Corect, insa pierdeti indemnizatia!
Adica o mama primesc acesti banuti tocmai pentru ca sta acasa cu micutul... Daca nu sta cu el, nu primeste!
Asa incat, e impotriva finalitatii legale sa lasati copilul in grija altuia si sa luati si banii...
Daca va descopera, nasol si-i dati si inapoi...
Ioana, crede-ma, la cresa nu se dezvolta nimic. Doar plamanii, de cat tipa sarmanii. Desi, in ultimul timp, am auzit de metode pe cat de ingenioase, pe atat de crude, pentru a-i face sa taca pe micuti! :O Ti se face pielea de gaina.
Ideea unei crese e numai sa-ti tina copilul ca tu sa mergi la munca. Sa stea. Nu educa nimeni nimic.
Vezi tu, cele doua, cresa si indemnizatia de crestere a copilului se cam bat cap in cap.
Ca sa nu mai mentionez ca perioada in care omul aduna cele mai multe informatii e pana la 1,5 ani... si el sa-si aminteasca numai indrumatorul (sau cum se mai cheama personalul din crese azi), pentru ca mama a preferat sa-l dea acolo?
Nu stiu, depinde mult si de motivatie...
Avlil, nu te contrazic , dar am auzit cazuri in care indemnizatia a fost mentinuta in pofida faptului ca micutii au fost dusi la cresa..
Cu siguranta argumentele expuse de tine mai sus sunt convingatoare , ratiunea acestei indemnizatii find chiar posibilitatea acordata mamei de a -i oferi minorului o buna crestere si educatie !
Inteleg... Din pacate, nu am programul legislativ instalat, asa incat nu va pot cita din lege, parca era ceva pe acolo...
Ideea acestei indemnizatii e sa fie un sprijin material mamei pentru ca aceasta sa stea acasa, adica sa nu aiba timpul sa desfasoare o activitate remunerata, pentru a se ocupa de copil.
Daca acest copil e la cresa chiar cu timp redus, inseamna ca mama dispune de timp sa lucreze, chiar part time. Or, indemnizatia se acorda pentru ca se presupune o imposibilitate a parintelui de a munci. Daca are timp liber, se cam presupune ca are cand munci.
Eu inteleg demersul dv., nu-mi prea pare ca e in pas cu legea, atat.
Poate revin saptamana viitoare cand voi avea legea in fata. Sper sa nu uit.
Am gasit legea si ea spune ca parintele trebuie si sa locuiasca "împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora."
De asemenea, printre acte trebuie depusa si o "declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi că acesta nu este încredinţat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice".
Acum, serviciu public de ingrijire copil e si cresa... :( Sau asa vad eu.
E drept ca ordonanta nu spune despre incredintarea temporara, zilnica etc., ci vorbeste generic. :sorry:
Mai spune ordonanta: "Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia."
Nedeclararea e contraventie, amenda e de la 300 la 600 de lei.
Sarcina si lauzie
Marybv
Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la indemnizatia pentru cresere a copilului. Am 30 sap de sarcina sunt in sarcina si lauzie,contractul meu pe 30sept ... (vezi toată discuția)