Unde platesc impozitul pe teren al carui amplasament este "incert"? Suna ciudat..stiu..
Problema este urmatoarea:
In titlul de proprietate este trecuta o comuna..x.., in antecontract de vanzare cumparare (2006), contractul de vanzare cumparare (2006) aceeasi comuna...x.. .
In 2010 s-a facut plan parcelar si acel teren apare ca apartinand altei comune...y... S-a facut si intabularea pe noua comuna...y... Unde platesc acum impozitul, la ce comuna? Ce iau in considerare, titlul de proprietate, contractul de vanzare cumparare sau planul parcelar si intabularea? Amandoua vor sa primeasaca impozit.
Eu am facut plata la comuna y, dar si cealalta comuna vrea sa incaseze impozitul. Imi trebuie un articol de lege care sa-mi arate ca amplasamentul unui teren este atestat de intabulare si nu de HG de delimitare a comunelor. Trebuie sa le demonstrez celor de la prima comuna ...x...de faptul ca eu nu mai am de ce sa platesc impozit la ei, o data ce terenul este intabulat pe alta comuna.
Multumesc.
Codul fiscal, art 256: "2) Impozitul prevăzut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe teren, precum şi taxa pe teren prevăzută la alin. (3) se datorează către bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasat terenul. În cazul municipiului Bucureşti, impozitul şi taxa pe teren se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasat terenul."
Norme Cod fiscal:
"76. (1) Pentru identificarea terenurilor, precum şi a proprietarilor acestora, se au în vedere prevederile pct. 18 alin. (1), (2), (5) şi (7)."
"18. (1) Identificarea proprietăţilor atât în cazul clădirilor, cât şi în cel al terenurilor cu sau fără construcţii, situate în intravilanul localităţilor rurale şi urbane, precum şi identificarea domiciliului fiscal al contribuabililor se fac potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Fiecare proprietate situată în intravilanul localităţilor se identifică prin adresa acesteia, individualizată prin denumirea proprie a străzii şi a numărului de ordine atribuit după cum urmează:
a) pe partea stângă a străzii se începe cu numărul 1 şi se continuă cu numerele impare, în ordine crescătoare, până la capătul străzii;
b) pe partea dreaptă a străzii se începe cu numărul 2 şi se continuă cu numerele pare, în ordine crescătoare, până la capătul străzii.
(5) Adresa domiciliului fiscal al oricărui contribuabil, potrivit prevederilor prezentului punct, se înscrie în registrul agricol, în evidenţele compartimentelor de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi în orice alte evidenţe specifice cadastrului imobiliar-edilitar.
(7) Fiecare proprietate situată în extravilanul localităţilor, atât în cazul clădirilor, cât şi în cel al terenurilor cu sau fără construcţii, se identifică prin numărul de parcelă, acolo unde aceasta este posibil, sau prin denumirea punctului, potrivit toponimiei/denumirii specifice zonei respective, astfel cum este înregistrată în registrul agricol."
Daca este vorba de teren extravilan, aceasta parcela trebuie sa apara in Reg agricol al respectivei comune.
A se vedea si Legea cadastrului si publicitatii imobiliare. La oficiu de cadastru sint toate informatiile privind limitele teritoriale ale comunelor, acolo puteti afla in raza teritoriala a carei comune se afla terenul in discutie.
Terenul este situat in extravilan si se regaseste in ambele Registre Agricole ale celor 2 comune, in prima din 2003 (..x..), iar in urma realizarii planului parcelar, se regaseste si in cea dea doua, din 2010 (...y...)
Cei de la prima primarie, de unde am titlu de proprietate(...x...), nu recunosc intabularea si spun ca trebuie HG de delimitare a hotarelor comunelor.
Intrebarea este: ce act imi atesta mie amplasamentul terenului? Intabularea...HG-ul...titlul de proprietate..contractul de vanzare cumparare?
Juridic, nu stiu ce sa va raspund. Fiscal, asa cum v-am mentionat se iau datele din Reg agricol. In cazul mentionat de dvoastra, nu stiu cum s-a putut ajunge in situatia ca un teren sa fie inregistrat in Reg agricol al ambelor comune.
Va pot sugera situatia de la Oficiu de cadastru, pt ca acolo sint evidentiate asa cum am mentionat limitele teritoriale ale comunelor.
Legea 7/1996
ART. 1
(1) Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe intreg teritoriul tarii.
(2) Entitatile de baza ale acestui sistem sunt parcela, constructia si proprietarul.
(3) Prin imobil, in sensul prezentei legi, se intelege una sau mai multe parcele alaturate, cu sau fara constructii, apartinand aceluiasi proprietar.
(4) Prin parcela se intelege suprafata de teren cu aceeasi categorie de folosinta.
(5) Sistemul de evidenta al cadastrului general are ca finalitate inscrierea in registrul de publicitate imobiliara.
ART. 2
(1) Cadastrul general se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu, judet si la nivelul intregii tari.
(2) Prin sistemul de cadastru general se realizeaza:
a) identificarea, descrierea si inregistrarea in documentele cadastrale a imobilelor prin natura lor, masurarea si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale, precum si stocarea datelor pe suporturi informatice;
b) identificarea si inregistrarea tuturor proprietarilor si a altor detinatori legali de imobile, in vederea inscrierii in cartea funciara cu caracter definitiv;
c) furnizarea datelor necesare sistemului de impozite si taxe pentru stabilirea corecta a obligatiilor fiscale ale contribuabililor, solicitate de organismele abilitate
Multumesc de raspunsuri si ajutor:D. M-ati ajutat cu informatiile date. Am sa caut in continuare..putin de aici,.,putin din alta parte si am sa reusesc sa-i dau de capat.