avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... violenta in familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

violenta in familie

Buna seara.
intrebarea mea incepe cu o poveste.Acuma exact o saptamana a venit la mine o fata crescuta de un unchi al meu dintr-o relatie de concubinaj cerandu-mi ajutorul fiind-ca concubinul acesteia o maltrateaza,atat verbal cat si fizic.de fizic se stie cum,iar verbal prin amenintari cu moartea atat pe ea cat si pe copil si pe mama ei si restul.Binenteles ca i-am acordat acest mic ajutor si am luat-o la noi sa stea.De atunci vine mereu concubinul acesteia sub pretextul de a-si vedea copilul si face scandal si ne ameninta pe toti cu moartea,si ca ne taie gatul si altele.
Intrebarea este ce masuri se pot lua tanand cont ca e un client vechi al politiei si nu are frica,cel putin asa sustine el.
va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns si un sfat in acelasi timp va raman recunoscator.O seara placuta va doressc.Cu stima Dorel.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:40, 6 Octombrie 2011
In momentele in care vine si face scandal , anuntati organele de politie care ii vor aplica sanctiuni contraventionale pentru tulburarea ordinii si linistii publice , conf.Legii nr.61/1991.
El isi poate vizita copilul , dar nu in stare de ebrietate si fara sa provoace scandal.
Este dreptul sau de tata , pe care si-l poate exercita , dar numai in conditii legale.
Pentru eventualele "violentari fiizice" , la care va referiti , poate formula plangere penala , la politia competenta teritorial pentru infractiunea de lovire si alte violente .
In cazul unor astfel de situatii sa mearga la medicul legist pentru a fi examinata si in vederea obtinerii certificatului medico-legal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Sunati la 112 de fiecare data. Mai mult... dificil.

Stiu ca e neplacut, insa poate se linisteste dupa ce vine politia de 15 ori.
Singurul sfat pe care vi-l pot da este, ca mama sa ceara custodia unica a copilului in instanta, sa-si ia un avocat bun si sa reduca programul de vizita la minimum si in prezenta autoritatii tutelare, pe teren neutru (gen parc ...etc).
Dumneavostra nu aveti nici o obligatie sa-i deschideti usa, sa-i ridicati telefonul etc. E sfera dumneavostra privata, aparata de "noul cod civil".
Nu stiu ce varsta are copilul, dar daca copilul nu vrea sa-l vada, atunci el nu are nici un drept.


Nu vreau sa va dezamagesc. Dar in Romania este incurajata violenta fizica si verbala, adica ceea ce va scrie Dl./Dna. mediator

"In momentele in care vine si face scandal , anuntati organele de politie care ii vor aplica sanctiuni contraventionale pentru tulburarea ordinii si linistii publice , conf.Legii nr.61/1991."

"Pentru eventualele "violentari fiizice" , la care va referiti , poate formula plangere penala , la politia competenta teritorial pentru infractiunea de lovire si alte violente ."

se traduce prin: anuntati politia si eventual se alege cu o mini amenda, dar probabil nici cu atat. Daca spuneti ca e client la politie, client va si ramane, inchis nu va fi niciodata. In concluzie, degeaba chemati organele.

Dl./Dna. mediator, va sfatuieste ceva foarte "interesant"

"In cazul unor astfel de situatii sa mearga la medicul legist pentru a fi examinata si in vederea obtinerii certificatului medico-legal."

Adica, sa facem haz de necaz...scoateti femeia si copilul afara, sa vina individul sa-i dea o mama de bataie, cu urme si fracturi, apoi duceti femeia la medicul legist. Daca nu va deranjeaza primiti-l pe individ in casa si priviti spectacolul. Eventual, in urma acestor intamplari, femeia sigur va dori o mediere, va si plati pentru ea, iar lucrurile isi vor relua cursul normal "pentru unii".

Cu un certificat medico-legal tot nu faceti nimic. Eventual daca omoara mama, poate risca cativa ani, 4-5, iar pentru buna purtare va fi eliberat mai devreme. S-ar putea sa fie "decazut" din drepturi, atata timp cat va sta la inchisoare, dar cand iese...e TATA iar.

Scuzati-mi cinismul, dar asta este realitatea, asta este Romania si asa se gandeste.


Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
Ecaterinaa, utilizator
Si cat sta la inchisoare tot tata e, ca doar nu e caine.

