avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertul parte/specialist in procesul penal
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertul parte/specialist in procesul penal

Buna seara.

In faza de urmarire penala s-a aprobat efectuarea unei expertize tehnice IT. Invinuitul este intrebat daca doreste sa asiste si un expert/ specialist parte.
Evident ca se doreste acest lucru, insa exista o mare problema : expert judiciar pe domeniul tehnologiei informatiei agreati de Ministerul Justitiei nu exista. Exista doar specialist in calculatoare si informatica (foarte putini la numar) . Datorita faptului ca obiectul expertizei este o casuta postala electronica(email) este necesara prezenta unui specialist in tehnologia informatiei, care sa cunoasca cu ce se mananca aceasta ramura(internet).
Din acest punct de vedere, eu pesonal, consider ca o persoana care activeaza ca si administrator de retea intr-o companie care distribuie internet este cea mai potrivita persoana, intrucat cunoaste si poate recunoaste daca un email este autentic sau nu, daca au intervenit modificari voite.
Intrebarile mele sunt:
Expertul/specialistul parte trebuie neaparat sa fie un expert atestat de MJ ?
Daca nu avem experti in Romania pe aceasta ramura, care ma intereseaza pe mine.....care este solutia?
Vor accespta organele de politie sa asiste acest administrator de retea sau nu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: reflexleg , utilizator 23:52, 5 Decembrie 2011
Este dificila problema.
In mod normal nu va accepta, dar cum nu aveti ce face va trebui sa cereti asa cum considerati.
Inculpatul nu se pricepe la astfel de probleme tehnice?
Invinuitul se pricepe foarte bine, insa din cate stiu nu ii este permis sa asiste el, sau gresesc ?
Are dreptul de a fi prezent.
Fara expert parte si fara invinuitul care se pricepe sunteti simplu spectator...
Daca are dreptul sa fie prezent atunci problema este ca si rezolvata, nu mai e nevoie de vreun specialist.
Insa, casuta de email care trebuie expertizata nu este a invinuitului, este a partii vatamate, invinuitul a cerut expertizarea acesteia pentru a se extrage emailul care il incrimineaza(initial, partea vatamata l-a prezentat printat pe hartie si avem serioase motive sa credem ca emailul respectiv nu se afla in casuta postala electronica).

Faptul ca nu este proprietarul casutei de email, schimba cu ceva situatia? ( ma refer la posibilitatea ca invinuitul sa fie prezent)
Va multumesc pentru raspunsuri dle avocat.
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
alexandrugroza, utilizator
1.Expertul trebuie sa fie o persoana care aceasta calitate atestata si care este pe lista M.J.
Daca administratorul de retea nu este expert , el nu poate avea nicio calitate si deci nu poate paricipa la efectuarea expertizei.

Alte discuții în legătură

Expert contabil judiciar bodeanu-ita bodeanu-ita Un expert contabil ,desemnat de parchet la cererea procurorului, poate efectua expertize contabile judiciare la o asociatie de proprietari, daca nu este ... (vezi toată discuția)
Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)
Cine poate efectua o expertiza judiciara prin care se stabileste care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil? TDorina TDorina Intr-un proces s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare pentru a se stabili care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil. Poate un expert ... (vezi toată discuția)