avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita apartament
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita apartament

Buna ziua, parintii mei au un apartament in care nu mai locuieste nimeni de 6 ani, sunt foarte mari datorii la asociatie- 30.000 ron-acum am fost chemati la mediere ca sa nu ajungem in instanta, sa nu ne dea in judecata. Problema este ca medierea costa 150 ron sedinta, nu imi permit sa merg, si as vrea sa stiu daca in cazul asta s-ar putea aplica prescriptia datoriilor si daca legea cu privinta la stergerea penalitatilor se mai aplica. Ce credeti ca ar fi mai bine: sa vorbim la asociatie sa ne vindem apartamentul si sa platim asociatia- cu preluare de datorii, sau sa ne judecam? parintii mei sunt plecati in strainatate, as vrea sa stiu ce as putea sa fac eu deocamdata, sa nu vina inca parintii. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: itsgya , utilizator 15:56, 12 Aprilie 2014
Pentru a nu se scoate la liucitatie spre vanzare, consider ca este cazul sa achitati taxele ce se cuvin.
Sedinta de informare asupra avantajelor medierii este gratuita, nu trebuie sa platiti nimic, doar sa mergeti sa fiti informat. Mediatorul poate percepe onorariu , doar in situatia in care partile raman sa negocieze.
Dvoastra puteti merge direct la administratorul blocului si sa discutati cu el, propunandu-i o solutie.
stiu ca cea de informare este gratuita, dar apoi se plateste.. in legatura cu prescriptia ce parere aveti? somatii in scris nu am primit.
Creantele se prescriu dupa 3 ani de la nasterea dreptului la actiune al creditorului (de la scadenta datoriei). Ca atare, aparent parte din creanta Asociatiei de proprietari s-a prescris, ar fi trebuit sa calculeze datorii doar cu 3 ani anterior, cu conditia ca, totusi sa nu si operat intreruperea prescriptiei si anume:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoasterea, in orice mod, a dreptului a carui actiune se prescrie (Atentie!: nu este vorba despre recunoasterea dreptului dupa ce s-a prescris, insa, in cazul in care debitorul plateste voluntar, chiar si dupa ce s-a prescris dreptul la actiune al creditorului, aceasta este o plata valabila);
2. pe cale de actiune prin: introducerea unei cereri de chemare in judecata ori pe cale de exceptie: prin invocarea exceptiei privind existenta dreptului a carui actiune se prescrie;
3. prin orice act prin care cel in folosul caruia curge prescriptia este pus in intarziere (ex. notificare, somatie, adresa....etc). In acest caz, debitorul este pus in intarziere, iar prescriptia este intrerupta numai daca punerea in intarziere a debitorului este urmata de chemarea in judecata in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere.
Chiar daca nu ati primit dvoastra notificarile, e posibil ca Asociatia sa le fi trimis la adresa din blocul respectiv.
Efectul intruperii prescriptiei: sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit cauza de intrerupere si va incepe sa curga o noua prescriptie.

Oricum. puteti lua legatura direct cu administratorul si invocati prescriptia si sa ii cereti sa calculeze doar pentru ultimii 3 ani.
Cum spuneam, la mediere va puteti prezenta sa fiti informat si atat, nu e nevoie sa incheiati acord de mediere, puteti la fel de bine sa ajungeti la un acord direct cu administratorul.
multumesc de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriere restituire 0,85% fnuass geldar geldar Dupa depunerea cererii de restituire a sumelor de la FNUASS si comunicarea celor de la Casa de Sanatate despre existenta unor erori in dosar, datorita carora ... (vezi toată discuția)
Prescriptia civila prin mediere mosu1907 mosu1907 Buna ziua! In urma cu 4 ani am dat cu imprumut o suma de bani. Dupa 2,5 ani de la aceast fapt am facut demersuri printr-un mediator pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)
Recuperare restanta mai mare de 3 ani ursulina ursulina Avem in asociatie un ap.care are datorii din 2005 pana in 2008, ai carui proprietari au decedat. In urma lor a ramas o nora si o nepoata, sotul respectiv tatal ... (vezi toată discuția)