avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren extravilan curti - constructii. Drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren extravilan curti - constructii. Drept de preemtiune?

Buna seara,
pentru vanzarea unui teren extravilan care are categoria de folosinta "curti-constructii" se poate face contract de vanzare fara respectarea dreptului de preemtiune prevazut de Legea 17/2014?? Daca se poate, in baza caror articole de lege?
Mentionez ca aceasta categorie de folosinta "curti-constructii" figureaza atat in Cartea Funciara cat si in certificatul fiscal.
Legea 17/2014 face referire la terenuri extravilane agricole, dar nu stiu daca un teren extravilan curti-constructii poate fi si agricol.. nu stiu daca se aplica legea si in cazul meu.
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: marian19 , utilizator 23:15, 1 Octombrie 2019
Dat fiind că art.4 alin 1 din Legea 17/2014 prevede respectarea dreptului de preempțiune doar pt vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, rezultă că pt vânzarea unui teren care are categoria de folosință curți-construcții (nu are relevanță faptul că e situat în extravilan) nu se pune problema respectării unui astfel de drept.



Este o eroare pe undeva..., in extravilan nu exista "curti-constructii", ci doar in intravilan. Posibil ca terenul sa fie amplasat in intravilanul localitatii (introdus cumva printr-un P.U.Z. al primariei).
Multumesc pentru raspuns.
Nedumerirea mea era ca teren "agricol" nu este o categorie de folosinta, ci este o destinatie (destinatia agricola) a terenului, in schimb terenul "curti-constructii" este o categorie de folosinta.
Nu as vrea sa fiu pus in situatia unui act nul pt nerespectarea prevederilor legale.
O seara buna!
marian19, nu este o eroare. terenul este extravilan dar are categorie de folosinta curti constructii.. nici eu nu inteleg..
terenul este lipit de un alt teren al aceluiasi proprietar, iar cel de-al doilea este intravilan..
Putine date... Toate terenurile sunt agricole, iar cand se construeste pe un teren, suprafata respectiva se scoate din circuitul agricol prin autorizatia de construire. Atentie! Suprafata unui teren "curti-constructii" poate fi de maximum 1000 mp. (10 arii). Daca suprafata terenului respectiv este mai mare de 1000 mp, atunci diferenta este teren agricol. In functie de amplasament - intravilan ori extravilan - se aplica sau nu L. 17/2014. Asa cum am precizat si d-nei avocat, este o eroare pe undeva..., in extravilan nu exista "curti-constructii", ci doar in intravilan. Posibil ca terenul sa fie amplasat in intravilanul localitatii (introdus cumva printr-un P.U.Z. al primariei). Detaliati in amanunt, amplasament (in interiorul localitatii sau in exterior), tarla, parcela sau cvartal, suprafata etc.

Alte discuții în legătură

Trecere in intravilan 2011 albina albina buna ziua.Am achizitionat recent o parcela de 1000 mp, extravilan si descopar ca nu pot sa il trec in intravilan si sa fac demersuri pt inceperea constructiei ... (vezi toată discuția)
Impozit teren intravilan folosinta agricol, impozit de la 17 lei la 355 lei!!!? nataliadinu nataliadinu Buna ziua, Detin un teren de 1000 mp intravilan, categoria de folosinta agricol. Intabulat, carte funciara etc. Pana anul trecut plateam un impozit de 17 ... (vezi toată discuția)
Schimbare categorie de folosinta teren intravilan pasune in curti contructii SaraDenisa SaraDenisa Buna seara. Detin un teren intravilan care are trecut in cartea funciara la categoria de folosinta ; pasune. As dori sa schimb categoria de folosinta in curti ... (vezi toată discuția)