avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ACORDARE ZILE DE CONCEDIU IN FUNCTIE DE VECHIME
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ACORDARE ZILE DE CONCEDIU IN FUNCTIE DE VECHIME

Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde as putea gasi in CCM sau in Codul muncii cum se acorda zile in plus la concediul de odihna in functie de vechime, eu am tot cautat si in Codul muncii nu vad nimic despre acest subiect iar in CCM nu stiu daca a fost inregistrat pe anii 2011-2014, daca da si poate cineva sa ma indrume va rog sa o faceti. Societatea este sub 21 de angajati si nu avem Contract colectiv de munca, iar in regulamentul intern nu s-a facut aceasta precizare.
Va multumesc!
Legea nr. 53/2011
Codul Muncii Republicat in Monitorul Oficial nr. 345/2011

Capitolul III - Concediile
Sectiunea 1 - Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

[ link extern ]
L.C.
Pentru sectorul privat, nu exista o reglementare aplicabila in acest sens.
Puteti verifica in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura.
Iar daca nu mai este in vigoare, puteti negocia cu angajatorul pentru a se putea prevede o durata mai mare a concediului de odihna in contractul dumneavoastra de munca. prin acordul partilor cu act aditional.
Potrivit actualei legislatii a muncii, vechimea in munca poate influenta durata concediului de odihna numai in cazul salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.
Si ce sa-i spun eu angajatului care solicita mai multe zile de concediu avand peste 10 ani de munca, deoarece negasind in nici o lege unde sa specifice ca la o vechime de peste 10,15 ani se acorda atatea ...zile de concediu. Din cate inteleg se pare ca nu este nicaieri prevazuta aceasta prevedere. Deci ar trebui sa facem la nivel de unitate o clasificare ca cei care au 10, 15, 20.....se dau .........zile de concediu?
Da, la nivel de unitate in Regulamnetul Intern au in c.c.m. puteti stabili acordarea CO in functie de vechimea in munca a salariatului , asa cum este prevazut pentru bugetari - regii autnome cu specific deosebit ... de exemplu:
- pana la 5 ani 20 zile lucratoare
- intre 5 si 15 ani 21 zile lucratoare
- peste 15 ani 25 zile lucratoare
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
@freeelis,

Conform art.145(1)Codul Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.,si la bugetari se respecta aceasta prevedere,deci nu exista un co de 18 zile lucratoare /an in prezent.


@plus mobile,


Verficati daca nu exista un CCM/ramura de activitate din care face parte firma si in care sa gasiti reglementat nr.de zile co ce se acorda suplimentar in fc. de vechimea in munca realizata.Daca nu gasiti,atunci va trebui sa hotarati dvs.transele de vechime in munca si nr. de zile de co ce le veti acorda in fc. de acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime in zile de concediu andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 BUNA ZIUA, DACA AM O VECHIME CE DEPASESTE PUTIN PESTE 10 ANI, NR ZILELOR DE CONCEDIU ESTE TOT 21 ? SAU 25? (in ce art. din lege se specifica acest lucru?) ... (vezi toată discuția)
Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna eder eder Daca se poate sa primesc si eu raspuns la o intrebare. O presoana care are o vechime de 17 ani in campul muncii, de cate zile de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)