Am extins o constructie avand proiect si toate autorizatiile de construire legale. S-a facut si receptia lucrarii de catre Primarie si s-a constatat ca am respectat intocmai proiectul. Dupa 2 saptamani de la terminarea si receptia lucrarilor ma trezesc cu un vecin ca ma da in judecata deoarece nu am distanta 1,9 m de la ferestre la gardul lui. Eu am respectat intocmai documentatiile avizate de Primarie (plan amplasament, proiect, autorizatie de construire), acum ce trebuie sa fac ? Pot fi responsabili de ceea ce mi se intampla cei ce au eliberat autorizatiile?
Eu am platit documentatia. Am: plan de amplasament, proiect de la arhitect, autorizatie de la Primarie, am inclusiv receptia lucrarii de la Primarie in care se spune ca am respectat intocmai proiectul, suprafata pe care am construit nu era in litigiu etc... am tot ce spune legea 50/1991 modificata. Eu cred ca o lege trebuie sa respecte codul civil. Tara de incompententi. Eu inteleg ca daca platesc un serviciu competent si am dovada ca am respectat ceea ce mi s-a pus in vedere nu am nici o alta responsabilitate. Eu nu am vazut nicaieri scris ca trebuie sa ceri vecinului parerea cand construiesti pe terenul tau... In mod normal de asta exista Primarii si oameni angajati acolo ce sunt platiti sa faca o treaba legala - sa aplice legile corect..
Daca este sa ne luam dupa dispozitiile Codului civil de la 1864 inca in vigoare, art.612, distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinuiui, s-ar putea sa aiba dreptate in acest caz drakula, deci legea sa fie de partea sa!
Ferestrele catre vecin sunt de vedere sau doar pentru iluminat si aerisire?
Daca sunt pentru vedere, vecinul d-voastra are tot dreptul sa va interpeleze, luand in considerare ca , poate nu ati respectat servitutea de vedere., chiar daca are sau nu gard cu autorizatie-este spre proprietatea lui.
Daca respectivele ferestre sunt pentru lumina in locul respectiv, al d-voastra sau aerisire, inseamna un abuz al dreptului de proprietate din partea lui, pentruca nu are cum sa va interzica dreptul la aer si lumina.si in acest caz nu va castiga.
Din moment ce aveti A.C pt.care aveti si nota de receptie, el mai intai va trebui sa se adreseze cu plangere prealabila Primariei, sa se constate ca Autorizatia data a fost data cu nerespectarea legislatiei.Abia dupa ce va primi raspunsul de la Primarie, va putea sa se indrepte spre instanta.Dar acest lucru nu este necesar sa il spuneti, actiunea se va respinge, deoarece A.C eseste respectata si nu este anulata.
Am interpretat corect art.612 c.c si imi mentin afirmatiile-cat timp ferestrele sunt de vedere si nu respecta distanta legala, prevazuta, ele pot fi desfiintate, la cererea vecinului.
Daca aceste ferestre sunt pentru aerisire si iluminat, deci au o deschidere mica, sunt mate ,doar in conditiile acestea pot fi dispuse la distanta mai mica fata de vecinatate.Jurisprudenta in aceste cazuri-servitutea de vedere- este edificatoare.