avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exista posibilitatea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exista posibilitatea

In perioada Noiembrie 2006-august 2008 am lucrat in cadrul unei firme cu contract de munca pe perioda nedeterminata(credeam eu)
In perioda iunie2007 -august 2007 am fost mutat la alta firma detinuta de acelai patron (in ocul meu angajind alta persoana)
Conditiile mutarii mele nu s-au discutat totul rezumindu-se la mi se spune ca in urmatoarele zille voi fi mutat la o alta firma
Nu s-au vehiculat nici un fel de expresii de genul transfer ,delegare demisie ,desfacerea contractului de munca sau alti termeni juridici.
Necunoscindu-mi drepturile spre jena si rusinea mea nu am protestat si nu am intrebat nimic considerind ca patronul poate face acest lucru fa rasa ma intrebe
Initial mi s-a spus ca voi sta la firma respectiva 3-4 luni dar ulterior cind am ajuns la firma am fost informat ca voi ramane acolo de definitv
In august 2007 le-am spus ca plec de la firma respectiva insa print-un concurs de imprejurari am ajuns iarasi la firma de la care fusesem mutat ,(persoana care afost angajata in locul meu nu a corespuns )in felul acesta "facindumi-se iarasi loc"
Problema mea este urmatoarea:
In momentul in care am primit fisa fiscala pe 2007 am observat ca plata impozitelor pe lunilei iunie- septembrie nu era facuta lucru care ma facut sa intru la banuieli
Printr-o alta conjunctura am aflata de un alt contract de munca datat la ITM cu 1 octombrie 2007 un contract incheiat cu semnatura mea falsa(eu stiind de un contract datat Decembrie2006)
In momentul in care am intrebat "Managerul de resurse umane" care se ocupa de angajari daca mi-a desfacut contractul de munca acesta a parut surprins ,in prima faza acesta negind apoi recunoscind "da, l-am suspendat pe 3luni da' nu te afecteaza la vechime negind totodata existenta altui contract de muna"
In august 2008 mi-am depus demisia,in momentul in care am solicitat lichidarea mi s-a spuss ca nu -mi poate plati concidiul aferent intrucit programul firmei sa redus la jumatate in ultimele 3 luni si ca orele pe care le-am petrecut acasa se cheama concediu de odihna asa ca nu mi le mai poate plati
Am replicat ca la inceputurile firmei luni bune de zile am lucrat cite 60-70 de ore pe saptamina in loc de 40 fara sa fiu platit pt orele suplimentare moment in care mi -a spus ca se mai gindeste.
In concluzie "Mutarea mea a constat in desfacerea contractului de munca fara sa fiu instiintat adica munca fara contract la firma la care am fost mutat "temporar" si inregistrarea unui alt contract cu semnatura mea falsa pe el
In cazul acesta problemele pe care le pun sunt urmatoarele:
Pot primi vreo compensatie pt desfacerea contractului de munca fara stiinta mea?
Ce sanctiuni poate prmi firma?
Mentionez ca firma a mai fost investigata si sanctionata pt ceva asemanator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 10 Septembrie 2008
1. Faceti, urgent, o sesizare scrisa la ITM (Corpul de control) din judetul unde firma are sediul si reletati exact ce ati scris pe forum. Cazul dvs. este grav din punct de vedere al respectarii legii da catre angajator.
2. Daca nu se rezolva favoravil dvs., aveti posibilitatea de a actiona pe angajator in instanta (la Tribunalul din judetul unde domiciliati).
ATT - daca te hotarasti sa-l dai in judecata, trebuie sa depui actiunea in maxim 6 luni de la data la care ai incetat activitatea la firma respectiva, dupa 6 luni se prescrie actiunea.
denisas a scris:

ATT - daca te hotarasti sa-l dai in judecata, trebuie sa depui actiunea in maxim 6 luni de la data la care ai incetat activitatea la firma respectiva, dupa 6 luni se prescrie actiunea.


De unde ati scos acest termen de prescriptie, pentru problema expusa ?
Codul muncii prevede urmatoarele :
Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Aveti doua posibilitati :
1. Sesizare catre ITM.
2. Actiune in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi s-a incetat cim si mi s-au modificat clauzele contractuale fara sa stiu! ce pot face? dorudoru dorudoru Am fost anuntata de Inspectia muncii Bucuresti cum ca: din data de 15.05.2011 Mi sa desfacut contractul de munca cu : Art.55 lit. B - din codul muncii. Fara ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a lucra într-un program de lucru necontractual și ilegal 1984a 1984a Bună ziua Totul a început în urmă cu 4 luni și mai exact când am fost mutat de la punctul de lucru situat la aprox 30 de Km(20 de minute cu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna trebuie sa fie aprobat de director? nana82 nana82 Sunt angajata la o firma din anul 2006, societateta mama este la Bucuresti, dupa doua luni de la data angajarii am primit intr-un plic contractul de munca gata ... (vezi toată discuția)