avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Cum se ajunge la o executare silita?
Mama a avut un proces prin care a pierdut o suprafata de teren si obligata la plata cheltuielilor de judecata in valoare de 750 ron; constienta fiind de acest lucru a asteptat ca partea adversa sa vina sa intre in posesia acestui teren.Acest lucru nu s-a intamplat, totusi dupa un timp a primit instiintare de executare silita fiind obligata si la plata sumei de 4800 ron, 2300 ron cheltuieli de punere in posesie si 2500 ron cheltuieli excecutare silita.Am intrebat la executorul judecatoresc al partii adverse si a raspuns ca asta e procedura de punere in posesie, netinand cont de faptul ca partea adversa nu a venit deloc sa-si revendice terenul de bunavoie.Este posibil sa se treaca direct la executare silita? si aceste sume enorm de mari? Am facut contestatie la aceste sume si am pierdut procesul l-a care se mai adauga 2500 ron cheltuieli de judecata cu posibilitate de majorari.Alt fapt pe care il semnalez ar fi ca imediat ce am primit instiintarea de executare silita noi am facut contestatie la suma de 4800 ron, care ni s-a parut exagerat de mare, mama mea avand o pensie de 400 ron.Imediat ce a fost depusa contestatia am primit instiintare de partajare a bunurilor mamei fata de tatal meu.Acest proces s-a derulat in paralel cu contestatia, dar ulterior suspendat pt neprezentarea partii adverse.Acum s-a reluat acest proces de partaj, dar intre timp am facut recurs la contestatia sumei de executare silita.Ceva este ilogic in aceste procese ; credeti cumva ca avem vreo sansa de reducere a acestor sume?
parerea mea e ca aveti dreptate exercitarea drepturilor se face bineinteles cu buna credinta iar cum dv nu v-ati opus la intrarea celuilalt in posesia acelui teren nu inteleg de ce a fost nevoie de executor judecatoresc posesia fiind o stare de fapt se poate realiza oricum si nu cum au zis ei ca asa ar fi procedura si da tarifele sunt exagerate insa acestea sunt libere si nu le puteti contesta iar daca pana acum instanta pute modifica chiar si onorariul unui avocat daca era prea mare fata de obiectul dosarului, practica actuala este sa nu se mai intervina intr-un contract incheiat intre oricare partifie avocat sau executor si client
la executare silita nu se trece oricum ci daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie adica susceptibila de a fi executata si daca nu s-a dispus de instanta suspendarea acelei executari
cred ca executarea nu a vizat doar terenul ci si sumele de bani la care ati fost obligata ca si cheltuieli de judecata
cam atat va pot spune deoarece nu am destule date cred ca prin a consulta un avocat local (va recomand sa va orientati catre unul mai tanar)ati putea ca pe viitor sa nu mai fiti pusi in astfel de situatii SUCCES
Mentionez ca executarea silita a fost inceputa, iar la acel moment avea de plata 750 ron, suma e a fost achitata pana la incheierea procesului verbal de punere in posesie de catre executor.Iar executarea silita a venit prea repede ca termen dupa ce am primit decizia finiala de la tribunal.
Daca intre timp parintii mei vor vinde acest imobil ce face obiectul dosarului de partaj se poate intampla ceva mamei mele care este parte in proces? Cheltuielile de judecata se pot plati esalonat din pensia ei mica?
Avocata mamei este tanara
Pt. punere in posesie onorariul maximal este de 2.200 lei RON, cand debitorul este persoana fizica, cuantum stabilit prin Ordinul 2550/2006. Probabil ca are si avocatul creditorului onorariu pt. asistenta juridica si reprezentare in ds. de executare. Onorariile se cenzureaza de instanta, in cazul avocatilor, temeiul legal fiind dispozitiile art. 274 alin. 3 din Codul de procedura civila, care au urmatorul cuprins: "Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat." Onorariile executorilor pot fi si ele contestate, daca sunt stabilite cu incalcarea dispozitiilor legale in materie ( ordinul 2550/2006), instanta fiind singura in masura sa aprecieze daca onorariul perceput este justificat ori ba.
Plata esalonata a debitului se poate face numai cu acordul creditorului. In principiu, plata este indivizibila.
in urma unui proces de divort,a urmat cel de partaj. dupa ce sa dat sentinta definitiva la partaj,avocata ma sfatuit sa fac cerere de executare silita pt a recupera suma de bani --SULTA ce se cuvenea fiului meu .am platit taxa de 5000000 lei vechi urmand sai recuperez dela partea advesa (dupa spusele executorului jud. impreuna cu alte cheltuieli facute pe parcursul proceselor. DAR, intre timp,partea adversa a facut recurs la curtea de apel,recurs ce i sa aprobatsi deci executarea nu sa mai facut desi in fapt ,in biroul executorului se realizase,dansa depusese banii ,se specificase in procesul verbal ca CONFLICTELE fiind stinse si urmand ca in termen de 15 zile sa ne luam banii ,dat fiind ca mai inainte de acest termensa tinut recursul dela Curtea de apel, si isa aprobat recursul, EXECUTAREA sa anulat
Va rog sa-mi spuneti care este calea de A-MI RECUPERA BANII cei 5000000 lei incasati de executor ca mie nu mi sa facut executarea silita IN FAPT?
Imi cer scuze pt tiparirea de 3 ori a aceluiasi mesaj dat mi-a cazut netul si nu am mai realizat daca sa inregistrat sau ,nu.

Alte discuții în legătură

Executare silita - onorariu executor z3usss z3usss cum se calculeaza onorariul unui executor judecatoresc la momentul de fata pentru o sulta rezultata in urma unui partaj?? este 10 la suta din suma datorata + ... (vezi toată discuția)
Executare silita cheltuieli de judecata ramona_gabriela ramona_gabriela Familia mea s-a confruntat cu urmatoarea situatie: 2 surori s-au constituit parte intr-un proces de partaj succesoral impotriva paratului CM; dupa cativa ani ... (vezi toată discuția)
Compensarea cheltuielilor de judecata reciproce ioanandrei ioanandrei Am avut un proces care s-a derulat astfel : TRIBUNAL instanta de fond -sectia comerciala ,am cistigat , CURTE de APEL instanta de apel sectia comerciala ,am ... (vezi toată discuția)