avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Lichidare societate comerciala solicitata de ANAF
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Lichidare societate comerciala solicitata de ANAF

Buna seara !

Ma lovesc de o situatie in care nu stiu ce sa fac .
In 2006 am deschis o societate comerciala care nu a avut activitate decat in anul respectiv ( o factura emisa si incasata ) .
Din 2009 nu am mai depus nici bilant nici balanta pentru ea (ultima balanta a fost depusa pentru anul 2008) si nici nu am achitat impozitul forfetar (nici nu am supsendat activitatea acesteia ) .

Acum doua saptamani am primit prin posta , din partea registrului comertului , o rezolutie a tribunalului , prin care mi se comunica faptul ca , in urma inaintarii cererii formulata de ANAF , hotaraste numirea si inregistrarea in reg. com. a unui lichidator si stabilirea onorariului . Impreuna cu aceasta rezolutie am primit si o notificare a lichidatorului care a fost numit pentru societatea mea prin care imi solicita ca in termen de 10 zile sa ma prezint la sediul acestuia cu toate documentele de infiintare a SC , documentele financiar-contabile pe ultimii 3 ani si stampila .
Astazi m-am prezentat la lichidatorul in cauza care mi-a adus la cunostinta faptul ca procedura lichidarii a fost solicitata de ANAF (unde datorez suma de cca. 2500 lei reprezentand imp. forfetar neachitat) si aprobata de Tribunal care a numit lichidatorul si a stabilit onorariul acestuia de 1000 lei. Am purces la predarea documentelor solicitate de acesta , a intocmit procesul-verbal pe care l-am semnat atat eu ca administrator cat si dumneaei ca lichidator si primitor dupa care mi-a transmis ca pana la sfarsitul lunii februarie 2012 trebuie sa ma prezint la dumneaei si sa aleg cum se va face lichidarea , anume pe legea 85 sau pe legea 31 (nu stiu daca ma exprim corect dar aceste legi mi-au fost aduse la cunostinta) , dar ca oricum societatea nu poate fi inchisa pana nu achit datoria catre finante si onorariul stabilit. I-am explicat ca societatea(asa cum reies si din doc. financiar-contabile) , din lipsa de activitate si implicit de venituri , nu are fonduri sa achite nici datoria catre finante si nici onorariul (eu nu mi-am recuperat nici cheltuielile de infiintare ; ultima balanta a fost inchisa pe pierdere cu 436 lei) , transmitandu-i totodata ca nu stiu ce se va intampla cu datoria catre ANAF insa de onorariu ,inclusiv in rezolutia transmisa de reg. com. , este stipulat faptul ca " acesta urmand a fi achitat din averea SC...... , iar in lipsa acesteia , din fondul de lichidare constituit in temeiul legii 85/2006" , fond la care am "cotizat" atat la infiintarea societatii cat si pe parcurs (apare stipulata aceasta taxa aproape pe toate facturile de la ORC ) . Cand a auzit de aceasta replica , a erupt ca un vulcan , spunand ca "toti" venim cu aceasta replica transmisa de cei de la ORC dar ca dumneaei nu face munca benevola intrucat fondul de lichidare abia achita in 2011 onorariile aferente firmelor lichidate in 2008 si ca , desi sunt administrator la un SRL , poate face ca eu sa raspund solidar cu firma , cu patrimoniul meu personal , in cazul in care nu achit datoria de 2500 lei si onorariul dumneaei .
Repet faptul ca procedura lichidarii mi-a fost initiata de ANAF , iar lichidatorul a fost numit de tribunal (deci nu m-am prezentat eu la lichidator solicitand de bunavoie lichidarea SC ).

Am plecat de acolo ingandurat si nu stiu cum sa procedez .
Sunt intr-adevar obligat sa achit , din banii mei , datoriile societatii pentru a se putea lichide ?
Pot raspunde cu patrimoniul meu personal pentru datoriile societatii , chiar daca e SRL (nu SA) in care se raspunde in limita capitalului social ?
Ce varianta sa aleg pentru a rezolva problema pentru ca sincer nu am de unde sa platesc nici din patrimoniul personal datoria firmei si nici onorariul . Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ?
Astept un raspuns .

