Despre onoare
Onoare!...ce frumos cuvânt.
ªi până la urmă ce este onoarea.Este o îndatorire?Sau poate o virtute?Ori poate un sentiment?
Soldaţii,din cele mai vechi timpuri,erau ţinuţi să respecte un Cod de Onoare.Jertfa lor era mai presus de toate amintită pe altarul gloriei.Pentru ei onoarea rămâne o îndatorire,constantă in conduita lor de războinici.Se spune că un războinic alegea să moară onorabil decât să dea bir cu fugiţii.
Indiferent de câmpul de luptă pe care ne aflăm,dacă dăm dovada de onoare vom fi respectaţi de adversarii noştrii.Trăim într-o lume în care conceptul acesta pare să fie amintit doar în filme.Puţini mai sunt cei care cred în onoare şi dintre aceia foarte puţini ştiu să o inspire şi celorlalţi.
Onoarea poate lua multe forme,dar de fiecare data este asimilabilă conceptului de "bine".
Onoarea,ca virtute,îşi are originile în natura umană,însă trebuie cultivată de fiecare persoană în parte.Un om onorabil tot timpul va reuşi sa etaleze o conduită demnă de respect.Un om onorabil tot timpul va fi apreciat pentru munca lui.Un om onorabil nu va gândi niciodată egoist.
ªi vă mai spun un lucru,mai presus de toate spuse până acum,un om onorabil are puterea să-şi recunoască greşeala şi să îşi asume eşecul.
Toţi ne naştem egali,însă nu toţi murim la fel,iar aici un factor care face diferenţa este onoarea.
Câţi dintre noi nu ne-am dori o viaţă plină de succes,de perfecţiune,de armonie?Însă câţi dintre noi urmăm calea potrivită?
Dacă în parcursul nostru pe această cale nu luăm în considerare şi această virtute nu vom reuşi niciodată.
Suntem bombardaţi zilnic de anticultură şi servim cu amărăciune informaţii despre arhetipurile inculturii,pentru a ne închide în universul nostru.ªi cum vom lupta?Onoarea,dreptatea,adevărul,respectul,credinţa...acestea să ne fie armele.
Onoarea este cel mai mare duşman al fricii,al caracterelor slabe,al minciunii.
Onoarea e hrana unui spirit sănătos.
[ link extern ]