a solicit ajutorul intr-un caz in care nu am posibilitatea de a ma documenta indeajuns. In urma cu un an am fost luat de acasa, la politie, fara a fi in prealabil anuntat. Aparent persoanele de la care am procurat, pentru consum propriu, 3 grame de marijuana erau urmarite. La politie am dat o declaratie in care am recunoscut ca am cumparat si am consumat, dupa ce mi s-au citit convorbitile telefonice, in care mentionez ca nu era nimic concret sau exact spus, dar din care se putea deducea o oarecare vinovatie. Acum, dupa un an am fost anuntat ca am primit acasa o hartie si ca trebuie sa platesc 900 de lei amenda + 200 de lei cheltuieli de judecata, in conditiile in care nu am mai fost contactat nici macar odata, prin nicio metoda dupa acea declaratie. Intrucat nu pot sa vad hartia curand am cateva intrebari. Amenda este administrativa sau penala? Ce termen de plata am? Ramane in cazier? Daca da, pentru cat timp? Am dreptul sa depun vreo contestatie?In cazul unei amende penale nu trebuia sa fiu si eu chemat la tribunal? De ce primesc cheltuieli de judecata daca nu am fost citat?
Va rog sa ma ajutati! Multumesc.
Potrivit art.4 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri , astfel cum a fost modificată prinLegea nr. 522 din 24 noiembrie 2004 :
“
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea,prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără
drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 anisau amendă
.”(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc,pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.”
Parerea mea este ca ar trebui sa fiti foarte fericit pentru o asemenea sanctiune,avand in vedere ca vorbim de droguri.Din moment ce sunteti obligat la plata cheltuielilor de judecata este vorba de o amenda penala potrivit art.4 mai susenuntat.Aceasta va fi trecuta in cazierul judiciar,dupa ce sentinta ramane definitiva.Mare atentie pe viitor.
Multumesc pentru raspuns, insa este normal sa primesc amenda penala din moment ce nu am fost chemat la tribunal? Si este normal sa primesc aceeasi valoare a amenzii cu cei de la care am cumparat? Nu am vandut la randul meu, deci nu este justificat.
Domnule,uitati-va la 4 art.alin.1 unde dvs.va incadrati perfect.Ati detinut droguri in vederea consumului.Daca instanta de judecata va condamna la 1 an inchisoare cu executare era mai acceptabil?.
Nu putem vorbi de reabilitare,din moment ce sentinta nu este definitiva.Sentinta poate fi atacata la instantele superioare de orice parte din proces .De asemenea,nu este obligatoriu ca instantele superioare care vor judeca aceasta cauza sa fie de acord cu solutia instantei de fond.
ART. 134-Cod Penal
Reabilitarea de drept
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune.
Daca sentinta definitiva va fi aceasta de sanctiune cu amenda penala, de la data ramanerii definitive a acestei hotararii judecatoresti va trebui sa treaca un termen de trei ani in care sa nu fiti condamnat pentru alte fapte penale.Dupa aceea intervine reabilitarea de drept.
Va multumesc pentru raspuns, chiar apreciez. Din pacate sunt student si nu am posibilitatea sa platesc. Din moment ce raspunsul este atat de nefavorabil imi este frica sa mai intreb care sunt consecintele pentru neplata. Am inteles ca pe acea hotarare nu scrie niciun termen de plata. Cat timp am la dispozitie?
Talharie
PaulB17
Buna seara,as dori si eu sa stiu ceva,acum ceva timp(3,4 luni) 2 prieteni au savarsit o infractiune de talharie,Unul avand varsta de 17 ani a lovit persoana ... (vezi toată discuția)