avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort strainatate > Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort strainatate > Romania

Buna seara,

Exista urmatoarea situatie : 2 soti cu cetatenie romana cu domiciliul de 5 ani in Germania care au contractat un credit pentru casa. Sotia vrea sa divorteze si sa intoarca in RO, renunta la toate bunurile, casa, etc nu doreste nimic. Poate sa inainteze cererea de divort in tara sau trebuie in strainatate?
Cam cat timp dureaza in acest caz finalizarea divortului daca sotul nu este de acord cu acest lucru ?

In acelasi timp caut si un avocat specializat pe teme de familie care ma poate ajutasi il rog sa imi lase mesaj privat.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriana Olteanu , Avocat 20:19, 29 Septembrie 2011
Conform art. 3 din Regulament 2201/2003 sunt competente sa hotarasca in problemele privind divorțul instanțele judecatoresti din statul membru UE:
A. Pe teritoriul caruia se afla:
- reședința obișnuita a soților sau
- ultima reședința obișnuita a soților in condițiile in care unul dintre ei inca locuiește acolo sau
- reședința obișnuita a pârâtului sau
- in caz de cerere comuna, reședința obișnuita a unuia dintre soți sau
- reședința obișnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel puțin un an imediat inaintea introducerii cererii
B. De cetațenie a celor doi soți.
Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie, in ultimul rand, resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
Mai mult, in cazul in care sotii care doresc sa divorteze nu se regasesc in niciuna dintre situatiile enumerate anterior (prevazute de disp. art. 3 alin. 1 lit. a), dar au ambii cetatenia romana, pot atrage competenta instantelor de judecata din Romania in baza dispozitiilor art. 3 alin. 1 lit. b din Regulament.
In ultimul an au domiciliul in afara tarii, dar sotia doreste sa depuna cererea de divort in Romania. Se poate acest lucru ?
Cererea de divort poate fi formulata de sotie in fata instantelor romane care sunt competente sa judece in baza art. 150 pct 1 din legea 105/1992 - procese dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)
Casatorita in italia,pot divorta in romania? dya_dy dya_dy M-am casatorit in italia acum 5 ani,sotul meu este tot roman,nu ne mai intelegem si vreau sa divortez, as vrea sa stiu daca pot divorta in romania,sunt ... (vezi toată discuția)
Pot alege ca procesul de divort sa se tina in romania? lucianlucian lucianlucian Suntem cetateni romani, casatoria a fost oficiata in Romania iar dupa un an de zile am plecat spre Spania amandoi. Dupa 7 ani de zile, au aparut mari probleme ... (vezi toată discuția)