buna ziua.
am urmatoarea problema: in urma cu 4 ani s-a facut intabularea imobilelor de pe strada unde locuiesc(case) si la o discutie cu domnul care se ocupa de intabulare i-am specificat clar ca la vecinul meu exista o problema cu ladirile si ca constructiile avute decatre acesta nu corespund cu proiectul.acel domn arhitect a zisca o sa verifice si nu o sa-i faca intabularea mai ales garajul acestuia are etaj si logia are vedere directa si piezisa la mine in curte dar mai ales in casa mea(se vede foarte bine la mine in baie din logie).
nu a mai verificat nmik si impreuna cu un avocat au initiat procedurile de intabulare si sentinta s-a dat , intabularea s-a facut si eu m-am ales cu faptul ca pot face baie numai ziua , seara risc sa ma vada vecinul dezbracata.
l-am actionat in judecata pe vecinul meu pt nerespectarea proiectului si pt violarea de intimitate , ma judecdeja de 1 an , am adus expert in constructii care a constatat la randul sau ca constructia nu corespunde cu proiectul si cred ca inca mai am de asteptat inca vreo 2-3 ani pana sa se termine procesul.
dar la proces constatam ca din actele care le depune la dosar vecinul meu are contract de vanzare cumparare din anul 1997 pe teren si are casa construita din anul 1992, cum se poate asa ceva sa nu remarci ca intabulezi o constructie care efectiv nu avea nici proiect de constructie.
in 1997 si-a construit un garaj cu etaj pt care noi azi ne judecam si l-a intabulat si pe acesta dar in instanta se constata ca nu are receptia lucrarii si nici acordul meu pt delimitarea proprietatii (0 metri fata de gardul care ne desparte). nu vi se pareca justitia a fost oarba in cazul acesta si ca nu trebuia sa-i dea dreptul la intabulare daca nu a avut constructiile facute dupa ureche?
va multumesc mult in avans pt raspuns.
Intabularea unor constructii se face in baza unui certificat de urbanism de dare in folosinta. Acest CU este eliberat de catre Primarii dupa ce functionari i au facut un control la locul constructiei si au verificat daca, constructia finalizata este intocmai cu planurile de constructie vizate spre neschimbare si care au stat la baza autorizatiei de constructie.
Daca in urma acestei verificari functionarii primariei au constatat ca sunt indeplinite conditiile de eliberare ale CU de dare in folosinta si au eliberat acest document, proprietarul constructiei nu a mai avut de facut decat sa depuna acel act la Cartea funciara pentru intabulare. Prin urmare problema nu a fost la instanta de judecata.
Pe de alta parte daca de la loja, terasa vecinului pana la limita proprietatii acestuia sunt respectati minim cei 3 metri , prevazuti de codul civil nu va ramane decat sa gasiti o metoda de a acoperi geamul dvs de la baie pentru a nu fi vazuta, pentru ca problema poate fi si rasturnata. Sa zicem ca nici vecinilor dvs. nu le convine sa va uitati in curtea lor, dar daca aveti limitele de constructie respectate nu au ce sa va faca.
multumesc pt raspuns , dar de la loja vecinilor si pana la limita proprietatii sunt 0 metri, ZERO metri, iar casa noastra a fost facuta in anul 1963 si a lor in anul 1992 , cine trebuie sa-si astupe geamul si cine nu are voie sa se uite in curtea celuilalt?(vecinul nu a fost de acord sa facem un gard de caramida intre noi si eu nu am mai primit autorizatia de constructie a acestuia.am afcut si proiect dar degeaba nu pot sa fac gardul)
cat despre verificarile functionarilor de la primarie , nici vorba ,nu-i intereseaza, la noi in Romania inca se merge pe principiul "DAI CEVA SI TU", problema este ca eu fac parte dintre acei care nu sunt de acord cu datul acesta.nu mai vb despre functionarii publici, nu de toti de acei care "stiu ei" dau autorizatii dupa ureche si nu-i controleaza nimeni sau mai rau te duci cu o sesizare la Inspectoratul de Stat in Constructii si dupa 1 zi auzi ca o sunat cutare sau cutare sa-i zica la respectiva doamna de la serv urbanism ca vezi ca ai o problema si' vezi tu cum o decurci ca su nu mai vina astia pe aici".
multumesc in avans pentru raspuns.