avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... probleme cu banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

probleme cu banca

intr-o localitate unde nu exista nici un bancomat decat a unei sigure banci [banca 1]am solicitat restituirea sumei de 2000 lei cu un card de debit, tranzactia nu a avut loc ATM anuntandu-ma "cardul dv nu interaactioneaza cu banca de unde doriti sa ridicati banii"[Banca 2] dupa care mi s-a pus intrebarea "daca doresc alta tranzactie" la care am raspuns nu. la un intrval sun o ora m-am deplasat intr-o localitate unde exista un bancomat al bancii care mi-a emis cardul. La incercarea de a ridica suma ceruta (2000 Lei) bancomatul mi-a afisat "solduri insuficiente.". am solicitat bancii un rxtas de cont din care arezultat ca banii au fost scosi de la ATM [banca1]Am facut sesizare la [banca 2] si la [banca1] . [banca1] imi raspunde ca problema nu este a lor ci a bancii emitente fiind probleme in functionarea cardului pe care il detin iar ATM [banca1] a functionat corespunzator din punct de vedere tehnic la dat respectiva si intervalul orar respectiv si imi pune la dispozitia organelor de ancheta imaginile video surprinse de camerele de supraveghere instalate la ATM [banca2]As dori sa aflu cum pot sa ajung sa ma adresez instantelor de judecata in caz de nerecuperare a banilor?
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:28, 4 Octombrie 2011
banca emitenta este cea obligata sa va restituie suma. Cereti bancii proprietare a ATM sa conserve imaginile video, pentru ca nu le pastreaza decat 30 de zile.


"Emitentul raspunde pentru pierderile suferite de detinator (inclusiv utilizatorii sai, daca este cazul) la platile cu un instrument de plata electronica, astfel:
a) pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a tranzactiilor ordonate prin intermediul unui instrument de plata electronica, chiar daca acestea au fost initiate prin utilizarea terminalelor care nu se afla sub controlul direct sau exclusiv al emitentului, cu conditia sa se faca dovada ca tranzactia a fost initiata la un terminal a carui locatie este indicata de emitent conform prevederilor art. 3 alin. (2) lit. d) si e), cu exceptia cazului in care se dovedeste ca utilizatorul a actionat fraudulos sau cu rea-vointa;
b) pentru valoarea tranzactiilor initiate dupa momentul anuntarii emitentului de catre utilizator a pierderii, furtului, distrugerii, blocarii, compromiterii, functionarii defectuoase a instrumentului de plata electronica ori a posibilitatii existentei unei copii a acestuia sau cunoasterii codului PIN/ codului de identificare/parolei de catre persoane neautorizate;
c) pentru valoarea tranzactiilor neautorizate de utilizator, derulate prin utilizarea unui card contrafacut sau prin utilizarea frauduloasa a numarului de card fara folosirea codului (parolei) de securitate, precum si pentru orice eroare sau neregula atribuita emitentului in gestionarea contului detinatorului.
(6) Valoarea despagubirilor, pentru care este responsabil emitentul, se va limita la:
a) valoarea tranzactiei neexecutate sau executate necorespunzator si la dobanzile aferente perioadei intre momentul neexecutarii/executarii necorespunzatoare a tranzactiei si pana la momentul refacerii pozitiei contului detinatorului, corespunzatoare situatiei anterioare momentului neexecutarii/executarii necorespunzatoare a tranzactiei; se excepteaza cazurile de neexecutare a tranzactiilor prevazute de legislatia privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si de cea privind utilizarea sistemului financiar-bancar in scopul finantarii de acte de terorism;
b) suma necesara refacerii situatiei contului detinatorului corespunzator momentului anterior efectuarii tranzactiei neautorizate de utilizator.
(7) Orice alte consecinte financiare ulterioare si, in particular, cele privind extinderea daunelor pentru care trebuie platita compensatia sunt in sarcina emitentului, in concordanta cu legea aplicabila contractului incheiat intre emitent si detinator.
Art. 23. -
(1) Emitentul este obligat sa crediteze contul detinatorului cu valoarea despagubirilor, in termen de o zi bancara de la momentul recunoasterii dreptului detinatorului la acestea sau de la stabilirea acestui drept de catre o instanta de judecata ori de arbitraj.
(2) Emitentul este raspunzator fata de detinatorul unui instrument de plata electronica pentru valoarea pierduta si pentru executarea necorespunzatoare a tranzactiilor utilizatorului, in cazul in care pierderea sau executarea necorespunzatoare este atribuita unei disfunctionalitati a instrumentului, a dispozitivului, a terminalului sau a oricarui alt echipament autorizat sa fie folosit de detinator, cu conditia sa se faca dovada ca disfunctionalitatea nu a fost cauzata cu buna stiinta de utilizator. "
va multumesc! [banca] mi-a raspuns ca mi-a stocat imaginile pentru data si ora respectiva. va rog sa-mi spuneti din ce lege sunt articolele expuse in raspunsul dv ? vreau sa le arat celor de la banca emitenta care se pare ca le ignora lasadu-ma pe mine sa ma bat cu "morile de vant"!
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
gi-jane2, moderator
Banca le cunoaste, nu va faceti griji. Le puteti spune doar textul :). O sa va zic in particular despre ce act este vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supravegherea video a bancomatelor IoanaMaciuc IoanaMaciuc Buna seara In dimineata zilei de 27.07.2016 mama a dorit sa retraga suma de 3500 RON de la ATM. I-a aparut mesajul ca soldul este insuficient, desi avea pe ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea de numerar din bancomat ibmoldovan ibmoldovan Buna ziua. In anul 2012, luna Martie am dorit sa retrag de pe cardul personal suma de 3500 lei. Din nefericire, banca care mi-a emis cardul nu mai exista in ... (vezi toată discuția)