Buna ziua!
Am incasat un avans conform contract in urma unei facturi proforme, vrem sa stim cand trebuie sa emitem factura fiscala, tinand cont ca avansul este destul de mare si nu avem timp sa primim si noi la randul nostru facturi pentru materialele necesare derularii contractului, astfel ramanand o suma considerabila la TVA.
Am intrebat chiar comisari de la garda financiara, parerile fiind jumatate pro pentru emiterea pana pe data de 15 ale lunii urmatoare incasarii avansului, iar jumatate pro pentru varianta emiterii facturii fiscale in aceeasi luna.
Multumesc frumos!
art. 134^2 cod fiscal
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator.
deci in cazul dvs. exigibilitatea a intervenit la data cand ati primit avansul si sunteti obligat platiti tva catre stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
daca ati incasat avansul in luna sept, trebuie sa platiti tva pana pe data de 25 oct.
factura fiscala o puteti emite pana pe data de 15 oct, dar tva trebuie platita catre stat pana pe data de 25 oct, nu 25 nov.
Va multumesc pentru raspuns, este foarte clar si documentat, insa am uitat sa precizez ca firma noastra plateste tva trimestrial, cu ce schimba acest lucru situatia generata de incasarea acestui avans. Va multumesc anticipat!
daca ati incasat avansul intr-una din lunile iulie, august sau septembrie, termenul de depunere a decontului de tva pentru trimestrul III este 25.10.2011.
daca l-ati fi incasat in octombrie, termenul de plata era 25.01.2012. aici puteati jongla putin cu data incasarii - de asta e bine sa va consultati inainte, nu dupa efectuarea unei operatiuni.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Factura de avans
niko 94
Buna ziua,
Avem o factura proforma, avans utilaje in 22.02.10, plata se face in 23.02.10 iar factura vine in 25.02.10.Cum se inreg. in conta:
1.plata av in ... (vezi toată discuția)