avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... restituirea cauzei pentru refacere rechizitoriu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

restituirea cauzei pentru refacere rechizitoriu

Referitor la restituirea cauzei pentru refacerea rechizitoriului, am tot cautat, si in lege, si in jurisprudenta si nu am gasit niciun termen in care procurorul trebuie sa indrepte aceste neregularitati indicate de catre instanta.Adica, in situatie in care se dispune restituirea pentru refacerea actului de sesizare, procurorul poate sa faca acest lucru intr-o luna, 2,3, sau intr-un an,2,3 deoarece legea nu impune niciun termen.Ideea este ca procurorul ar putea taragana refacerea, deoarece instanta a acordat un termen inainte de aceasta solutie si parchetul nu a trimis lamuririle solicitate de catre instanta, motiv pt care s-a dispus refacerea actului de sesizare.
Acum urmeaza recursul si intrebarea mea este urm: vi se pare aberant daca solicit instantei sa mentina hotararea insa, sa dispuna un termen rezonabil in care sa se refaca?
Argumentele ar fi ca legea nu interzice, defapt nu distinge(si da, stiu, ubi lex non distinguit dar facem abstractie), celeritatea procesului penal, in cazul in care nu exista un termen, refacerea poate dura foarte mult, lucru care ii poate dauna clientului deoarece se afla intr-o situatie incerta si neplacuta, el are calitatea de inculpat si vrea sa lamureasca aceasta situatie, sa-si demonstreze nevinovatia, si cel mai important, instanta a mentinut restrictiile impuse inculpatului,obligarea de a nu parasi tara, a mentinut si masurile asiguratorii, ori, inexistenta unui astfel de termen ii dauneaza profund clientului din mai multe puncte de vedere...Deci, este aberant daca cer un termen??
Cel mai recent răspuns: whc983 , utilizator 18:51, 7 Octombrie 2011
nu exista termen ptr refacerea rechizitoriului deoarece nu toate rechizitoriile se pot reface in 2 luni de zile, de exemplu.
Nu cred ca este in favoarea inculpatului un rechizitoriu prost facut chiar daca sunt simple erori materiale. Iar impotriva masurilor asiguratorii sau preventive sunt alte cai de rezolvare...
In ceea ce priveste termenul , depinde mult de motivul pentru care s-a dispus refacerea rechizitoriului.
am vazut rechizitorii care au stat 6 luni doar pentru a fi semnate de prim-procuror :) atit trebuia sa faca - o semnatura pe rechizitoriu. probabil ca a durat mult pina a gasit pixul.
Stiu si eu ca nu exista termen..Intrebarea era daca vi se pare aberant sa se dispuna un termen rezonabil pt refacere?
Eu NU am spus ca ii dauneaza inculpatu;ui un rechizitoriu prost facut, dimpotriva...am spus ca nu ii profita situatia incerta in care se afla..Adica are in continuare calitatea de inculpat si el vrea sa se judece cat mai repede cu putinta ca sa-si demosntreze nevinovatia, eventual sa traga la raspundere niste institutii pentru cele 10 luni de arest preventyiv pt o fapta pe care nu a comis-o, ori in situatia in care se taraganeaza situatia asta timp de cateva luni sau poate cativa ani, el ce poate face???Deci nu ii profita situatia in care se afla, doreste rezolvarea cat mai repede cu putinta.Si revin, intrebarea era daca este aberant sa ceri unei instnate de recurs sa stabileasca un termen pentru refacere rechzitoriu, avand in vedere ca au demonstrat reaua credinta prin nerefacerea acestuia inauntrul termenului dispus de catre instanta de fond, deci au antecedente in acest sens, si este logic sa presupun ca poate n-o vor face intr-un timp rezonabil...Cum spunea un coleg intr-un alt post, a vazut rechizitorii care au stat 6 luni doar ca sa le confirme prim procurorul, dar pt o munca titanica cum este cea din acest dosar.In aceasta speta, vb despre 51 de inculpati, despre peste 400 de parti civile, despre care nu cunoastem care se constituie parti civile si care nu, despre faptul ca nu au fost indicate probele in concret pe care se sprijina acuzarea pt fiecare inculpat in cauza, ca nu au fost indicate infractunile care se retin in sarcina inculpatilor pt fiecare in parte, nu mai vb despre contributia efectiva a fiecaruia si multe alte aspecte pe care instanta in mod corect le-a criticat.Mai pe scurt, si mai pe romanestes-au grabit cu acest dosar si cu trimiterea in judecata pt a nu-i "pierde din mana", adica pt a putea prelungi arestul preventiv, pt a-i trimite in jud in stare de arest prev samd., pt ca la noi se acorda f usor aceasta masura a arestului prev., in special in faza de urmarire, si pt ca exista aceasta practica KGB-ista, spun eu, de a-i tine cat mai mult la arest, pt ca in final sa le aplicam si o pedeap[sa, ca doar n-au facut arest preventiv degaba?iar cei care dau in judecata statul roman pt asemenea abuzuri, castiga de cele mai multe ori...Ideea mea este sajudecam oamenii si pe baza probelor sa le dam pedepsele pe care le merita, nu sa=-i tinem in arest prev. ca sa justifcam pedepsele aplicate.Adica Parchetul sa-si faca mai bine treaba, sa caute, sa cerceteze si doar daca au probe sa trimita in judecata..Am divagat un pic dar am incercat sa explic situatia, sper ca am si reusit :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacere act de sesizare ionu roman ionu roman Daca instanta a trimis cauza inapoi pentru refacerea rechizitoriului, daca actiunea penala a fost pusa in miscare in timpul urmaririi penale, ea ramane pusa in ... (vezi toată discuția)
Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)
Refacere rechizitoriu oana_marria oana_marria in cazul in care a fost efectuata urmarirea penala asupra unui invinuit cu privire la 2 fapte iar actiunea penala a fost pusa in miscare cu privire la o ... (vezi toată discuția)