avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cine depune dosarul pentru pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cine depune dosarul pentru pensia de invaliditate

Buna ziua, un salariat are decizie medicala cu gr. II de invaliditate din luna septembrie 2011. Care sunt pasii urmatori, cine trebuie sa depuna dosarul pentru pensia de invaliditate, angajatorul sau angajatul? Contractul de munca inceteaza de drept in momentul comunicarii deciziei medicale sau in momentul comunicarii deciziei de la Casa de Pensii? La momentul acesta angajatul nu se mai prezinta la servici si nu considera ca este datoria lui sa/si depuna dosarul de pensie.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: eugene , utilizator 09:24, 5 Octombrie 2011
Contractul inceteaza in momentul decizei medicale..
Angajatorul elibereaza toate actele de care are nevoie pentru a-si depune angajatul dosarul la casa de pensii in termen ,urmind el sa-si complecteze cu toate actele doveditore (sporuri.) dosarul pentru a se calcula pensia de invaliditate de gr.II.
Aceasta decizie se comunica la angajat acasa.
Contractul de munca inceteaza in momentul comunicarii deciziei de pensie (cel putin asa spune art. 56 alin.1 lit.c din codul muncii), iar decizia de pensionare o emite casa de pensii.
E o lacuna legislativa ce se intampla cu contractul de munca pe perioada dintre decizia de incadrare in grad de invaliditate si decizia de pensie, in practica sunt tot felul de variante:
- incetare cu acordul partilor;
- concediere in baza art. 61c;
- concediu fara plata in perioada respectiva.... si incetare de drept art.56(1)lit.c

Legea nr.253/2010 :
Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
eugene, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii eu_fac_viitorul eu_fac_viitorul Art. 56 (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept: c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a ... (vezi toată discuția)
Revisal - cum inregistrez incetarea activitatii unui salariat care a comunicat decizia tarziu BG BG Va rog sa-mi sugerati o solutie la urmatoarea problema: Un angajat trimite la sediul firmei astazi 10.01.2012 o decizie asupra capacitatiide munca, datata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o decizie de pensionare anticipata emisa in 28.06. ... MarcelinaDoina MarcelinaDoina Buna ziua, am o Decizie de pensionare anticipata emisa in 28.06. va rog: 1/ Cererea de incetare CIM cu ce articol trebuie sa o fac? 2/ ce perioada de ... (vezi toată discuția)