avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Împrumut de 10.000 de euro neplătit la timp, cu ...
Discuție deschisă în Executare silită

Împrumut de 10.000 de euro neplătit la timp, cu penalități 600 de euro/zi de întârziere și garanție imobiliară: împrumutatul a semnat contractul de vânzare-cumpărare, se mai poate schimba ceva?

Buna ziua ma puteti lamuri va rog in urmatoarea speta:
- X ii da imprumut lui Z 10.000euro pe 10 luni prin notar cu garantie imobiliara
- Z nu poate vinde terenul pana ce nu returneaza toti banii ( un teren de 40.000euro dar evaluat la 70% din valoarea reala).

In contract sunt trecute si penalitati in caz de intarziere de, 6% din suma imprumutata pe zi ( 600euro pe fiecare zi de intarziere).
Z nu poate plati la timp si incep sa curga penalitatile .

Dupa 50 de zile se strage doar din penalitati 30.000de euro plus inca 5000e euro bani care trebuie returnati lui X.

AICI VINE PARTEA INTERESANTA :
X ii propune la Z sa faca un contract de vanzare cumparare la notar cum ca X ii cumpara terenul de la Z cu 40.000 de EURO (suma trecuta in contractul de vanzare cumparare) DAR X ii da doar 1000 euro in mana lui Z din cauza ca cei 39.000 euro sunt penalitatile si banii ramas de inapoiat lui X.(care nu au putut fi inapoiati).

Pentru a nu mai fi nevoie de tribunal ,executori judecatoresti si alte probleme care necesita bani atat pentru X cat si pentru Z. In prima faza Z este de acord dar dupa ce semneaza contractul NU mai este de acord.

Ce poate face Z in acest caz daca exista un contract de vanzare cumparare care deja la semnat?

1.Este corect cum a procedat X?
2.Poate raspunde penal X?
3. Daca Z vinde casa toate creantele care ies din contractul de imprumut devin nule deoarece nu mai exista nici un bun?(deoarece este specificat ca doar terenul este garantie)
4.Este clauza abuziva cum ca : in caz de neplata la timp a ratei lunare sa se aplice o penalitate de 6% din suma imprumutata?
5. S-ar fi putut incheia un contract de tranzactie(la executorul judecatoresc sau la notar) prin care Z renunta la teren cu conditia ca si X sa renunte la creantele nascute din prezentul contract de imprumut?
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 00:05, 19 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde. Daca se poate dovedi ca este camatarie, da. Dar trebuie vazute actele. Daca au fost incheiate cu buna credita, probabil ca nu vor fi probleme. Mergeti la un avocat cu actele si solicitati consultanta in acest sens.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Seamana a camatarie.... de fapt nu seamana , chiar e... in Romania camataria e ilegală. Pacat ca notarii se pretează la asa ceva. Z ar trebui să se adreseze Parchetului iar notarului ar trebui să i se retraga licenta. Acea dobânda penalizatoare ascunde de fapt dobânda camatareasca..
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2019
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Buna seara,

Daca luam in calcul doar ultim act, cel de vânzare-cumpãrare, nu prea se poate face nimic, având în vedere cã Z a semnat contractul “nesilit de nimeni” .
În primul act este clar cãmãtãrie, însã dacã se ajunge la stadiu procesual probabil X va sustine ca a primit banii înapoi fãrã sã perceapã dobânda penalizatoare.
Din experienta va zic, cu toate ca camataria este ilegala se practica si oamenii aflati in situatii disperate apeleaza la serviciile (banii) acestor oameni.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma judec din 2010 pentru asa ceva . Coproprietarul a pierdut apartamentul vecin exact asa . A fost executat silit . Initial camatarul a vrut sa ma execute pe mine . ( vorbesc de un imobil format din doua apartamente cu teren comun )Executorul impreuna cu creditorul "" CAMATARUL ""falsifica procesul verbal de licitatie ca sa obtina imobilul la un pret de 30% din valoarea reala ........ sa nu va povestesc prin ce am trecut si trec . Nu am pregatire juridica , dar va recomand sa va adresati unui avocat si mergeti pe varianta "" camatariei "". Va doresc sanatate si multa rabdare .
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu cred ca in Romania exista vreun notar care sa treaca in contractul de imprumut penalitati de 10 % pe zi. In cel mai rau caz 1%...Dar chiar si asa cel care a luat banii cu siguranta a stiut ce semneaza.
In plus ma intreb de ce persoana care a luat banii incearca sa se sustraga de la plata datoriei . Eu stiu ca un act facut la notar nu poate fi contestat si nici vorba de camatarie. In cel mai rau caz se vor judeca in civil si cu siguranta cel care a luat banii va pierde pentru ca actul va fi investit cu titlu executoriu .
Pana atunci raman la parerea mea ca ceea ce ati expus aici este doar o poveste .

Alte discuții în legătură

Imprumut din 1998 gigelas gigelas Buna ziua, In 1998,persoana X,imprumuta o societate (SRL) cu 40.000 DM. Exista un contract de imprumut cu garantie - incheiat in 2001,care prevede ca banii ... (vezi toată discuția)
Camatarie acceptata de instantele romanesti corduneanunarcis corduneanunarcis in anul 2007 am imprumutat suma de 4000 euro pentru care am lasat garantie un pamant de 100 000 euro la vremea respectiva. dobinda era de 15 la suta pe luna. ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani horatiu1972 horatiu1972 Buna ziua! Am dat acum o luna 5000 euro imprumut la o persoana doar cu un act de vinzare cumparare pentru o masina de pe firma ei.Pe act am trecut doar 2500 ... (vezi toată discuția)