Ma aflu in concediu de crestere copil, care se termina pe 15.10.2011, iar societatea la care am lucrat se afla in insolventa si s-a dispus intrarea in faliment in procedura simplificata, procesul fiind inca pe rol. As dori sa stiu cine este indreptatit sa-mi inchida contractul de munca, daca trebuie sa iau legatura cu lichidatorul judiciar si daca pot beneficia de somaj.
Va multumesc
Sotia mea a fost angajata a unei societati comerciale(supermarket alimentar) in perioada decembrie 2008- septembrie 2009, in functia de operator calculator prelucrare date. In septembrie 2009 a intrat in concediu pentru cresterea copilului, pana in luna septembrie a acestui an. Firma angajatoare a fost "falimentata" de catre fostii patroni, in februarie 2009, si au deschis o alta societate pe numele socrilor pe care au transferat toti angajatii (le-au fost inchise contractele si au fost angajati pe noua societate, care ulterior a intrat si ea in insolventa), mai putin sotia mea care a beneficiat de un statut special fiind insarcinata.
Dupa doi ani de concediu maternal,copilul implinind doi ani la data de 17 septembrie 2011, au inceput bataile de cap. Firma angajatoare fiind in insolventa, pentru inchiderea contractului de munca a trebuit sa contacteze lichidator judiciar pentru acest lucru. Acesta a trimis-o la fosta contabila a firmei, pentru ca nu ar fi avut pus la dispozitie baza de date si Revisal-ul. Dupa "pase" intre contabila si lichidator judiciar, si "plimbari" pe drumuri, zilele acestea contabila nu mai raspunde la telefon iar lichidatorul judiciar are un comportament "ciudat".
Dupa ce, in data de 3 octombrie, sotia a fost la sediul ITM si si-a ridicat carnetul de munca (in care e inscris "suspendat contract munca pentru concediu crestere copil pana la 2 ani L19/2000" cu data 01.11.2009, apoi "se abroga dispozitiile decretului nr 92/1976 privind carnetul de munca"cu data 01.01.2011) si a cerut ajutorul celor de acolo, astia au trimis-o iar la lichidator spunandu-i ca nu apare deloc in Revisal, lichidatorul trebuind sa ii faca Revisal si pentru angajare si pentru incetarea contractului de munca. A fost "contactat" lichidatorul si i s-a spus cele aflate de la ITM, acesta a zis ca stie ce are de facut si rezolva in acea zi. In data de 5 octombrie a fost sunat iar de catre sotia mea si folosindu-i un limbaj "dur" sotiei a spus ca el nu stie ce sa faca, trebuie sa intrebe la ITM si ca are si alte probleme "pe cap" si ca o sa rezolve el problema intr-un an, doi sau cinci, nu stie cand, ca, de ce sotia mea nu s-a interesat cat a stat "degeaba acasa" despre situatia contactului de munca, totul culminand cu un "hai pa" urmat de "inchiderea" telefonului "ïn nas". In plus, dupa aceasta convorbire, lichidatorul refuza sa mai raspunda la telefon.
Mai mentionez ca lichidatorul este administratorul judiciar al debitoarei din data de 16.02.2010. Cine trebuia sa faca inscrierea angajarii in Revisal?
Ce putem face noi in situatia asta?
1. Lichidatorul judiciar are un comportament ciudat pentru misiunea cu care a fost insarcinat de instanta de judecata.
2. Lege nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei spune:
Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
... Art.22
...
(3) Judecatorul-sindic va sanctiona administratorul judiciar cu amenda judiciara de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON) in cazul in care acesta, din culpa sau cu rea-credinta, nu isi indeplineste sau indeplineste cu intarziere atributiile prevazute de lege sau stabilite de judecatorul-sindic.
(4) Daca prin fapta prevazuta la alin. (3) administratorul judiciar a cauzat un prejudiciu, judecatorul-sindic va putea, la cererea oricarei parti interesate, sa il oblige pe administratorul judiciar la acoperirea prejudiciului produs.
3. - Sotia poate sa faca o sesizare la judecatorul sindic care il poate sanctiona pe lichidator daca nu isi indeplineste atributiile.
- Daca nu elibereaza actele in termen si intarzie sau pierde indemnizatia de somaj poate cere si acoperirea prejudiciului.
4. - Nu mai pomeniti de Revisal, asta nu e treaba salariatului ci a angajtorului.
- Pe salariat il intereseaza numai sa primeasca actele pentru a se putea inregistra la Agentia de Somaj.
In primul rand va multumesc mult pentru raspunsul dat.
Apoi, despre Revisal a venit vorba deoarece el sustinea, atunci cand inca mai raspundea la telefoane, ca nu poate inchide contractul de munca deoarece nu are datele din Revisal, care, sustinea dumnealui, nu i l-ar fi pus la dispozitie fosta contabila. Apoi a gasit alte si alte scuze. Ne vedem nevoiti sa facem o sesizare judecatorului sindic, intrucat cu dumnealui nu se mai poate comunica, neraspunzand la telefon. Sotia mea e singurul angajat incadrat la respectiva societate si ma gandesc ca acest lucru il "ocupa" mai mult decat si-ar dori. Mai ales ca ea nu apare in Revisal nici cu angajare facuta.
Dupa sesizarea catre judecatorul sindic e necesara actionarea lui in judecata?
Imi cer scuze ca iar am insistat cu "Revisalul".
Multumim!
1. Daca lichidatorul vrea sa intre in posesia datelor din Revisal se poate adresa ITM care ii va da toate datele necesare.
2. Judecatorul sindic il poate obliga pe lichidator sa va rezplve problema. Sper sa nu ajungeti la judecata.
3. Daca are bunavointa, lichidatorul poate sa rezolve problema.