avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestare preventiva dupa 3 ani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestare preventiva dupa 3 ani

Buna ziua!
Am sa incep acest mesaj prin povestirea pe larg a situatie cu care ma confrunt.

In data de 8.08.2011. am primit la domiciliu o citatie din partea IPJ Brasov prin care eram chemat la sediul acesteia in calitate de MARTOR intr-un dosar penal inregistrat in anul 2011.

In data de 16.08.2011.(data la care eram chemat) m-am prezentat, moment in care mi s-a adus la cunostiinta faptul a trebuie sa astept sa vina unii reprezentanti ai IPJ Botosani pentru a sta de vorba cu mine, fara a mi se da mai multe detalii. Mentionez ca am intrebat si mi sa raspuns ca nu sunt nici retinut si nici arestat. Am asteptat pe respectivii, au venit, iar acestia mi-au prezentat un mandat de aducere datat cu 16.08.2011. Nu m-am opus, m-am urcat in masina impreuna cu acestia si am ajuns laIPJ Botosani.

Acolo mi a adus la cunostiinta ca sunt anchetat cu privire la comiterea infractiunii de furt calificat si sa dispus retinerea pe o perioada de 24 h.

A doua zi am fost prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva, instanta care a acceptat aceasta propunere. De asemenea, recursul asupra acestei masuri mi-a fost respins.

2 saptamani mai tarziu, mi-a fost prezentat materialul de urmarire penala, rechizitoriul, dupa care am fost din nou in fata instantei pentru verificarea legalitatii masurii arestarii preventive. De asemenea, aceasta instanta a fost de parere ca se impune arestarea mea preventiva, recursul fiind respins ulterior.

In consecinta, am fost transferat la Penitenciarul Botosani, avand calitatea de arestat preventiv.

Voi face acum o mica paranteza. Fapta de care sunt acuzat se presupune ca fiind infaptuita in luna noiembrie 2008. In toata perioda 2008-2011 eu am lucrat legal atat pe teritoriul Romaniei cat si pe cel al Marii Britanii. De asemenea in aceeasi perioada, mi-am obtinut permisul de conducere (am avut nevoie de cazier), mi-am obtinut pasaportul si am locuit cu forme legale in mun. Brasov, FARA A AVEA NICI O CUNOSTIINTA DE ACEST DOSAR PENAL. Nu am fost instiintat de catre nimeni. Mai mult, la sfarsitul lunii iulie a.c., m-am deplasat in mun. Botosani, la niste rude, locatie in care am fost oprit de catre organele de politie, care nu mi-au spus nimic.

Am spus toate acestea, pentru ca motivarea arestarii preventive sa bazat in mare parte pe "existenta indiciilor ca inculpatul poate sau se va sustrage urmaririi penale ori judecati"(citez aproximativ).

Intre timp, o alta instanta mi-a aprobat cererea de eliberare sub control judiciar cu urmatoarele obligatii: neparasirea localitatiii, sa nu conduc nici un vehicol, sa nu iau legatura cu celelalte persoane din dosar, etc

Mie mi se pare stupid ca in 3 ani de zile, nimeni sa nu ma informeze despre acest dosar, pentru ca acum sa fiu arestat sub motivul ca m-am sustras urmaririi penale. Mentionez ca procurorul (rechizitoriul a fost deja prezentat, am vazut si dosarul, l-am studiat cu atentie) nu a atsat la dosar NICI O CITATIE OFICIALA PRIN CARE ERAM CHEMAT PENTRU AUDIERE ci doar mandatul de aducere din data de 16.08.2011.

Acum am primul termen de judecata in data de 7.10.2011.

