avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mosteniri:renuntarea la o posibila mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mosteniri:renuntarea la o posibila mostenire

Buna ziua,
Bunica mea paterna vrea sa-mi cumpere o garsoniera in urmatoarele conditii:
-in actul de cumparare sa se precizeze ca banii sunt de la ea si se va stipula si ca nu-l pot vinde decat dupa moartea ei;
-bunica mea paterna are 2 baieti, iar tatal meu mai are un copil din alta casatorie si in prezent locuieste cu fosta sotie (nr 2 cu care are si copilul)nefiind casatoriti
-tatal meu are im proprietate 3 apartamente mostenite la moartea tatalui + 1 vila intr-o comuna limitrofa cu Bucurestiul (construita pe terenul celei de-a doua sotii).
In prezent bunica mea mi-a conditionat cumpararea garsonierei (la cerea celei de-a doua fosta sotie) de renuntarea mea la vila construita pe terenul ei.
Intrebare:
1. Este legal ? Se poate face act de renuntare la dreptul de mostenire doar pentru o singura proprietate , sau renuntarea ODATA SEMNATA ESTE EXTINSA ASUPRA INTREGII MASE SUCCESORALE?
2. Ce garantie am eu ca ceilalti mostenitori rezervatari(tatal meu, fratele meu, unchiul cu copii lui) nu ma vor actiona pentru a include aceasta garsoniera in rezerva succesorala la moartea bunicii mele?
3. Cum ma pot apara legal (act/document) de acest lucru (nu doresc sa ajung cu rudele in instanta)?
4.Sa refuz sa semnez si sa renunt la garsoniera?Ce s-a schimbat in noul cod civil cu privire la mostenire pentru a fi urgent si necesar un document de renuntare la notariat din partea mea a unei eventuale mosteniri in conditiile in care tatal meu are 50 de ani si este sanatos?
Astept raspunsul.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:48, 6 Octombrie 2011
Este lovit de nulitate absoluta actul prin care se renunta la o mostenire inainte de deschiderea ei. (a se vedea art 956 NCC).

deschiderea mostenirii = data mortii celui despre a carui mostenire este vorba.

Daca m-as apuca sa speculez doar vreo doua posibile scenarii ("ce-ar fi daca...") dupa noile reguli de determinare a valorii masei succesorale in functie de care se va calcula rezerva succesorala (art 1091 alin 2 NCC), cred ca v-ar cam trece ideea de a accepta donatia.

Devine riscant sa primesti pe gratis.
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
romascanu, moderator
Dna Romascanu,
Va rog sa spuneti cele 2 posibile scenarii pentru tinerii invatacei ca mine.
Maria,
1. Conform NCC donatia pe care bunica ta o face catre tine (suma de bani cu care vei cumpara garsoniera) nu mai poate fi revocata de mostenitorii bunicii, adica de celelalte rude. Deci, chiar daca vei fi actionata in justitie, vei avea castig de cauza.
2. Cu conditia pusa de bunica de renuntare la vila treaba sta cam asa:
Teoretic, adica conform legii, orice renuntare la mostenire inainte de decesul persoanei care lasa mostenirea, este nul, dar...
In practica am vazut act intocmit de notar in care se renunta la o mostenire viitoare, adica exact ca in cazul tau. Notarul va incheia un asemenea act ca sa incaseze bani, desi actul este nul. Asta inseamna ca tu o linistesti pe bunica semnand actul la notar, dar vei veni la mostenire si la vila respectiva. Poti renunta la vila atunci cand va fi cazul si se va deschide mostenirea.
Nu cred ca ati vazut un act notarial de renuntare la o succesiune viitoare...adica la renuntarea la mostenirea unei persoane afla in viata.

Renuntarea la mostenire nu se poate face decat dupa decesul peroanei in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare drepturi proprietate Anniemax Anniemax Buna ziua. Am o problema legata de o mostenire. Exista vreun act pe care il pot face prin care pot ceda unei alte persoane drepturile ce ar urma sa mi se ... (vezi toată discuția)
Drept civil - transfer de proprietate mina89 mina89 As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre mama vitrega si copii vali_085 vali_085 Buna ziua! Doresc sa iau in ingrijire o batrana (nasa de botez) care are o garsoniera in Bucuresti. Aceasta doreste sa imi vanda fara contract de ... (vezi toată discuția)