avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Decesul unui asociat al firmei
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Decesul unui asociat al firmei

Daca un asociat a decedat si a mai ramas doar unul care sunt urmarile?
Firma are datorii neincheiate cu statul.
Firma cand ajunge la pragul falimentului?
Si care sunt urmarile falimentului?
Cel mai recent răspuns: Adriana Olteanu , Avocat 16:09, 5 Februarie 2012
Prin efectul acceptarii mostenirii, transmiterea partilor sociale care au apartinut asociatului decedat se produce deplin drept catre mostenitori. Dobandirea pe cale succesorala a partilor sociale nu reprezinta o "transmitere" a acestora, ci "o continuare a societatii prin mostenitorii asociatului decedat.
Concluzia este ca societatea va desfasura in continuare activitatea pentru care a fost autorizata in acest sens.
Efectul falimentului printre altele poate fi ori conduce la stingerea societatii.
Daca mostenitorul refuza functia din firma din pricina datoriilor ce se intampla?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Verificati actul constitutiv al societatii pentru a vedea daca este prevazuta ipoteza continuarii societatii cu mostenitorii. In ipoteza in care exista aceasta varianta si mostenitorii sunt de acord sa continue societatea este necesara o declaratie a asociatilor din care rezulta ca sunt de acord cu continuarea in aceasta varianta.
Daca mostenitorii nu sunt de acord cu preluarea partilor sociale, din nou trebuie verificat actul constitutiv - exista posibilitatea cesionarii acestor parti sociale de catre mostenitori catre ceilalti asociati.
Daca actul constitutiv nu cuprinde clauze referitoare la continuarea asocietatii cu mostenitorii, acestia nu devin asociati, c au numai dreptul la contravaloarea partilor sociale detinute de asociatul defunct.
In privinta falimentului societatea se afla in stare de insolventa cand este in imposibilitatea de a-si mai achita datoriile scadente mai vechi de 30 de zile.
Finalizarea procedurii insolventei are ca efect lichidarea societatii si radierea ei de la ONRC.
Nu putem vorbi de refuzarea unei functii, deoarece el este in drept doar referitor la partile sociale. Poate insa renunta la acest drept prin neacceptarea succesiunii, ori poate cesiona.
in caz de faliment ce se intampla cu datoriile?

Alte discuții în legătură

Inchidere firma- cum se stinge persoana juridica? pop sorin pop sorin Buna ziua. Legat de un SRL, care este procedura prin care se stinge persoana juridica? Asociatul unic a decedat, astfel succesorii vor sa lichideze ... (vezi toată discuția)
Mostenire parti sociale. dizolvare si radiere societate oana_miruna oana_miruna Am urmatoarea problema daca ma puteti ajuta... Mama mea era asociata impreuna cu matusa la un SRL, mama a decedat iar eu sunt unic mostenitor. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Cum sa inchizi un srl din romania daca asociatul a decedat in alta tara David Larisa David Larisa Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns. Un domn care avea un SRL neplatitor de TVA era asociat cu fiica sa. Domnul a decedat in Spania, iar fiica sa ... (vezi toată discuția)