avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita cheltuieli de judecata

Familia mea s-a confruntat cu urmatoarea situatie: 2 surori s-au constituit parte intr-un proces de partaj succesoral impotriva paratului CM; dupa cativa ani buni de judecata, deoarece au considerat ca decizia instantei nu a fost corecta, acestea au declarat recurs impotriva intimatului CM, recurs care nu a fost admis de instanta.
In urma respingerii recursului, intimatul a apelat la executare silita pt a-si recupera cheltuielile de judecata, de executare si celelalte cheltuieli rezultate in urma deciziei instantei.
In urma procedurii de executare silita, recuperarea cheltuielilor de judecata si a celor de executare au fost impuse doar uneia dintre persoanele care au constituit partea recurenta (doar una dintre cele 2 surori), motivatia fiind ca aceasta a fost dorinta intimatului. Intrebarea mea ar fi: este legal ca aceste sume sa fie impuse doar unei singure persoane dintre cele care au constituit aceeasi parte in proces? Pe ce baza legala poate fi facut asa ceva? In cazul in care nu este legal, care ar fi solutia rezolvarii acestei probleme? Personal, nu mi se pare just ca executarea sa se faca doar asupra veniturilor unei singure persoane.
Cel mai recent răspuns: clautugui , utilizator 09:53, 4 Decembrie 2013
Instanţa a defalcat cheltuielile de judecată pentru fiecare recurent sau le-a dispus în sumă globală?

Recurentele au fost obligate în solidar la plata cheltuielilor de judecată?

Sunt elemente pe care ar trebui să le ştim pentru a vă putea răspunde.
Se poate cere executarea doar a uneia dintre debitoare, insa doar pe jumatate din cheltuielile stabilite prin hotarare, cu exceptia cazului in care instanta a stabilit ca obligatia de plata este solidara.
M-am interesat mai mult asupra situatiei, revin cu detalii: instanta nu a defalcat cheltuielile de judecata dar nici nu a pronuntat nimic referitor la obligatia solidara.

Intimatul a cerut recuperarea cheltuielilor de judecata, a sultei care ii revenea din procesul de partaj si a cheltuielilor aparute in urma executarii silite a debitoarelor (din care o parte reprezinta onorariul avocatului, onorariul expertului si cheltuielile efective cu procedura). Desi executarea a fost facuta asupra ambelor debitoare, problema a intervenit la recuperarea chetuielilor de executare, care au fost cerute expres doar de la una dintre ele. Banuiesc ca acest lucru ar trebui sa tina de procedura efectiva a executarii silite; in situatia de fata nu mai pot aplica logica proprie, care imi spune ca nu e normal sa ceri aceste cheltuieli doar de la o singura persoana, in conditiile in care au fost executate doua!

De mentionat ar mai fi faptul ca suma la care s-au ridicat cheltuielile de executare este de mai bine de 10 ori mai mare decat cea a cheltuielilor de judecata.
Daca se executa doi debitori pt obligatii divizibile, cum este in acest caz, atunci si cheltuielile de executare se impart la cei 2.
Si care este calea de urmat pt remedierea injustitiei?
As vrea sa cred ca este o simpla greseala de procedura care poate fi indreptata usor.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Intoarcerea executarii silite mariorica mariorica Buna ziua, As dorii sa va adresez si eu o intrebare: Am fost salariata la [EDITAT], in 2007 am fost data acsa prin ordonanta si toti fostii angajati, am dat ... (vezi toată discuția)
Restituire cheltuieli de executare StratVasile StratVasile pentru un debit la BRD in suma de 60.000 lei executorul judecatoresc a obtinut in instanta recuperarea debitului prin exectare silita a imobilului de domiciliu ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)