La data de 05.03.2009 - X a imprumutat de la sc y srl suma de 10 000 lei( cu titlu gratuit) obligandu -se sa restituie imprumutul in termen de 24 de luni.
La data de 05.03.2011 nu se achita nimic.
La data de 20.03.2014 societatea - reclamanta introduce cerere de chemare in judecata in vederea recuperarii sumei.
Intrebarea mea este:
s- a prescris dreptul de a cere restituirea imprumutului?
Mai mentionez ca anterior introducerii cererii de chemare in judecata societatea a incercat solutionarea conflictului prin mediere insa paratul a refuzat, existand certificatul care face dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii.
Acest certificat intrerupe termenul de prescriptie?
Paratul nu a achitat imprumutul deoarece societatea in cauza nu a achitat orele suplimentare lucrate de catre salariat, concediul de odihna precum si alte indemnizatii provenite din raportul contractual.
Se poate invoca exceptia prescriptiei? mai pot fi invocate si alte exceptii?
eu aș zice că nu este prescris. certificatul în sine poate nu întrerupe cursul prescripției, dar acțiunea societății arată că aceasta a încercat să recupereze prejudiciul și nu a reușit. eu aș zice că acțiunea sau inacțiunea din partea creditorului, vreme de 3 ani de la data scadenței este cea care determină prescrierea sau nu a sumei datorate. poate greșesc...
Si parerea mea este ca participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii nu intreupe cursul prescriptiei extinctive, cu exceptia cazului in care, anterior SC Y a notificat pe x sa restuituie imprumutul..
De aceea sfatul meu este sa invocati exceptia prescriptiei dreptului la actiune a creditorului.
De asemenea, avand in vedere ca spuneti ca SC Y datoreaza lui X contravaloarea orelor suplimentare lucrate de catre salariat, concediul de odihna precum si alte indemnizatii provenite din raportul contractual, acesta poate invoca si faptul ca a intervenit compensarea legala, pana la concurenta sumei celei mai mici, cu mentiunea ca trebuie sa existe hotarare judecatoreasca pt. aceste sume si, de asemenea, sa fie certe, lichide, exigibile si concomitente.