avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Asociere intre societati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Asociere intre societati

Buna ziua,

Iata problema: avem doua societati detinute indirect de aceasi persoana. Una (A) detine echipamente hardware, cealalta (B) licente soft (extrem de costisitoare) dar nu si calculatoarele necesare. Se doreste incheierea unui fel de acord sau contract intre cele doua pentru ca prima societate sa poate utiliza licentele detinute de cealalta. Ce forma juridica trebuie sa imbrace actul dintre ele pentru a fi in regula?

edit: exista un pret care trebuie platit de A catre B, care sa fie exact pretul licentelor (pe care B le plateste proprietarului programelor respective)

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2008
Instantlife, utilizator
codrutamaghear a scris:

Una din societati are echipamentele, alta are licentele - de ce vreti sa faceti venituri pe amandoua? sa platiti impozite in ambele firme?


Eu am descris o situatie de fapt care nu mai poate fi modificata. Asta e, o societate are calculatoarele, alta licentele. Exista evident o ratiune pt asta, dar ar dura prea mult explicatia. Ce as vrea sa stiu este cum vedeti dvs revolvata (cel mai favorabil dpdv fiscal, juridic) acest raport, cu singura mentiune ca A trebuie sa ajunga sa foloseasca licentele lui B, ba chiar sa le si plateasca (direct sau indirect) ?
Instantlife a scris:

codrutamaghear a scris:

Una din societati are echipamentele, alta are licentele - de ce vreti sa faceti venituri pe amandoua? sa platiti impozite in ambele firme?


. Ce as vrea sa stiu este cum vedeti dvs revolvata (cel mai favorabil dpdv fiscal, juridic) acest raport, cu singura mentiune ca A trebuie sa ajunga sa foloseasca licentele lui B, ba chiar sa le si plateasca (direct sau indirect) ?


dpvd fiscal
Actul normativ care reglementeaza Asocierea in Participatie este Codul Fiscal.

La Art. 28 sunt precizari referitoare la impozit pe profit, iar la Art. 154 si Art. 156 sunt precizari referitoare la TVA.

Contabilitatea asocierilor in participatie se organizeaza si conduce distinct de catre unul dintre coparticipanti conform intelegerilor contractuale dintre parti.

Elementele de natura veniturilor si cheltuielilor determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre asociatul desemnat prin contractul de asociere, iar la sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi, se transmit pe baza de decont, procentual in functie de cota de participare, fiecarui asociat in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile.

Evidenta asocierii, se organizeaza atat la nivelul asocierii cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului 458 “Decontari din operatii in participatii”, analitic distinct pe fiecare coparticipant.

Avand in vedere ca in prezent, prin legislatia contabila nationala, nu este obligatorie prezentarea si raportarea activitatilor de grup, inclusiv cele de asociere, elementele rezultate din astfel de activitati se raporteaza in situatiile financiare astfel:

- veniturile si cheltuielile asocierii in participatie, in cote proportionale la nivelul fiecarui asociat;

- activele si datoriile asocierii, incorporate in situatiile financiare ale asociatului care are obligatia contabilizarii activitatilor din asociere.

In ceea ce priveste imobilizarile puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate, urmand ca in evidenta asocierii sa fie evidentiate doar cheltuielile cu amortizarea corespunzatoare
Instantlife ascris:
Ce spuneti de asta: A incheie un contract cu B privind "inchirierea" de echipamente, iar B catre A un contract de sub-inchiriere licente- de fapt de transmitere a dreptului de folosire a programelor (daca are acceptul proprietarului programelor respective). Evident cel de-al doilea contract va avea valoarea dorita pt a acoperi costurile. Ambele societati fiind debitoare una alteia, se vor plati taxe doar pe diferenta, nu-i asa?(poate un contabil ne lamureste).


Asa cum il "vedeti" dvs. e de fapt un barter mai...neortodox, nicidecum o asociere, dar se practica.Eu cred ca merge si varianta asta, intr-un singur contract - va fi un contract "nenumit".Cu conditia sa se obtina de la proprietar acceptul dreptului de folosire a softurilor ,de catre A.
Daca, daca am inteles bine, totul deja functioneaza dupa sistenul descris de dvs. in sensul ca firmele isi factureaza deja, reciproc "inchirierile" una alteia. In acest caz asocierea in participatiune, desi era un contract bun pentru situatia data nu mai poate functiona si nu ramane decat sa faceti pur si simplu niste contracte de inchiriere bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operatiuni in participatie realconta realconta Cum se poate verifica un decont pentru operatiuni in participatie primit de la o Societate comerciala. Precizez ca societatea are contract de asociere in ... (vezi toată discuția)
Asociere intre 2 firme Claricom Claricom Suntem 2 persoane care fiecare avem o SRL dar impreuna vrem sa facem o afacere.Se poate sa facem o asociere intre firmele noastre.Daca bine am inteles eu,se ... (vezi toată discuția)
Este posibila deducerea tva-ului in acest caz??? specgogu specgogu Am inceput in anul 2008 constructia unui imobil S+P+4 in regie proprie, autorizatia de constructie fiind emisa pe persoana fizica. Dupa aproximativ 8 luni am ... (vezi toată discuția)