Ce e de facut? Se intelege ca in tot acest timp (o luna si 3 zile) cat am fost in stare de arest preventiv mi-am pierdut si locul de munca (Administrator retele la Dell).
Sa nu mai luam in calcul comisioanele avocatilor, cheltuielile cu drumul, mancare,haine,etc., perioda pe care am pierdut-o in arest precum si faptul ca am prins si o forma urata de pneumonie cauzata (posed documente de la Spitalul BV) de anumiti spori prezenti in arestul IPJ Botosani.(la incarcerarea in arest atat analizele cat si razele la plamani erau ok, s-au facut obligatoriu de catre ei).
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:50, 1 Octombrie 2011
Cel mai nimerit ar fi sa va faceti apararea cat mai bine! In chestiunile de procedura... este cam dificil sa solicitati ceva, atata timp cat instantele, succesiv, au gasit intemeiata arestarea dvs., existand indicii temeinice ca ati savârșit infracțiunea!
Indicii nu exista. Singurele probe care sunt la dosar sunt amprentel de la colul faptei, amprente care era si normal sa apara acolo data fiind relatia stransa dintre mine si victima (prietena). Aceasta problema se va discuta pe fond. Intrebarea mea (probabil cam vaga ce-i drept) era: cum se poate ca dupa 3 ani sa se mai impuna arestarea preventiva pe motiv ca m-am sustras urmaririi penale (a se citi explicatia data in pstarea anterioara)?
Situatia este dificila si din punct de vedere uman sunt alaturi de dvs.
Nu cunosc actele si lucrarile dosarului , nu aratati daca ati comis sau nu o astfel de infractiune pentru care veti fi judecat.
Problema este ca fiind foarte multe dosare in lucru la politie si parchete , anchetele dureaza foarte mult ,fiind vorba si despre un personal redus care lucreaza in aceste unitati , personal care are de efectuat si alte activitati curente.
Intarzierea in solutionarea dosarului poate fi motivata de aceste aspecte , chiar daca aceasta este foarte mare.
Legea nu obliga la solutionarea dosarelor intr-un anumit "termen fix" , legea referindu-se doar la expresia generica de termen rezonabil , cand se face vorbire despre termenul de solutionare a cauzelor.
Masura arestarii preventive a fost luat impotriva dvs , cand ati fost prezentat instantei cu aceasta propunere , pana atunci neexistand probabil nicun motiv care sa determine luarea acesteia si tocmai din acest motiv nu ati avut nicio consecinta de suferit in momentele la care ati facut referire in relatare.
morom3ttu a scris:

Indicii nu exista. Singurele probe care sunt la dosar sunt amprentel de la colul faptei, amprente care era si normal sa apara acolo data fiind relatia stransa dintre mine si victima (prietena). Aceasta problema se va discuta pe fond. Intrebarea mea (probabil cam vaga ce-i drept) era: cum se poate ca dupa 3 ani sa se mai impuna arestarea preventiva pe motiv ca m-am sustras urmaririi penale (a se citi explicatia data in pstarea anterioara)?

Daca instanta a ajuns la concluzia ca v-ati sustras arestarea este legala.
Ar fi fost recomandabil sa fi avut angajat avocat anterior pentru a cunoaste situatia din dosar.

Acum este imperios necesar sa va angajati avocat.
Daca nu existau probe sau indicii temenice nu s-ar fi emis mandatul de arestare preventiva...

Simpla sustragere nu determina emiterea unui mandat de arestare preventiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestarea preventiva floare-albastra floare-albastra inftactiune: luare de mita durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de ... (vezi toată discuția)
Mandat de arestare dosar fond Florin_Undercover Florin_Undercover Buna dimineata! In situatua asta este un dosar cu peste 18 inculpati avand ca obiect 215 inselaciune.dosarul este pe fond la Tribunalul Deva.in timpul urmariri ... (vezi toată discuția)
Procuror dna-propunere de arestare preventiva mjion mjion In anul 2008 am avut un dosar de propunere de arestare preventiva, iar parchetul a inaintat instantei dosarul cu probele formate din inregistrari audio/video, ... (vezi toată discuția)