avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... extradare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

extradare?

Buna seara!

Caz ipotetic: Cetateanul X de nationalitate.. sa zicem Olandeza.. a savarsit o infractiune pe teritoriul Australiei. Acum locuieste in Romania.
Infractiunea: delapidare.
Prejudiciu: statului 10000AUD 2 parti vatamate 2000AUD fiecare.
Perioada: 2010 ian-martie

Poate fi cerut de Australieni pentru judecare?
Daca da cam care ar fi procedura?

Intreb pentru ca nu am gasit nici un tratat bilateral intre Romania si Australia, dar stiu ca din Australia au fost retinuti si trimis in Romania niste pusti pentru inf. informatice. Dar nu stiu detalii despre cazul lor.

Va multuesc!
Cel mai recent răspuns: Daniel Firica , Alte profesii 09:17, 30 Septembrie 2011
extrădarea este o instituţie de drept penal substanţial, care face posibilă aplicarea legii penale, reprezintă un mijloc de realizare a acelei legi penale care este cea mai îndreptăţită a interveni. Scopul extrădării îl reprezintă realizarea justiţiei în statul solicitant, cu concursul statului solicitat.
Asta am citit si eu.

Dar sunt cazuri in care pentru anumite infractiuni in anumite state nu se aplica.
Spre exemplu, Elvetia Nu extradeaza pentru nici o infractiune economica.
Tarile musulmane decat pentru legile aplicabile si la ei etc.
la ce te referi cand te pronunti ca Elvetia nu extradeaza pentru infractiuni economice, nu am mai auzit astfel idei, dar daca stii cazuri concrete impartaseste-ne si noua cateva, te rugam.
e vorba de legea proprie

Imi cer scuze anticipat pentru traducere.

" 2. Proceduri de extradare in Elvetia

...

2.6 Motive de refuz.

...
Ca o regulă generală, extrădarea este refuzată, de asemenea, pentru infracţiuni fiscale care au fost săvârşite cu scopul de a plăti impozite mai mici sau taxe vamale. Fraudă de subvenţie, în cazul în care plăţile ilegale sunt obţinute de la stat de pretexte false, de exemplu, nu este considerată ca o infracţiune fiscală. Ceea ce priveşte cooperarea în cadrul Acordului Schengen prevăd pentru cauza extrădare pentru infracţiunile în domeniul taxelor de consum, taxa pe valoarea adăugată şi taxele vamale. Cu toate acestea, este permisă numai în cazul în care infracţiunea pe care se întemeiază cererea este supusă la o pedeapsă privativă de libertate de cel puţin douăsprezece luni.

Ca majoritatea statelor europene, Elveţia îşi rezervă dreptul de a refuza să extrădeze cetăţenii săi proprii."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extradarea !! chris68 chris68 salut..cine stie daca un cetatean roman care a fost judecat definitiv intr-o tara membra Schengen si mai are de executat un rest de pedeapsa de mai putin de un ... (vezi toată discuția)
Cerere extradare asatuka asatuka In ce condtii se poate cere extradarea unei persoane din USA sau Canada de ex. ? Trebuie sa existe o condamnare definitiva? Se judeca si acolo poti cere sa nu ... (vezi toată discuția)
Mandat european de arestare Cristian_lee Cristian_lee Speta suna cam asa: Inculpatul cetatean bulgar ucide un cetatean german in Romania, iar apoi fuge in Marea Britanie. Instanta engleza cunoscand ca toate ... (vezi toată discuția)