In lumina Noului Cod Civil, as dori sa ma lamuriti ce se intimpla cu hotaririle judecatoresti, pronunate inainte de 1 octombrie 2011, ramase definitive si irevocabile, de incredintare a unui copil minor spre crestere si educare unui singur parinte?
Precizez ca am divortat acum 16 ani, divortul s-a finalizat cind copilul avea 1 an si 4 luni, mi-a fost incredintat deoarece fostul sot nu dorea copii, de atunci m-am ocupat de cresterea si educarea copilului.
Sunt anumite litigii in care noul cod se va aplica imediat, cum ar fi cele vizand raporturile juridice din dreptul familiei. Astfel, incredintarea minorului unuia dintre parintii divortati, care a fost dispusa sub vechiul cod, poate fi acum reevaluata, la cererea celuilalt parinte. Aceasta pentru ca, potrivit noului Cod, minorul poate fi incredintat ambilor parinti dupa regula custodiei comune. La fel in domeniul pensiei de intretinere: daca pana acum regula era ca pensia de intretinere consta intr-o obligatie baneasca pe care parintele care nu are custodia trebuie sa o plateasca celuilalt parinte, de la 1 octombrie va fi regula platii in natura a obligatiei de intretinere. Prin urmare vor fi parinti interesati sa nu mai achite sume bani, ci sa duca produse sau haine la copiii lor si probabil vor cere instantei acest lucru.