a ... (vezi toată discuția)
Buna! are dreptul o firma sa imi dezvaluie fisa medicala care ... ellie_black ellie_black Buna! Are dreptul o firma sa imi dezvaluie fisa medicala care a fost ceruta pentru a incheia contractul de colaborare? In primul rand, mi-au trimis sa semnez ... (vezi toată discuția)