Buna ziua,
In 1998,persoana X,imprumuta o societate (SRL) cu 40.000 DM.
Exista un contract de imprumut cu garantie - incheiat in 2001,care prevede ca banii sa fie restituiti pana la data de 19.11.2002.
Ca garantie,se prevede ca imprumutatul constituie in favoarea imprumutatorului o parte procentuala de 40.000 DM din valoarea SRL-ului.
SRL-ul a fost lichidat in anul 2007.
Titularul SRL-ului este aceeasi persoana care care a fost imprumutata si,este si proprietarul terenului si constructiilor ce au facut obiectul SRL-ului.
Practic,a fost o fabrica de bere si de bitter.Exista in prezent toate utilitatile care au fost,fiind conservate.
Dar,nu are bani lichizi pentru a-si plati datoria de 40.000 DM (care ar trebui convertiti in euro sau dolari).
Care ar fi solutia de recuperare a datoriei,de catre cel ce a imprumutat SRL-ul ?
Va multumesc.
din cate inteleg eu x, adica imprumutatorul nu este tot una cu y asociatul unic din srl...in opinia mea, datoria este prescrisa si daca y nu vrea sa o achite, x nu are nici un mijloc legal sa isi recupereze datoria...
daca y vrea sa achite de buna voie desi datoria este prescrisa, plata este bun facuta chiar daca a intervenit prescriptia extinctiva... ramane intre cei doi sa se inteleaga cum vor sa procedeze mai departe
Y,este de acord sa plateasca datoria,insa nu are bani lichizi. Banii fiind investiti in constructiile despre care am vorbit.
Acum,X ar vrea ca Y sa-i faca un contract de vanzare-cumparare,pentru o suprafata de teren in valoare de 40.000 DM.si astfel sa se considere datoria platita.
Ma gandesc eu, ca asta ar fi solutia cea mai rentabila in situatia data.Dar,urmeaza sa-i propuna lui Y aceasta tranzactie.
Y,este stabilit in Germania de ceva ani. Oare,ar putea vinde terenul,fara sa vina in Romania, sau este obligatoriu sa vina in tara pentru perfectarea actelor ?