avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program lucru in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program lucru in preaviz

Daca angajatul se afla in preaviz (in situatia in care el si-a prezentat demisia,nu a fost disponibilizat),are dreptul la reducere de program?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 12:24, 14 Martie 2009
Articolul citat din CCMN este aplicabil in cazul concedierilor si nu in cazul demisei.
Codul muncii prevede un preaviz , in cazul demisiei, care nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Pe cand, CCMN prevede un termen de preaviz de 20 de zile lucratoare.
Elis are perfectă dreptate.

Sunt două tipuri de preaviz, fiecare cu reglementare şi condiţii proprii:

(1) preaviz la concediere (v. articolul 73 din Codul Muncii şi articolul 74 (2), (3) din CCMUNN) - este un drept acordat salariaţilor al căror contract de muncă a încetat prin concediere (pentru inaptitudine fizică/psihică, pentru necorespundere profesională sau pentru desfiinţarea postului) şi durează cel puţin 20 de zile lucrătoare (cf. CCMUNN), de la data comunicării deciziei de concediere; în acest caz CCMUNN dă dreptul salariaţilor să absenteze patru ore pe zi de la programul de lucru pentru a căuta un alt loc de muncă, fără ca aceste absenţe să-i afecteze salariul cuvenit pentru un program întreg;

(2) preaviz la demisie (v. articolul 79 din Codul Muncii) - este un drept acordat angajatorilor ai căror salariaţi le-au comunicat în scris demisia; în acest caz, perioada de preaviz durează cel mult 15 zile calendaristice (pentru funcţii de execuţie), respectiv, 30 de zile calendaristice (pentru funcţii de conducere). [acesta este şi cazul legal aplicabil situaţiei descrise iniţial]

@
Sincer, acolo unde legea (in cazul asta CCMUNT) este neclara, eu o folosesc in favoarea mea..

Legea e destul de clară aici, slavă Domnului...

@icespace27
Corect, nu are dreptul la nici o reducere de program de lucru, însă temeiul nu este faptul că "în acea perioadă este remunerat", ci chiar prevederile din Codul Muncii şi din CCMUNN. Aşa cum menţionam mai sus, pot exista şi situaţii când un salariat se află în preaviz, lipseşte jumătate din programul zilnic de lucru şi totuşi primeşte remuneraţia pentru program complet de lucru.
In timpul preavizului programul de lucru este cel normal al socitatii ( adica 8 ore pe zi si 7 zile pe saptamana) sau cel care il prevede legea ??
vr_elna a scris:

In timpul preavizului programul de lucru este cel normal al socitatii ( adica 8 ore pe zi si 7 zile pe saptamana) sau cel care il prevede legea ??

#-o#-o#-o

In nicun caz 7 zile pe saptamana.
Dispozitiile legale prevad un program de munca de 8 ore pe zi - 5 zile pe saptamana , cu un repaus de 2 zile consecutiv.
Deci , atat in perioada desfasurarii CIM cat si in cazul preavizului prin demisie trebuie sa se respecte acest program de 40 de zile pe saptamana (8ore /zi x 5 zile lucratoare /sapt).
Daca munciti 8 ore pe zi , 7 zile din 7 zileeste clar un abuz din partea angajatorului. Sesizati ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Timpul de lucru in preaviz pialeone pialeone Buna ziua Intrebarea mea este daca este valabil articolul 74 alin.3 din CCM la nivel national 2011-2014 care spune ca: (3) În perioada preavizului, ... (vezi toată discuția)
Conditii preaviz conform art 74 alin 3 draemi draemi Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si am nevoie de un raspuns. Mi-am depus demisia la firma la cre lucrez urmand sa intru in preaviz pentru 15 ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa in timpul preavizului adamantium adamantium Luni mi depun demisia de la locul actual de munca, unde beneficiez de catering in valoare de 20 lei/zi. (Nu ni s-au dat bonuri de masa, dar putem comanda ... (vezi toată discuția)