avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

im luna februarie am fost diagnosticata ce neoplasm col ,am inceput tratamentu de radioterapie la spitalul elias din cauza ca eram supraponderala am fost refuzata sa mai fac acest tratament ,in urma unor sponsorizari car şi altele am ajuns la turci si am facut radioterapie,chimioterapie şi branhiterapie acum nu mai am cum sa ajung nici la control datorita lipsei banilor problema este ca imi cresc fetita singura şi nu am decat o pensie de handicap şi alocatia miam facut dosar de pensionare am 35 de ani şi 8 ani vechime la momentul care am fost diagnosticata nu lucram acum nici atat am fost trimisa de la ploieşti la sinaia şi acum sunt trimisa la bucuresti la institutul de expertiza am sunat ieri sa fac programare şi mi sa spus ca dupa noua lege nu am cum sa fiu pensionata in acest caz ce pot face nu am decat sa mor ce sa mai spun totii doctori spun de ce nu mam operat doctorii de acolo nu mau operat ca sunt supaponderala şi se gandesc sa mai traiesc pe cat la noi nu are importanta va rog sa ma ajutati sami spuneti ce pot face si cum pot intra in posesia unei asigurari medicale valabile la spitalul din turcia spital de stat nu anadolu şi ce trebuie sa fac in vederea pensionarii va rog sa nu intelegeti gresit in turcia am ajuns pentru ca am fost refuzata de sistemul sanatatii fiind condamnata la moarte va multumesc
pot scrie la cedo fac orice cat o sa mai pot merge pe picioare am un copil de12 ani şi imi doresc sa traiesc dar......cred ca este imposibil
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:02, 7 Decembrie 2011
Nu are sens sa scrieti Curtii Europene a Drepturilor Omului, nu poate modifica legile romanesti.

Puteti sa beneficiati de pensie de invaliditate indiferent de stagiul realizat numai daca va aflati in una din situatiile prevazute la art. 68, alin. (1), lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4). Prevederea o puteti citi mai jos:
Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
...............................
(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.

Ati precizat la un moment dat ca sunteti incadrata in grad de handicap. Daca handicapul s-a ivit inainte de a va angaja prima oara, deci inainte de a realiza cei 8 ani de stagiu, atunci puteti beneficia de pensie de invaliditate.

Raspunsul meu se refera numai la indeplinirea stagiului necesar prevazut la art. 73 din Legea nr. 263/2010, in raport cu varsta. In privinta afectiunilor, nu am competenta sa ma pronunt.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
atunci cand am fost diagnosticata cu cancer nu lucram eram chiar intro perioada in care nu aveam un loc de munca.In aceasta situatie am cum sa ma pensionez ?va rog frumos un raspuns daca se poate nu cunosc legile şi de aceea intreb pe acest forum multumesc foarte mult
Daca aveti cancer, puteti sa va pensionati oricand. Nu conteaza cat timp ati lucrat si nici daca mai lucrati sau nu. Prevederea legala am scris-o in mesajul anterior.

Nu inteleg raspunsul pe care l-ati primit, in special avand in vedere faptul ca e dat prin telefon:
(...) şi acum sunt trimisa la bucuresti la institutul de expertiza am sunat ieri sa fac programare şi mi sa spus ca dupa noua lege nu am cum sa fiu pensionata (...)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie caz de boala DianaA27 DianaA27 Buna ziua, Unchiul meu lucreaza ca asitent personal pentru o persoana cu handicap. A fost diagnosticat cu o serie de probleme medicale: epilepsie,discopatie ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala pop_ro57 pop_ro57 Buna ziua, In urma cu un an am fost diagnosticata cu neoplasm de col uterin stadiul 2; am efectuat toate procedurile care mi-au fost recomandate: ... (vezi toată discuția)
neincadrare in grad handicap - cancer , mastectomie Arnaud Arnaud Buna ziua, Am fost diagnosticata cu neoplasm mamar in situ, grad III B in 2021, am inceput tratamentul chimioterapeutic, urmat de mastectomie, fiind ... (vezi toată discuția)