avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noul cod civil

In cazul unui proces aflat in derulare, se aplica Noul Cod Civil ?multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: fnik , utilizator 07:43, 2 Octombrie 2011
Nu
Dupa cum am citit aici , Noul cod civil se aplica:
...tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.


www.avocatnet.ro/content/art...

Noul cod civil este postat de catre administratorul acestui forum aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
Dar cu procesele care presupun incredintare minori / stabilire program de vizitare aflate pe rol ce se intampla? Se poate cere stabilirea autoritatii parintesti comune intr-un proces aflat pe rol sau trebuie deschisa alta actiune?

Ma gandesc ca in cazul altor tipuri de procese aflate pe rol nu se aplica noul cod civil , dar nici nu este posibil deschiderea altui proces dupa finalizarea celui aflat pe rol invocandu-se prevederile noului cod civil deoarece actele sau faptele au fost savarsita dupa intrarea in vigoare a noului cod civil.

In schimb orice parinte poate solicita stabilirea autoritatii parintesti comune incepand cu 1 oct.
asa incat procesele aflate pe rol la acest moment (sa zicem la instantele superioare) care presupun incrednintare/ stabilire program vizitare sunt cam degeaba si se judeca pentru ca trebuie sa se judece, urmand ca parintele interesat sa deschida o alta actiune pentru stabilirea autoritati parintesti comune.

Este posibil in acest caz sa se solicite chiar in procesul aflat pe rol stabilirea autoritatii parintesti comune?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare- autoritate parinteasca in comun raducuf raducuf Am divortat in 2008 aplicandu-se prevederile vechiului cod civil, copilul fiind incredintat mamei. Intrebarea mea este daca pot solicita custodie comuna pe ... (vezi toată discuția)
Problema dupa divort! VALI_M VALI_M As dori sa va prezint o speta. S-a pronuntat o hotarare de divort dar instanta nu a hotarat ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului să se ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna cristinamelinte cristinamelinte Daca in 2007 intr.un proces pentru stabilirea custodiei si a pensiei alimentare, s.a stabilit ca mama sa primeasca custodia copilului si pensie 25% din venitul ... (vezi toată discuția)