Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. S-a incheiat o conventie civila cu o institutie tip C.A.R- pensionari. Ce contributii trebuiesc oprite pe statul de plata si cine trebuie sa le plateasca? Ma intereseaza mai mult CASS. (Mentionez ca este venit din alte surse iar persoana este pensionara)
Din brutul "angajatului" se platesc aceste contributii.Angajatorul are obligatia de a-i retine vira si declara catre buget.Iar CASS-ul este obligatia "angajatului" sa se duca sa plateasca.O sa incerc sa pun un document pentru a va lamuri.
da aveti dreptate pentru persoana fizica cu conventie civila (si eu la asta m-am referit cand am spus venituri ocazionale si doar 16%)
pf plateste cass - incheie contr. individual cu casa de sanatate- angajatorul nu plateste cass
pf. fizica plateste cas - angajatorul NU plateste cas daca angajatorul e asociatie de proprietari plateste cas !
pf. plateste somaj - angajatorul NU plateste somaj, dar daca angjatorul e asociatie de proprietari plateste somaj . daca pf e pensionar nu plateste nimeni somaj
astept si eu documentul dv chiar vreau sa lamuresc acest lucru, multumesc pentru ajutor
mai exista si situati pfa cu conventie civila daca vreti mai discutam si despre obligatiile in acest caz
Documentul l-am atasat la sectiunea "documente utile".Sincer pana acum m-am lovit de conv. civile incheiate cu pf si de contracte de cenzor.Despre PFA cu conventie inca nu stiu sa va raspund.