@Carp Mircea
Pensia de urmas nu este venit de completare si despre nicio categorie de pensie nu se poate spune ca este venit de completare.
@tudorvaleriu
Discutam despre cumulul pensie de urmas-indemnizatie CCC, nu despre cumulul pensie de urmas-venituri din chirii. Dar, avand in vedere prevederile Legii nr. 263/2010, nici cumulul pensie de urmas-venituri din chirii nu este permis. Daca exista prevedere legala speciala in sensul posibilitatii cumularii pensiei de urmas cu veniturile din chirii (n-ati scris prevederea legala), aceasta nu se aplica prin analogie si indemnizatiei pentru CCC intrucat prevederile speciale sunt de stricta interpretare si aplicare.
Haideti sa revenim la cumulul pensiei de urmas cu indemnizatia pentru CCC si sa citim art. 118, alin. (1) din Legea nr. 263/2010:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Din interpretarea
per a contrario a prevederii citate rezulta ca pot fi cumulate numai veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie cu pensiile enumerate limitativ in acest articol. Legiuitorul nu s-a referit la orice venituri, ci numai la acelea pentru care asigurarea este obligatorie. A primi un punct de vedere contrar inseamna a adauga la lege, ceea ce nu este permis.
Totodata, privind in ansamblu dispozitiile Legii nr. 263/2010, remarcam ca nu exista conflict intre art. 118, alin. (1) si prevederile referitoare la incetarea si suspendarea platii pensiilor, asa cum exista in Legea nr. 19/2000. Insa, pe de alta parte, legiuitorul "a uitat" sa reglementeze sanctiuni pentru cazurile in care se cumuleaza veniturile provenind din situatii pentru care asigurarea nu este obligatorie cu pensiile enumerate limitativ la art. 118, alin. (1) din Legea nr. 263/2010. In aceasta situatie, Casa Nationala de Pensii Publice, in indeplinirea atributiilor ce-i revin potrivit art. 138 din Legea nr. 263/2010, va stabili prin act intern sanctiunile, ultimul cuvant revenind instantelor judecatoresti.