avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de întreþinere în timpul cãsãtoriei sau ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de întreþinere în timpul cãsãtoriei sau altã modalitate de a contribui la cheltuieli

[b]bun găsit.
tare mi-aş dor
i să îmi puteţi spune ce pot face în situaţia de faţă........
sunt căsătorită , momentan, pensionată , gr.3,operată la I.O.B.
soţul meu nu contribuie cu nimic la cheltuielile curente ale casei,iar de alte cheltuieli,, medicamente ,regim, nici nu poate fi vorba.. noroc cu mama mea ....
menţionez că locuim în casa mea ,pe care eu am cumpărat-o cu banii obţinuţi din vânzarea unei case moştenită de mine prin testament în anul 2005 .
el are la rândul lui un apartament.
suntem căsătoriţi din feb.2010,după 5 ani de concubinaj.
vă scriu în speranţa unui sfat .
astăzi am aflat că a făcut un împrumut la bancă şi i-a cumpărat o maşină ,unuia dintre fii .,,soţul meu are doi băieţi de 23 şi 27 ani dintr-o căsătorie anterioară.
celui de al doilea fiu îi plăteşte din mai 2010 o rată lunară la un împrumut pe care l-a contractat ,din nou,fără ştirea mea.
v-aş fi recunoscătoare dacă aţi putea să mă sfătuiţi ce pot face în situaţia de faţă ,îl pot obliga cumva ca să contribuie şi el la cheltuielile curente,,cu alte cuvinte să se mai îngrijească şi de mine,nu numai de copii lui care oricum nu mai sunt minori.
mulţumiri.

Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:58, 1 Octombrie 2011
Solutia este divortul si partajul .In timpul casatoriei nu puteti obliga sotul sa contribuie.
Conform art. 86 codul familiei (inca in vigoare), obligatia de intretinere exista intre sot si sotie.
Acelasi articol spune ca "Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. "

De asemenea, art. 89 , litera a): sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;

Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii, tinand seama de imprejurari.
Deci nu divortul este solutia, dar tot prin instanta veti rezolva problema.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
In situatia data nu il puteti obliga sa contribuie la cheltuielile legate de gospodarie.
Singura solutie este sa divortati ,intrucat din cate constat este preocupat doar de copii sai si este dezinteresat de actuala familie.
vă mulţumesc pentru sfat.cred că o să îl urmez.
totuşi,cum poate să obţină credite fără ca eu să ştiu?nu e ilegal?ce părere aveţi?
mulţumiri din nou.

Alte discuții în legătură

Cum îmi pot obliga soțul să-și asume responsabilitățile de părinte? Icaica Icaica Cum oblig tatal dar fara divort la asumarea financiara in cresterea si educarea copiilor minori. Nu participa nici la cresa respectiv gradinita si nici la alte ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri familiale loredana_elle loredana_elle Buna seara! Sunt casatorita de 8 ani si am ajuns sa nu ne mai intelegem.In urma neintelegerilor sotul m-a avertizat ca nu mai participa cu absolut nimic in ... (vezi toată discuția)
Sotul poate fi obligat sa contribuie la intretinerea copiilor daca nu sintem divortati? gabi78simona gabi78simona Buna ziua. As dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a-l obliga pe sotul meu sa contribuie la intretinerea copiilor. Mentionez ca nu suntem divortati, ... (vezi toată discuția)