avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu copil minor / sotul nu este de acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu copil minor / sotul nu este de acord

Va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea problema:

Sunt casatorita de 8 ani si am o fetita tot de 8 ani.

De ceva timp incoace au inceput problemele adevarate in casnicie. Violenta verbala deosebita, chiar de fata cu copilul, lipsa de interes fata de nevoile familiei, nu vrea sa lucreze...

In luna ianuarie m-am mutat la mama mea, impreuna cu fetita, dupa ce ajunsese sa ma ameninte cu cutitul. Atunci am facut plangere la politie, care a venit si l-a amendat.

Acum o saptamana am inaintat actiunea de divort, cu cerere de incredintare a fetitei catre mine. A aflat de acest lucru si a devenit foarte violent. A venit la noi acasa si m-a amenintat cu moartea, m-a amenintat ca imi ia copilul si mi-a spus ca ma pandeste pericolul la orice pas (sa fiu atenta pe unde merg, cine ma urmareste etc.)

Am anuntat politia, dar ei ridica din umeri pana la pronuntarea hotararii de divort.
Primul termen e abia in noiembrie 2011.

Va rog sa ma sfatuiti ce pot face pana atunci? Carei institutii ma pot adresa pentru a incerca sa ma apar de amenintarile sotului si de posibilele puneri in practica ale acestora?

Ce riscuri am sa i se incredinteze custodia lui, in conditiile in care el nu lucreaza de foarte mult timp? Mentionez ca eu lucrez ca bona, dar fara carte de munca (in perioada in care lipsesc de acasa de fetita are grija mama mea). Mentionez de asemenea ca sotul are si tulburari de personalitate, avand si cateva vizite la Spitalul 9 (chiar in ultimele luni).

In ce masura ma poate ajuta cineva?

Va multumesc mult de tot!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 19:31, 20 Martie 2011
in situatia prezentata de dvs. , aveti nevoie de un avocat sa va reprezinte in procesul de divort parerea mae ca jurist la situatia prezentata , urmind sa o dovediti in fata instantei cu acte si martori cele expuse si nici sa uitati ca ati facut plingere la politie poate fi in sprijinul dvs. asteptati primul termen care vi l a dat instanta si luativa un avocat cu care sa mergeti sa va sustina dar mai ales interesele copilului minor aratind ca tatal copilului este agresiv lipsit de mijloace materiale de crestere , si ca nu isi da interesul fata de nevoile materiale ale copilului minor.
Multumesc mult pentru raspuns. Voi incerca sa contactez un avocat, dar nu stiu cum sa procedez in perioada imediat urmatoare cu aceste amenintari... Carei institutii sa ma adresez, din moment ce politia este ineficienta?
Politia este singura in masura sa analizeze conflicte de acest gen. Este vorba despre violenta verbala si amenintari, amble extrem de greu de probat. Sincer vorbind, faptul ca politia l-a amendat in ianuarie pe sotul dumneavoastra, in contextul in care fapta nu a fost in flagrant (politia a venit dupa ce s-a desfasurat scandalul) este o treaba foarte ciudata, ca sa spun asa. Adica politia nu are cum sa amendeze pe nimeni, bazat pe declaratia cuiva, necoroborata cu martori, dovezi de pe teren samd.

In fine, ideea este ca daca omul a fost amendat, va fi folositoare o copie dupa acea amenda, in instanta.

Nu exista nicio institutie a statului care sa stea si sa apere persoanele amenintate - probabil ca am plati miliarde de euro ca sa ne aparam unii pe altii, daca asa o institutie ar exista. Daca sotul apare, insa, si exista martori care aud amenintarile lui, faceti plangere la politie si sotul va fi citat, ca si martorii prezenti in timpul conflictului.
Politia, in general, nu se implica extrem de serios in conflictele conjugale din cauza ca - si citez din politisti, nu de la Radio Erevan - multe neveste vin extrem de suparate, reclama, dupa care se impaca cu barbatul, retrag plangerea iar politistii raman cu munca irosita. Asa ca politia prefera sa mimeze oarecum interesul fata de astfel de cazuri, si doar in situatii care sunt dovedite prin certificate medico-legale, care dovedesc violenta fizixa, se implica serios.

Totusi, poltiia va respecta procedura normala, adica il va audia pe barbat, pe martori, si daca aveti bafta, acest lucru il va face pe sotul dv sa inteleaga ca nu se afla in jungla. Politistii, in cadrul audierilor, sa stiti ca dincolo de procedura pur profesionala, discuta direct cu cel acuzat de o fapta si ii fac un pic de educatie, daca e necesar. Adica ii povestesc ca daca nu se linisteste, risca sa petreaca niste ani la mititica, unde s-ar putea sa devina dama de consumatie.

Aveti bafta ca puteti sta la mama dv - asadar, linistiti-va si cautati sa obtineti un contract legal de munca. . In instanta, declaratia dv precum ca sunteti bona nu face doua parale, daca nu este sustinuta cu probe. Practic, in situatia de azi, judecatorul are de ales intre a incredinta copilul fie unei mame care nu poate sa il intretina (din moment ce nu poate dovedi ca are venituri constante din munca platita pe contract de munca, nu pe povesti), fie unui tata care, la fel, nu are venituri cu care sa-si intretina copilul.

Pana la pronuntarea divortului, este dreptul legal al sotului sa isi creasca si educe copilul asa cum o faceti si dumneavoastra. Adica deocamdata, daca ii interziceti sa se apropie de copil si el are martori, dumneavoastra intrati in penal.

Exista, insa, cai ca sa oficializati macar temporar aceasta separare (a copilului de tata, nu numai a dumneavoastra), dar pentru asta o sa aveti neaparata nevoie de un avocat care sa va indrume.
Multumesc pentru raspunsul detaliat si la obiect.

Politia l-a amendat pentru ca a folosit si fata de ei un limbaj necuviincios si violent, nu pentru ca mi-ar fi facut mie ceva.

Nu i-am interzis sa-si vada copilul, doar ca fetita a prins un pic de teama si incepe sa tremure cand aude ca trebuie sa se intalneasca cu el. Mai ales ca atunci cand vorbeste cu el la telefon, el ii spune ca o sa ma omoare...

Mentionez de asemenea ca sotul are si tulburari de personalitate, avand si cateva vizite la Spitalul 9 (chiar in ultimele luni).

Dna.Anda,asta va ajuta mult in obtinere incredintarii fetitei,insa trebuie sa aveti biletul de externare al sotului.Avocatul va sti ce trebuie facut pentru a obtine tot ce este necesar.:luck:

Alte discuții în legătură

Divort cu scandal, domiciliu + incredintare minor alexandra_b alexandra_b Buna ziua, vreau sa intentez divort, am un copil de un an, sotul ma ameninta ca daca parasesc domiciliul comun impreuna cu copilul imi va face rau mie si ... (vezi toată discuția)
Divort si custodie mirel1987 mirel1987 Buna Ziua! Ma numesc Simona, am 27 de ani. casatorita. Avem o fetita impreuna in varsta de 3 anisori. de ceva timp nu ma mai pot intelege cu sotul, este ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez, sotul ma ameninta Cosmina09 Cosmina09 Buna ziua, vreau sa divortez, am o fetita de 9 ani iar sotul ma ameninta si imi este frica, am nevoie de ajutor si nu stiu la cine sa apelez si cum se ... (vezi toată discuția)