amsi eu o nelamurire. o clienta de-a mea in varsta de 69 de ani a fost alungata din domiciliul conjugal. si-a luat cateva bunuri personale si i s-a intocmit dosar penal pentur savarsirea infractiunii de furt intre soti.
la cca 1 an de la acest incident, sotul clientei mele a inceput sa instraineze mai multe bunuri: cal, caruta, mobila, insa parchetul i-a dat NUP, motivand ca fapta sa nu prezinta pericol social, tinandu-se cont si de varsta sa, adica 71 de ani.
am vb cu politistul care instrumenteaza cauza si mi-a spus verbal ca acest individ este de acord ca in cadrul partajului sa i se scada contravaloarea bunurilor vandute de catre el, motiv pentru care polititstul a trimis dosarul la parchet cu propunere de NUP.
va rog sa ma lamuriti si pe mine. chiar daca iti recunosti fapta si ai reparat prejudiciul, infractiunea ca atare exista. mai mult, orgaNUL d epolitie mi-a comunicat ca nu il poate pune sunb invinuire intrucat faptuitorul este de acord ca in cadrul actiunii de partaj sa se scada contravaloarea bunurilor instrainate. ce parere aveti? help pls.
Domnii politisti nu prea stiu sa isi faca meseria, drept pt care, s-a inceput urmarirea penala impotriva sotiei, iar el a fost scos de sub urmarire. Faptul ca bunurile sunt comune, personal nu consider ca s-a savarsit infractiunea de furt ci totul tine de sfera dreptului civil, in niciun caz a dr penal, atat faptele savarsite de sot cat si de sotie. Ar fi trebuit sa se demonstreze ca bunurile luate de sotie sunt bunuri proprii ale sotului pt a se incepe urmarirea penala, in sens contrar nu avem infractiune.
da... initial asa am crezut si eu. acum am vb cu politistul si mi-a spus ca faptuitorul va fi scos de sub urmarire penala, pt ca are o varsta inaintata si pt motivul ca bunurile vandute nu au o valoare foarte mare. X-( tampesc, nu altceva! CE POT FACE ??????????????????????????
Nu inteleg exact ce doriti de fapt? Nu vreti ca faptuitorul sa fie scos de sub urmarire? Acesta trebuie scos de sub urmarire deoarece vanzarea bunurilor comune nu se considera furt intre soti. In opinia mea, temeiul pt care il scoate de sub urmarire deoarece este o persoana inaintata in varsta si ca pericolul social este minim este gresit, trebuie scos de sub urmarire din cauza ca nu exista infractiune, art 10 lit a) C.p.p., la fel si sotia.