avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... clarificare CAS
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

clarificare CAS

Buna ziua,
tatal meu este pensionar militar si are profit din chirii, plateste impozit pe profit si acum 2 saptamani a primit de la CAS o scrisoare sa plateasca retoractiv din 2004 pana in prezent 12.300 lei noi cu penalizari incluse pt. ca are acest profit din chirii.Este prima data cand primeste asa ceva.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: lml , utilizator 13:11, 3 Octombrie 2011
1. cate contracte de inchiriere deruleaza tatal dvs.?
2. care este cuantumul pensiei militare?
Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2011
xerxes, utilizator
L 95/2006 art 213 alin 2 "(2) Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse, in conditiile prezentei legi:.... h) pensionarii, pentru veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit;"
Art. 257. - (2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:... f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.@
trebuie sa mearga la CAS cu copie Decizie de pensionare.si daca era salariat nu era obligat la plata CAS -sa duca si Carnetul de munca -copie pt a demonstra ca era salariat in perioada....
termen de prescriptie 5 ani
3 contracte si pensia este de 861 lei brut dintre care 47 la cplas iar in mom in care mi-a venit retroactiv pensia am platit cplas-ul 235 lei la o pensie retroactiva de 945.multumesc.
consider ca pana la data de 31 dec 2010, tatal dvs. era obligat sa contribuie la fondul de sanatate din veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor, intrucat pensia incasata pana la aceasta data era mai mica de 1.000 lei, iar casa de pensii nu retinea contributia aferenta sumei incasate.

incepand cu 1 ian 2011, tatalui dvs. i s-a retinut de catre casa de pensii contributia aferenta pensiei, aceasta fiind mai mare de 740 lei si astfel nu mai este obligat sa cotizeze si din veniturile obtinute suplimentar din chirii.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass aferenta venitului din inchirierea unui imobil cpatenta cpatenta Buna ziua, Parintii mei, in calitate de proprietari ai unui imobil au incheiat un contract de inchiriere cu o firma pentru acel imobil. Au inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)
Plata casa de sanatate eleonor eleonor as dori sa stiu daca un pensionar de drept care a iesit la pensie din 2004 dupa 25 ani de grupa intai si detine din 2005 un pfa este obligat sa plateasca ... (vezi toată discuția)