avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aplicare codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aplicare codul muncii

buna ziua,a s avea si eu cateva intrebari:

1. angajatorul e strain, salariatul e roman si munca se presteaza la domiciliul salariatului, in romania..e ok sa se aplice codul muncii?
2. daca angajatorul e strain, unde se inregistreaza CIM - e nevoie sa trimita angajatorul CIM-ul prin REVISAL sau cum?
3. clauza de mobilitate poate coexista cu munca la domiciliu?
multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 09:29, 1 Octombrie 2011
Unde are sediul angajatorul?Daca angajatorul este cu sediul in Romania atunci toate actele se fac in Romania.
angajatorul e strain si are sediul in italia..in romania nu are nimic..salariatul nu va avea un loc de munca stabil si va calatori mult in romania..e ok sa se faca contractul pe lege romana?
Pentru ca nu m-am lovit de asemenea speta, deocamdata nu va pot da un raspuns sigur.Voi incerca sa ma documentez insa pana atunci poate este cineva pe forum care are mai multe conostinte si ne poate ajuta.
multumesc mult dna. contantinescu! eu ma gandeam ca a rmerge pe legea romana caci din legea 105/1992 reiese ca partile isi pot stabili legea ce guverneaza CIM. mai mult, salariatul va lucra in special in romania (va avea delegatii in romania in proportie de 70% din timpul de lucru). apoi mai este art. 2(a) din codul muncii care permite aplicarea legii romane la CIM incheiate intre salariati romani si angajatori straini daca munca se presteaza in romania - insa din interpretarea coroborata a celor 2 legi, se are in vedere tara cu care salariatul are o legatura mai stransa, si anume romania. de asemenea, aceste argumente sunt prezentate si in regulamentul CE 883/2004 privind asigurarile sociale unde scrie ca legea ce guverneaza relatiile dintre salariat si angajator este legea statului unde salariatul isi are resedinta..astept si alte pareri totusi, mai avizate decat a mea :) multumesc!
monik a scris:

buna ziua,a s avea si eu cateva intrebari:

1. angajatorul e strain, salariatul e roman si munca se presteaza la domiciliul salariatului, in romania..e ok sa se aplice codul muncii?
2. daca angajatorul e strain, unde se inregistreaza CIM - e nevoie sa trimita angajatorul CIM-ul prin REVISAL sau cum?
3. clauza de mobilitate poate coexista cu munca la domiciliu?
multumesc!!!

In acest sens , contractul de munca este supus, daca partile nu au convenit altfel, legii statului pe al carui teritoriu:
a) salariatul isi indeplineste in mod obisnuit munca, in temeiul contractului, chiar daca este temporar detasat intr-un alt stat;
b) se afla sediul intreprinderii care a angajat salariatul, daca acesta isi indeplineste munca, prin natura functiei sale; in cazul in care totusi exista legaturi mai puternice ale contractului de munca cu un alt stat, devine aplicabila legea acestuia.

Asadar, c.i.m. va fi supus legii romane, numai daca in cuprinsul acestuia nu s-a convenit a fi aplicabila legea italiana.

Nu se transmite REVISAL-ul pentru un astfel de angajator ... numai cei care au sediul in tara pot transmite si completa REVISAL-ul.

Clauza de mobilitate este reglementată de art. 25 din Codul muncii , părţile pot stabili, în considerarea specificului muncii, ca executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat să nu se realizeze într-un loc stabil de muncă, beneficiind, în schimb, de prestaţii suplimentare în bani sau în natură.
O astfel de clauza nu poate coexusta cu munca la domiciliu.

Alte discuții în legătură

Angajat roman, angajator strain, locul muncii-strainatate monik monik buna ziua! se poate aplica codul muncii din Ro in cazul in care angajatul e roman, angajatorul strain si locul muncii e la sediul angajatoului din ... (vezi toată discuția)
Loc de munca in cim zxz19 zxz19 bina ziua firma are ca obiect de activitate si \"consultanta de management\" - avand acest lucru in vedere am urmatoarea intrebare: - pentru un angajat al ... (vezi toată discuția)
Mobilitatea locului de munca iadriana iadriana Buna, ma poate ajuta/lamuri cineva in urmatoarea problema? Prin natura activitatii societatii noastre, lucrari de tamplarie si dulgherie, cele mai multe ... (vezi toată discuția)