Situatia aratata mai sus prezinta numai un punct de vedere, cel al omului care doreste ca legea sau altii sa-i duca toata lupta si sa-i asugure toate drepturile fara nimic in schimb.

Atat la noi, dar si in tari civilizate, sa ajungi la un echilibru psihosocial si legal inseamna timp, bani, efort. E realitatea.
Cat despre faptul ca nu se intampla nimic, asa e, nimic la o plangere uitata intr-un sertar. Daca veti chema politia cu regularitate, daca discutati cu politistul de proximitate, daca faceti plangere dv. si/sau doamna pentru fiecare infractiune (de regula aceste vizite sunt insotite nu numai de loviri, dar si de amenintari, uneori santaj etc.) sigur veti ajunge undeva.
Insa dupa cum spuneam, nu e floare la ureche, e dificil. IMportant e sa aveti politia de partea dv., ceea ce inseamna sa colaborati cu ei, sa le cereti ajutorul si nu sa le reprosati de fiecare data ca nu fac nimic, sa ii contactati sa ii intrebati cum anume puteti scapa de situatie...
Sigur ca v-ar ajuta un sfat juridic suplimentar; daca aveti nevoie, descrieti aici evolutia evenimentelor si va mai indrumam.

O duminica frumoasa!
"Si cat sta la inchisoare tot tata e, ca doar nu e caine."

Intr-adevar mi-ati dat o idee formidabila, nu neaparat mie, ci domnului din cazul de mai sus. CUMPARATI-VA un CAINE ! preferabil un ROTWEILER. Cred ca ar fi mai rapid decat politia :)).


"Situatia aratata mai sus prezinta numai un punct de vedere, cel al omului care doreste ca legea sau altii sa-i duca toata lupta si sa-i asugure toate drepturile fara nimic in schimb."

Da, doresc ca legea sa ma apere si sa ma simt in siguranta in tara in care traiesc.

Care sunt acei "altii" care-mi duc lupta ?

Sunt multe cazuri similare, care nu-si gasesc nici o solutie legala. Inseamna ca lipseste ceva din legislatie, sau ca legislatia este interpretata unilateral.

Numiti va rog, toate drepturile pe care le cer !

Si de unde stiti ce dau sau nu dau la "schimb"?

"Daca veti chema politia cu regularitate, daca discutati cu politistul de proximitate, daca faceti plangere dv. si/sau doamna pentru fiecare infractiune (de regula aceste vizite sunt insotite nu numai de loviri, dar si de amenintari, uneori santaj etc.) sigur veti ajunge undeva."

Intr-adevar veti ajunge undeva: in cel mai bun caz la TERAPIE INTENSIVA. Dar inainte de toate, veti dezvolta relatii personale cu politia locala :)).

Concluzie: si mai multa bataie pentru mama si copil, eventual si pentru dumneavoastra, daca va implicati, amenintari si santaj. Totul inmultit cu 15 -20 ...Copilul va fi fericit ?
Nu, doamnelor si domnilor, pentru ca nu numai ca nu are tata (ceea ce inteleg eu prin tata), ci nu va avea nici mama si va ramane personal traumatizat de toata intamplarea.

Si ce poate face politia legal, chiar daca va acorda atentie ? (maximum 6 luni sau 1 an de inchisoare). Si credeti ca se rezolva problema prin asta ?

Cu tot respectul






Alte discuții în legătură

Pot depune plangere pentru..... paun stefan paun stefan Buna Ziua! Pot depune plangere impotriva tatalui din motiv ca o bate pe mama mea ? am doar 14 ani :\"> si nu suport batai chiar daca nu sunt grave.....adica ... (vezi toată discuția)
Minoră cu un copil, sunt amenințată de fostul concubin că ne va face rău, mie și familiei mele, dacă nu îi dau bani. nu știu ce să fac ca să scap de el, vă rog să mă ajutați cu un sfat Maria3321 Maria3321 Bună seara scriu aici pt ca sunt disperata am 17 ani un copil de 3 ani ...de jumate de an muncesc ca escorta în orașul meu pt a îmi întreține copilul ! ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor / sotul nu este de acord Anda78 Anda78 Va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Sunt casatorita de 8 ani si am o fetita tot de 8 ani. De ceva timp incoace au inceput problemele ... (vezi toată discuția)