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
allexx332, utilizator
Cel mai recent răspuns: 15mark , utilizator 21:39, 12 Februarie 2015
Situatia este foarte clara !!
-societatea a fost dizolvata la cererea ORC pentru nedepunerea bilanturilor in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- ANAF a solicitat ORC numirea unui lichidator in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- onorariul lichidatorului este in acest caz in suma fixa de 1000 lei stabilit prin lege
- radierea soc in conformitate cu prevederile legii 31/1990 presupune achitarea tuturor datoriilor societatii in caz contrar lichidatorul este obligat sa ceara deschiderea procedurii insolventei ( faliment legea 85/2006)
Foarte clar raspunsul dvs. @adrian stoica
Daca a fost solicitare de radiere a ORC , atunci persoana care a pus intrebarea trebuia citata de tribunal, din raspunsul lui alexx reiese ca nu a fost citat
Fiind vorba de societate comerciala, citatia trebuia comunicata de agentul postal cu semnatura de primire la rubrica speciala din citatie, nu afisata, pierduta etc.;
in caz contrar returnata instantei cu mentiune "nu exista la adresa" sau altele
Se pare ca exista un viciu de procedura si ceea ce va recomand in primul rind este sa verificati in dosarul de radiere citatia care v-a fost trimisa , ce a scris agentul postal, cit si ce anume a consemnat instanta in incheiere cu privire la acest aspect.
Dupa care introduceti o contestatie in anulare a sentintei art.317 alin.1 pct.1 c.pr.civ.
Se va rejudeca, depuneti toate situatiile financiare la zi ca si data trecuta si ati scapat.
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
eugen82, utilizator
Cam greu acum dupa ce a predat documentele societatii sa mai depuna situatiile financiare la zi.
adrian stoica a scris:

Situatia este foarte clara !!
-societatea a fost dizolvata la cererea ORC pentru nedepunerea bilanturilor in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- ANAF a solicitat ORC numirea unui lichidator in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- onorariul lichidatorului este in acest caz in suma fixa de 1000 lei stabilit prin lege
- radierea soc in conformitate cu prevederile legii 31/1990 presupune achitarea tuturor datoriilor societatii in caz contrar lichidatorul este obligat sa ceara deschiderea procedurii insolventei ( faliment legea 85/2006)



Bun....societatea , neavand fonduri pentru achitarea datoriilor (exista doar cap. social depus in banca ) , dovada ultimul bilant care evidentiaza faptul ca are datorii de 700 lei si o singura incasare de 270 lei , rezultand o pierdere de 430 lei , e clar ca ar trebui ca lichidatorul sa initieze procedura insolventei , nu ? Atunci de ce mi-a dat termen pana in februarie sa ma prezint si sa aleg eu varianta (legea 31 sau legea 85) , atata timp cat e evident faptul ca nu are de unde sa acopere datoriile ? Ba , mai mult , m-a trimis sa achit din fonduri personale datoria , spunandu-mi ca oricum daca nu o achit asa de bunavoie , voi raspunde solidar , cu fondurile proprii , fata de societate , dupa ultimul cod fiscal . E posibil ? Pana acum am inteles ca nu. I-am raspuns si eu (putin ironic) ca , din cate stiu , administram o Societate cu Raspundere Limitata , unde raspunderea dpdv financiar este in limita cap. social . Intelegeam sa raspund cu patrimoniul personal in cazul amenzilor sau in cazul in care am gestionat eronat averea societatii(de ex. daca firma producea incasari iar eu in loc sa platesc datoriile plecam in vacante pe banii acesteia) . Dar atata vreme cat eu personal nu mi-am recuperat ch. de infiintare (clar ca nu poate fi vorba de o avere a firmei ci doar de datorii ce nu au fost provocate intentionat de mine) de ce sa raspund cu patrimoniul personal ? Inainte sa ma prezint la lichidator am consultat si un amic care e sef de serviciu la ANAF
(care s-a ocupat si de putinele doc. contabile ale firmei mele) si mi-a zis din start ca nu ma costa absolut nimic procedura asta , onorariul fiind suportat de fondul de lichidare . In schimb ,ce nu stiu si nici nu am intrebat , daca pana la urma onorariul e decontat de fondul de lichidare , cu datoria firmei catre ANAF ce se intampla ? Tot ce vreau e sa aflu cat mai multe pareri/sfaturi despre cum sa procedez in aceasta situatie .......
din ce ati scris mai sus am dedus faptul ca firma nu va mai intereseaza, asa este?
va intreb pt. ca daca nu este asa atunci ati avea posibilitatea contestatiei in anulare a hotaririi
daca vreti pur si simplu sa scapati de firma, fondurile dvs. personale nu privesc nici lichidatorul, nici ANAF-ul nici pe altii, vor recupera cit vor putea daca vor putea din ce mai are SRLul si atit, prietenul v-a spus corect.

Alte discuții în legătură

Dizolvare sc pt. nedepunerea balantelor Jurist TM Jurist TM SC x SRL a primit citatie pt. nedepunerea balantei pt. anul 2008, prin care ORC solicita dizolvarea societati, desi au dovada depunerii acestui document ( e ... (vezi toată discuția)
Dizolvare judiciara,contestatie sau lichidare? daniela.h daniela.h Buna ziua! Mergand la Reg.com. pentru a depune bilantul pe 2008 am aflat ca firma se afla in dizolvare judiciara pentru nedepunerea bilantului pe 2006,cu ... (vezi toată discuția)
Dizolvare srl madalinavaleria madalinavaleria Buna ziua! Am un SRL infiintat in anul 2008. Nu am desfasurat niciun fel de activitate. Firma este pe 0. In 2009 firma a fost suspendata. In prezent pe ... (vezi toată discuția)