avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art. 320 indice 1 C.pr.pen. Declaratia persoanei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art. 320 indice 1 C.pr.pen. Declaratia persoanei acuzate

Stie cineva daca exista situatii in care anterior momentului de a se aplica art. 320 ind. 1 C.pr. pen., instanta considera ca persoana a fost audiata fara sa dea o declaratie scrisa si semnata de ea?

Cu alte cuvinte, se consemneaza ceea ce a declarat persoana in incheierea de sedinta, dar nu da o declaratie pe care sa o semneze.

Ati intalnit in practica judiciara asa ceva?

Datorita unor probleme care au pus in dificultate instanta s-a ajuns la aceasta situatie intrucat nu stia daca sub aspectul admisibilitatii era aplicabil art. 320 ind. 1 C.pr. pen.

Acum, a hotarat ca este admisibila procedura, dar e posibil sa apara alte dificultati la judecata...
Daca se aplica pedeapsa pe art. 320 ind. 1 C.pr. pen., persoana condamnata va beneficia de reducerea pedepsei, cu ocazia rejudecarii.
Aceasta ar fi singura problema care ar putea crea o problema si sa faca instanta ca nu ar fi corect...desi este cat se poate de legal...

Pe de alta parte, procesul inca nu a intrat in faza cercetarii judecatoresti si nu ar fi probleme sub aspect procedural cu referire la ceea ce ar fi declarat...anterior...desi nu a declarat absolut nimic in faza de urmarire penala...si ar cam avea dreptul la o declaratie...

Rau nu a declarat persoana, dar nici nu este o aparare inteligenta si in plus, instanta nu este de acord cu precizarile facute si nici nu are sens sa ma complic...inutil...
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:39, 5 Octombrie 2011
La urmatorul termen , avocatul, poate sa ceara instantei primirea unei noi cereri , altminteri, procesul merge in continuare pe art.320c. proc. pen. Consider ca instanta a procedat corect. (Culegere de practica judiciara - C. Turianu )
Nu, instanta nu a stiut daca este admisibila sau nu procedura aceasta.

S-a procedat la audierea persoanei cumva fara a se stabili ca are dreptul.
Din chiar incheiere rezulta ca instanta cam contesta dreptul...si dorea o judecata pe nevinovatie...ceea ce ar duce la un proces de 2-3 ani si care nu s-ar merita...

Problema este ca instanta sa nu invoce ca a audiat persoana, fara sa o audieze.
Aceasta ar putea fi singura problema...





Ca sa fiu si mai explicit consider ca instanta nu a audiat persoana daca nu a semnat declaratia.
Declaratia trebuie semnata de inculpat.

Faptul ca s-a consemnat in incheierea de sedinta consider ca nu este o declaratie in sensul legii.

Eu vrea ca procesul sa mearga pe art 320 ind. 1 si sa nu zica instanta ca a audiat persoana.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu am vazut incheierea de senta in acest caz , dar din moment ce a fost consemnat in incheiere si redactata de grefier , ce a spus inculpatul , este ca si cum ar fi o declaratie in sensul legii.Spusele dumnealui fie direct , fie prin intermediul unui avocat sau reprezentant , la care a asistat grefierul , ori un organ indrituit de lege in acea cauza se considera declaratie . Daca , aici este bresa procesuala , instanta nu ii v-a cere inculpatului sa lamureasca unele chestiuni , e simplu mergeti pe dispozitiile art. 320 c. proc. , daca nu este posibil sa apara ceva nou pe parcursul procesului si atunci se schmba directia procesului. Mentineti linia , pozitia procesuala si ca atare ajungeti tot unde doriti . Succes.
Dupa parerea mea nu ar fi strict o declaratie in sensul legii intrucat nu este semnata de inculpat.
Instanta poate sa scrie orice...

Instanta de fapt a vrut sa aidieze dar a existat o problema pe care am ridicat-o si am insistat pe ea.
Din acest motiv nu s-a trecut ca si declaratie,dar se afla in incheierea de sedinta.
Oricum inculpatul nu semna declaratia decat daca ii spuneam eu si existand probleme sau nelamuriri si din partea instantei si din partea avocatului nu ar fi semnat.

Oricum, in speta, mai exista o problema.
Declaratia, daca prin absurd ar putea fi considerata declaratie, a fost data intr-o etapa premergatoare inceperii cercetarii judecatoresti si chiar a inceperii procesului propriu zis.
S-a discutat doar despre admisibilitatea sau inadmisibilitatea aplicarii art 320 indice 1 C.pr. pen. si declaratia ( daca o putem numi declaratie ) s-a dat in aceasta faza premergatoare analizarii posibilitatii aplicabilitatii pe fondul art. 320 ind. 1 C.pr. pen.
Prin urmare, se poate sustine ca nu s-a analizat aplicabilitatea sau inaplicabilitatea lui art. 320 ind. 1 C.pr. pen., ci doar daca cererea este sau nu admisibila.
Cum ar fi o exceptie ridicata din oficiu din instanta intr-un proces civil.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Recunoasterea vinovatiei (art 320 indice 1 c.pr.pen.).instantele audiaza sau nu audiaza inculpatii? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Instantele audiaza sau nu inculpatii in cazul in care se cere aplicarea art. 320 indice 1 C.pr. pen.? Conform acestui text de lege situatia nu pare tocmai ... (vezi toată discuția)
Judecare in lipsa partii vatamate. vlad_99 vlad_99 Am si eu o problema: acum cateva luni am sesizat politia ca niste indivizi mi-au sustras din locuinta de serviciu o suma de bani. Le-am prezentat si ... (vezi toată discuția)
Nu am primit citatie la parchet nikolos nikolos 1] daca dosarul a ajuns dela politie la parchetsi nu am primit nici o citatie sau altc eva acasa avocatul poate sa instrumenteze dosarul ? 2] martorii sau ... (vezi toată discuția)