Daca un asociat a decedat si a mai ramas doar unul care sunt urmarile?
Firma are datorii neincheiate cu statul.
Firma cand ajunge la pragul falimentului?
Si care sunt urmarile falimentului?
Prin efectul acceptarii mostenirii, transmiterea partilor sociale care au apartinut asociatului decedat se produce deplin drept catre mostenitori. Dobandirea pe cale succesorala a partilor sociale nu reprezinta o "transmitere" a acestora, ci "o continuare a societatii prin mostenitorii asociatului decedat.
Concluzia este ca societatea va desfasura in continuare activitatea pentru care a fost autorizata in acest sens.
Efectul falimentului printre altele poate fi ori conduce la stingerea societatii.
Verificati actul constitutiv al societatii pentru a vedea daca este prevazuta ipoteza continuarii societatii cu mostenitorii. In ipoteza in care exista aceasta varianta si mostenitorii sunt de acord sa continue societatea este necesara o declaratie a asociatilor din care rezulta ca sunt de acord cu continuarea in aceasta varianta.
Daca mostenitorii nu sunt de acord cu preluarea partilor sociale, din nou trebuie verificat actul constitutiv - exista posibilitatea cesionarii acestor parti sociale de catre mostenitori catre ceilalti asociati.
Daca actul constitutiv nu cuprinde clauze referitoare la continuarea asocietatii cu mostenitorii, acestia nu devin asociati, c au numai dreptul la contravaloarea partilor sociale detinute de asociatul defunct.
In privinta falimentului societatea se afla in stare de insolventa cand este in imposibilitatea de a-si mai achita datoriile scadente mai vechi de 30 de zile.
Finalizarea procedurii insolventei are ca efect lichidarea societatii si radierea ei de la ONRC.
Nu putem vorbi de refuzarea unei functii, deoarece el este in drept doar referitor la partile sociale. Poate insa renunta la acest drept prin neacceptarea succesiunii, ori poate cesiona.