avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Camataria - legala sau nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Camataria - legala sau nu

Buna ziua!

Am si eu o intrebare. Am la tara un vecin care mi-a propus sa imi vanda o "bucata" de teren numai ca el nu are bani pentru a face intabularea si cadastru ca sa imi poata vinde cu act de vanzare-cumparare si mi-a propus un act de camatarie zic eu. Mi-a propus sa mergem la un notar si sa facem un act precum ca eu l-as imprumta cu o suma de bani pe care sa mi-o inapoieze pana la o data anume, iar in caz contrar eu sa ii iau "bucata" respectiva de pamant. Vreau sa stiu daca un astfel de act este legal si daca poate fii atacat in vreun fel.
Va multumesc si astept raspunsuri
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 12:57, 28 Septembrie 2011
Nu v-as sfatui sa procedati la intocmirea si acceptarea unui astfel de act. Da se poate ataca ulterior actul respectiv. Nu aveti certitudinea ca el nu va instraina acel teren in perioada pana la restituirea sumei. In fine, transferul dreptului de proprietate se face prin act autentic de vanzare cumparare. Puteti stipula ca suportati dv costurile de realiare a vanzarii cu consecinta diminuarii pretului vanzarii.
In principiu incheierea unui astfel de act(contract de imprumut) in fata unui notar public este un lucru bun... Ramane sa va decideti in final ce veti face. Daca persoana interesata v-a semna acel act cu clauzele care se vor cosemna acolo si imprumutatul nu-si v-a respecta obligatiile asumate prin semnarea acelui contract de imprumut, actul juridic isi v-a produce efectele in favoarea dvs. Nu se poate vorbi de instanta in acest caz!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot recupera terenul? mihaelasialingheramescu mihaelasialingheramescu Buna ziua , in 24 iunie 2014 mama mea a decedat tot atunci am aflat ca in 1996 a facut un imprumut cu care a gajat 2 ha 300 de pamant . In imprumut ... (vezi toată discuția)
Contract de împrumut paulass55 paulass55 Bună ziua! Pentru vânzarea unui teren, mi s-a propus în prealabil un cotract de împrumut ( cu plata înainte, integrală a terenului). Cât de corectă ... (vezi toată discuția)